Realitatea internationala pe scurt (9 Martie 2020)

16 milioane de oameni în carantină și izolare. Italia își riscă economia în încercarea de a opri răspîndirea virusului

Guvernul italian a luat măsuri extraordinare, plasînd în carantină sau izolare o mare parte din Nordul țării, ceea ce restrînge libertatea de mișcare pentru aproape un sfert din populația țării într-o regiune considerată motorul economic al țării.

Demersul reprezintă cel mai drastic efort din afara Chinei de a opri răspîndirea noului coronavirus, cu prețul sacrificării economiei italiene pe termen scurt, pentru a salva-o de efectele devastatoare ale virusului pe termen lung. „Ne confruntăm cu o situație de urgență. Este o urgență națională”, a declarat premierul Giuseppe Conte, anunțînd decretul prin care se impune carantina în regiunea Lombardia și în 14 provincii. Cel puțin 16 milioane de oameni sunt vizați de restricțiile de circulație, pînă la începutul lunii Aprilie.

Provinciile vizate de măsurile de carantină sunt: Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padova, Treviso și Veneția. Vor fi închise sălile de sport, piscinele, muzeele, stațiunile de schi. Competițiile sportive se vor desfășura fără public. Restaurantele și cafenelele vor fi deschise, dar clienții trebuie să stea la cel puțin un metru distanță unul de celălalt. Oamenii trebuie să stea pe cît de mult posibil în case, iar cei care încalcă măsurile de carantină riscă trei luni închisoare. Școlile vor fi, binînțeles, închise. De asemenea, nu mai pot avea loc nunți și înmormîntări pe durata carantinei. Magazinele rămîn deschise, dar numai de Luni pînă Vineri. Noile măsuri, care se aplică inclusiv centrului financiar al țării, Milano, și uneia dintre cele mai frecventate destinații turistice din lume, Veneția, sunt în vigoare pînă la 3 Aprilie.

Frontierele elveţiene rămîn deschise după impunerea carantinei în Nordul Italiei

Guvernul elveţian a anunţat că urmăreşte îndeaproape situaţia din Italia după decretul de punere în carantină a unei părţi din Nordul ţării, în contextul în care frontierele helvetice rămîn deschise, informează AFP, potrivit agerpres. În Elveţia, 264 de persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus. În cantonul elveţian Tessin, situat la graniţa cu Italia, cel mai important focar al epidemiei în Europa, numărul cazurilor a continuat să crească, depăşind 45, potrivit ultimului bilanţ oficial. În faţa rapidei evoluţii a situaţiei, Tessin a interzis începînd reuniunile cu peste 150 de persoane şi a făcut apel la ambulanţele Armatei.

Frontierele elveţiene rămîn pentru moment deschise şi nu există nici o restricţie de intrare în ţară, în condiţiile în care zilnic 60.000 de italieni vin în acest canton la lucru. Dar impactul impunerii carantinei în Italia este încă incert în ceea ce-i priveşte pe lucrătorii transfrontalieri, notează AFP. La Berna, purtătorul de cuvînt al Consiliului Federal (Guvernul) a indicat că Executivul elveţian „urmăreşte cu atenţie evoluţiile situaţiei din Italia. Guvernul este în contact cu autorităţile din Tessin şi cu cele italiene pentru a evalua în permanenţă dispozitivul de răspuns la aceste evenimente”.

Oamenii de știință din Israel spun că în cîteva săptămîni vom avea un vaccin pentru coronavirus

Odată ce vaccinul va fi conceput, vor trece cel puțin 90 de zile pentru a îl trece prin procesul de verificare și potențial chiar mai mult pînă să ajungă pe piață, relatează The Jerusalem Post, scrie mediafax. Oamenii de știință sunt într-un proces avansat pentru dezvoltarea primului vaccin împotriva coronavirus, potrivit Ministrului Științei și Tehnologiei Ofir Akunis. Dacă totul va decurge conform planului, vaccinul va fi gata în cîteva săptămîni și va fi disponibil în 90 de zile.„Dată fiind nevoia urgentă la nivel global de un vaccin pentru coronavirus facem tot ce putem să accelerăm dezvoltarea sa”, a spus directorul Institutului de Cercetare Galileo, David Zigdon. ”O să fie un vaccin administrat pe cale orală, fiind astfel accesibil publicului larg”, a adăugat Zigdon.

Atac armat într-o frizerie din SUA. 6 persoane, inclusiv un copil de 5 ani, împușcate

Poliția din Washington D.C se află în căutarea a trei bărbați ce sunt acuzați că au intrat într-o frizerie și au început să tragă, relatează ABC News, scrie mediafax. Din cei 10 oameni care se aflau în frizerie șase au fost împușcați. Aceștia sunt patru bărbați, o femeie și un copil de cinci ani.

„Rănile nu le pun viața în pericol”, a spus Peter Newsham șeful Poliției din Metropolitane din districtul Columbia. „Băiatul care a fost împușcat în mînă a avut rănile cele mai grave și a necesitat o intervenție chirurgicala”, a mai adăugat acesta.

Numele suspecților sau motivul din spatele atacului nu este încă cunoscut. Poliția caută doi bărbați ce purtau haine închise la culoare și un al treilea ce purta blugi albaștri și încălțăminte roșie.

Arabia Saudită a reţinut trei membri ai familiei regale sub acuzaţia de complot

Arabia Saudită a reţinut trei prinţi – prinţul Ahmed bin Abdulaziz, fratele mai tînăr al Regelui Salman, prinţul Mohammed bin Nayef, nepotul Regelui, și fratele său vitreg Nawaf – pentru că ar fi plănuit un o lovitură de stat, au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters, scrie news.ro.

Prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, fiul Regelui Salman, conducător de facto al Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume şi aliat major al Statelor Unite, şi-a consolidat puterea de la îndepărtarea lui Mohammed bin Nayef din poziţia de moştenitor, într-un puci de palat din 2017. Mai tîrziu, în acel an, bin Salman a arestat mai mulţi membri ai Casei Regale şi saudiţi proeminenţi, pe care i-a ţinut timp de mai multe luni în hotelul Ritz-Carlton din Riad, într-o campanie anti-corupţie care a provocat şocuri în ţară şi în străinătate. Prinţul Mohammed ”i-a acuzat de contacte cu puteri străine, inclusiv cu americani şi cu alte persoane, pentru a da o lovitură de stat”, a spus o sursă regională.

“Cu aceste arestări, prinţul Mohammed şi-a consolidat controlul total al puterii. Această epurare s-a încheiat”, a adăugat sursa, indicînd că nu au mai rămas rivali care să îi conteste succesiunea la tron. O altă sursă a spus că prinţii sunt acuzaţi de ”trădare”. O a treia sursă a arătat că aceştia discutau despre un puci cu sprijinul unor triburi puternice, dar că discuţiile nu ajunseseră în stadii avansate.  Biroul de presă al Guvernului nu a răspuns unei solicitări de comentarii referitoare la detenţii, despre care publicaţia Wall Street Journal a scris prima oară.

Trump ia în considerare scutirea de taxe pentru companiile aeriene şi de turism

Donald Trump ia în considerare scutirea de taxe pentru companiile aeriene şi de turism, anunță Reuters. Mişcarea se referă la amînări fiscale pentru diminuarea daunelor economice. Economia mondială a scăzut în ultimele două săptămîni, scrie mediafax.

Casa Albă ia în considerare scutirea de taxe pentru companiile aeriene, de croazieră şi de călătorii, potrivit Reuters. Mişcarea ar veni în ajutorul firmelor care trec printr-un moment de cumpănă, pe fondul răspîndirii coronavirusului. Astfel, companiile aeriene şi de turism ar putea obţine amînări fiscale pentru diminuarea daunelor economice, cauzate de epidemie. Oficialii americani s-au arătat îngrijoraţi de oamenii care şi-ar putea pierde locurile de muncă, ca urmare a răspîndirii focarului.

„Ne îngrijorează micile afaceri. Trebuie să ne îngrijoreze şi fermele mici. Suntem îngrijoraţi şi pentru anumite sectoare ale economiei, care sunt cu adevărat afectate. Există o mulţime de lucruri pe care le putem face pentru circuitul financiar, eventual impozitare amînată”, a declarat Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, pentru jurnaliştii de la Reuters. Economia mondială a scăzut drastic în ultimele două săptămîni. Companiile aeriene pot pierde 19 % din cifra de afaceri, ceea ce înseamnă 113 miliarde de dolari, potrivit International Air Transport Association. Cele mai afectate sunt companiile aeriene din Asia şi Europa.

În timp ce toată lumea îşi bate capul în legătură cu coronavirusul, o problemă care a făcut deja milioane de victime nu este băgată în seamă de nimeni

„De ce nu tratăm criza climatică la fel ca și criza coronavirusului?” se întreabă jurnalistul Owen Jones într-un editorial publicat de theguardian.com. El scrie că schimbările climatice au ucis deja oameni în masă şi ameninţă în continuare milioane de oameni; totuşi, această criză nu este tratată cu aceeaşi urgenţă precum a coronavirusului. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mult de 3.000 de persoane au murit din cauza acestui virus. Poluarea aerului ucide anual aproximativ 7 milioane de persoane în fiecare an. Totuşi, nu au existat întîlniri de urgenţă pentru rezolvarea acestei crize.

În 2018, mai mult de 60 de milioane de persoane au fost afectate de consecinţele vremii extreme şi ale schimbărilor climatice, dintre care 1.600 au fost ucişi în Europa de valuri de căldură şi de incendii. Mozambic, Malawi şi Zimbabwe au fost devastate de ciclonul Idai, în timp ce uraganele Florenţa şi Michael au cauzat daune de 24 de miliarde de dolari economiei Statelor Unite. Pandemiile şi crizele climatice ar putea să meargă chiar mînă în mînă: cercetările arată că schimbările de vreme pot conduce speciile înspre altitudini mai mari, astfel ar putea fi puşi în contact cu boli cei care au imunitatea slab dezvoltată. „Există o diferenţă semnificată între coronavirus şi încălzirea globală, desigur. Nu ştiam că va veni coronavirusul, dar ştiam că va veni încălzirea globală”, subliniază el. 

Epidemia de coronavirus ar putea provoca 100.000 de decese în Regatul Unit

Guvernul britanic lucrează cu estimarea potrivit căreia noul coronavirus ar putea provoca moartea a circa 100.000 de persoane în Regatul Unit, a informat Duminică publicaţia The Sunday Times, citînd surse oficiale care se ocupă de planificarea măsurilor împotriva epidemiei, relatează EFE, potrivit agerpres. Este o cifră mai mică decît cea avansată iniţial, de 500.000 de morţi, care corespundea celui mai grav scenariu conceput de autorităţile britanice, în care 80% din populaţie ar fi contractat virusul, dar mai mare decît media de 17.000 de decese înregistrate anual din cauza gripei sezoniere, în ultimii cinci ani.

Preşedintele Colegiului Regal al Medicilor, Martin Marshall, a avertizat la rîndul său că, în opinia sa, această proiecţie reflectă unul dintre cele mai grave scenarii posibile. „Este foarte greu de stabilit. Ştim că aproximativ 17.000 de oameni mor în fiecare an de gripă, aşa că ne dăm seama că acest tip de virus poate fi chiar mai grav. 100.000 este probabil unul dintre cele mai rele scenarii, sau aşa sper”, a declarat Marshall într-un interviu acordat postului Sky News.

Guvernul a anunţat Duminica aceasta că redactează un proiect de lege de urgenţă pentru a face faţă epidemiei. Proiectul stipulează să li se permită cetăţenilor să renunţe temporar la locurile lor de muncă pentru a se dedica voluntariatului în sistemul sanitar, între alte măsuri.

Ce s-a întîmplat într-un oraș din Belgia după ce Primăria a restricționat accesul mașinilor

Oraşul Gent din Belgia a adoptat cu succes cîteva soluţii ecologice pentru a combate poluarea. În centru nu mai au voie decît bicicliştii sau maşinile electrice. Lucru ce a dus la îmbunătăţirea calităţii aerului cu 30%. Planul autorităţilor este să continue dezvoltarea zonei pietonale şi să convingă tot mai mulţi oameni să renunţe la autoturismele personale în favoarea bicicletelor sau a mersului pe jos. Maşinile au fost interzise în centrul oraşului Gent în urmă cu 3 ani, cînd autorităţile au hotărît că acea zonă ar trebui să le aparţină exclusiv pietonilor. O consecinţă a fost creșterea numărului de bicicliști. Aşa că, în anumite zone din oraş, delimitate clar cu indicatoare, maşinile pot conduce cu maximum 30 de kilometri pe oră, iar şoferii nu au voie să depăşească bicicletele, ci pot doar să meargă încet în spatele lor.

Scăderea traficului auto a făcut ca transportul public să fie mai rapid și mai fiabil. Aşa se face că numărul persoanelor care merg cu autobuzele și tramvaie a crescut cu 10%.

În zonele cu emisii zero au fost instalate camere de supraveghere, iar şoferii care intră în acest perimetru fără un permis special riscă amenzi usturătoare. Pe parcursul acestei săptămîni, Comisia Europeană va prezenta un plan prin care urmărește să elimine în totalitate gazele cu efect de seră de pe teritoriul statelor membre pînă în 2050.

Cum s-a îmbogățit un american de 23 de ani din pariuri. „Îți voi tăia gîtul”

Un cunoscut parior american, care a cîștigat peste 1 milion de dolari doar în ultimele luni, este acum acuzat că a amenințat cu moartea mai mulți sportivi și pe familiile acestora anul trecut. Benjamin “Parlay” Patz s-a folosit de mai multe conturi de social media pentru a amenința sportivi, printre care jucători ai echipei de fotbal american New England Patriots, jucători ai unor cunoscute echipe de baseball și chiar sportivi ai unor colegii americane, potrivit ESPN. Pariorul riscă acum pînă la cinci ani de închisoare.

Potrivit anchetatorilor, pe 9 Martie 2019, acesta a trimis mai multe mesaje pe Instagram unui jucător de baschet al Universității Pepperdine, în care amenința că îl va decapita pe el și pe familia sa. „Îți voi tăia gîtul cu un cuțit tocit”, „Întreaga ta familie o să fie decapitată și arsă de vie”, „O să intru peste tine în casă în timp ce dormi și o să te omor”, „Protejează-ți spatele, ești ca și mort”, sunt mesajele trimise de parior sportivului.

Potrivit FBI, contul de Instagram de pe care au fost transmise mesajele de amenințare a fost creat cu un email ce îi aparține lui Patz. 18 mesaje de amenințare au fost transmise de pe acel cont către mai mulți sportivi și încă 300 de pe alte conturi care îi aparțin pariorului, spun anchetatorii. „Pariurile substanțiale plasate de Patz în mod repetat arată că amenința sportivi care au jucat în meciuri pe care acesta a pariat și a pierdut bani sau că ar fi încercat să influențeze rezultatul unor evenimente sportive pe care a pariat”, a declarat agentul special al FBI Daniel Nowak. Patz a devenit cunoscut în comunitățile de pariori și a apărut în presa americană după ce a cîștigat sume importante la pariuri sportive. Acesta a postat mai multe imagini pe internet cu bilete cîștigătoare, de peste 330.000 de dolari.

Medicii din Grecia, supărați că toți credincioșii sunt împărtășiți cu aceeași linguriță

Medici şi responsabili din domeniul sănătăţii din Grecia denunţă faptul că puternica Biserică Ortodoxă poate continua să oficieze slujbe religioase şi mai ales să îi împărtăşească pe credincioşi, în pofida riscurilor de răspîndire a coronavirusului. În ritualul de împărtăşanie, preotul le dă credincioşilor puţin vin cu aceeaşi linguriţă. Biserica a răspuns criticilor spunînd că “vinul conţine alcool şi alcoolul ucide virusul”, potrivit cuvintelor mitropolitului Ioannis din Langada (Nord), relatează Agerpres.

Federaţia medicilor din spitale a subliniat săptămîna aceasta că nu se pot face excepţii, nici măcar din motive religioase, la măsurile luate pentru a limita răspîndirea virusului.

În prezent, Grecia are 45 de cazuri de coronavirus, majoritatea pelerini care au călătorit în Israel şi Egipt luna trecută. Pe măsură ce se apropie Paştele Ortodox, în Aprilie, şi în timp ce multe persoane în vîrstă încep deja să participe mai activ la slujbe, mulţi oficiali din domeniul sănătăţii sau personalităţi politice consideră că este periculos ca Biserica să fie exceptată de la interdicţia adunărilor mari de oameni.

Ministerul Sănătăţii a interzis în special toate manifestările planificate cu ocazia Carnavalului dinaintea începerii postului, precum şi adunările în spaţii închise în cele trei regiuni din vestul ţării unde sunt recenzate cele mai multe cazuri de contaminare. Dar a refuzat să se pronunţe cu privire la activitatea bisericilor, lăsînd episcopilor această responsabilitate. Din partea politică, condamnările sunt deosebit de virulente în principalul partid de opoziţie, partidul de stînga Syriza. “Oprim sărbătorile de carnaval, dar permitem oamenilor să vină la biserică şi să bea toţi din aceeaşi linguriţă?”, s-a intrigat fostul ministru al Sănătăţii Pavlos Polakis în Parlament. Liderul Syriza, fostul prim-ministru Alexis Tsipras, a spus că a nu impune restricţii Bisericii este “anti-ştiinţific, anacronic şi o ameninţare pentru sănătatea publică”.