Realitatea internationala pe scurt (9 Aprilie 2020)

Metoda inedită folosită de turci ca să se ferească de coronavirus

Peste tot în lume e criză de dezinfectant, însă turcii nu își fac probleme: aceștia au un produs “secret” care îi ajută să își țină mîinile curate în timpul epidemiei de coronavirus. Este vorba despre “kolonya”, o apă de colonie tradițională, pe care turcii o folosesc de peste 100 de ani și care are în componență 60% alcool.

Kolonya este un simbol al ospitalității și sănătății turcești încă de pe vremea Imperiului Otoman și este descrisă adesea ca mirosul național al Turciei. Are o aromă dulce și este făcută cu flori de smochin, iasomie, trandafiri sau citrice. Cu această kolonya sunt stropiți pe mîini oaspeții cînd intra într-o casa, hotel sau spital, cînd termină de mîncat sau cînd sunt prezenți la o adunare religioasă. Dar spre deosebire de alte parfumuri sau ape de colonie, această kolonya – prin conținutul ridicat de alcool – poate ucide mai mult de 80% din microbi și poate acționa ca un dezinfectant eficient pentru mîini.

Cînd Ministrul Sănătății din Turcia a lăudat kolonya pentru propietatile sale, evident vînzările au crescut peste noapte. “Kolonya protejează împotriva coronavirusului pentru că are în compoziție 60% alcool”, spune dr. Hatira Topakli, un medic de familie din Turcia, care precizează că sunt unele kolonya care au și 80% alcool. Topakli mai spune că în Turcia dezinfectanții pentru mîini nu sunt atît de populari ca în alte țări.

Trei luni de închisoare pentru un bărbat care a furat măşti de la un spital din Londra

Un bărbat care a fost prins furînd măşti chirurgicale de la un spital din Londra a fost condamnat la trei luni de închisoare, a declarat Miercuri Poliţia, relatează Reuters, scrie agerpres. Ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, există în prezent o cerere globală uriaşă pentru măşti atît din partea personalului medical cît şi a cetăţenilor obişnuiţi, multe ţări afirmînd că sunt afectate de lipsa de stocuri. Poliţia londoneză a afirmat că Lerun Hussain, 34 de ani, a fost reţinut de personalul de securitate de la King’s College Hospital din Sudul Londrei în timp ce încerca să fure trei măşti. El a pledat vinovat Marţi la Tribunalul din Croydon, în Sudul Londrei.

OMC prezice o cădere severă a comerțului internațional în acest an

Organizația Mondială a Comerțului (OMC) prezice o cădere severă a comerțului internațional în acest an, între 13% și 32%, conform unui nou raport, citat de BBC, scrie mediafax. Organizația spune că impactul asupra comerțului ar putea depăși încetinirea cauzată de criza financiară în urmă cu doar un deceniu. Directorul general al OMC, Roberto Azevedo, a descris cifrele ca fiind „urîte”. El a spus că situația este în primul rînd o criză de sănătate și a recunoscut că Guvernele trebuie să ia măsuri pentru a proteja viața oamenilor. „Declinurile inevitabile ale comerțului și producției vor avea consecințe dureroase pentru gospodării și companii, pe lîngă suferința umană cauzată de boala în sine”, a adăugat el.

O scădere cu 13% a comerțului cu mărfuri este descrisă în raport ca fiind un scenariu relativ optimist. care anticipează o scădere accentuată a comerțului, urmată de o recuperare începînd cu a doua jumătate a anului 2020. Desigur, acest lucru ar trebui să se bazeze pe progrese substanțiale în următoarele cîteva luni în materie de sănătate. În mod evident, acest lucru nu este garantat, astfel încît raportul include un scenariu mult mai pesimist, care reflectă o scădere inițială mai accentuată și o recuperare mai prelungită și incompletă. Raportul spune că perioada de creștere a comerțului global s-a oprit deja spre sfîrșitul anului trecut. Pînă în ultimul trimestru al anului 2019, comerțul cu mărfuri era cu 1% mai mic decît anul precedent. OMC spune că acesta a fost rezultatul „tensiunilor comerciale persistente”, referindu-se la conflictul comercial dintre SUA și China, precum și alte decizii luate de Administrația Trump.

Boris Johnson este stabil din punct de vedere clinic şi răspunde la tratament

Premierul britanic Boris Johnson, diagnosticat cu noul coronavirus, este „stabil” din punct de vedere clinic şi răspunde la tratament, afirmă purtătorul său de cuvînt, scrie mediafax. „Continuă să fie îngrijit în secţia de terapie intensivă a Spitalului St Thomas. Are o dispoziţie bună”, a declarat purtătorul de cuvînt, citat de agenţia Reuters. Marţi, Downing Street anunţase că Boris Johnson era în stare „stabilă” şi nu a fost diagnosticat cu pneumonie. Boris Johnson, diagnosticat cu noul coronavirus, a fost transferat Luni seară la terapie intensivă, din cauza deteriorării stării de sănătate.

Boris Johnson, în vîrstă de 55 de ani, a fost internat Duminică seară, din raţiuni de precauţie, în Spitalul „St Thomas” din Londra, avînd „simptome persistente”.

Un pod imens  din Italia s-a prăbușit 

Un pod din Nordul Italiei care în mod normal era destul de aglomerat s-a prăbuşit Miercuri, dar numai doi şoferi au fost afectaţi de incident, informează brigada de pompieri, relatează Reuters, potrivit agerpres. Un purtător de cuvînt al pompierilor a spus că podul de 260 de metri lungime din apropiere de oraşul Aulla, la jumătatea distanţei dintre Genova şi Florenţa, în extremitatea de Nord a regiunii Toscana, s-a prăbuşit la ora 10.25 (08.25 GMT). Carantina impusă de Guvern pentru a combate răspîndirea coronavirusului a dus la reducerea traficului în întreaga ţară, inclusiv pe artera din care făcea parte şi podul, cunoscută sub numele SS330. Cei doi şoferi au fost transportaţi la spital cu răni minore.

Francezii vor avea la dispoziție o aplicație care îi va avertiza dacă au intrat în contact cu cineva infectat

Guvernul francez lucrează la o aplicaţie pentru telefoanele mobile care ar putea avertiza utilizatorii dacă au intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus, a declarat Miercuri secretarul de stat francez pentru domeniul digital, Cedric O, o măsură de natură să ridice întrebări cu privire la impactul utilizării tehnologiei de urmărire asupra libertăţilor civile, relatează Reuters. Franţa, care a intrat în a patra săptămînă de carantină pentru a încetini răspîndirea coronavirusului, explorează modalităţi de a pune capăt restricţiei de circulaţie, inclusiv aplicaţii de urmărire a contactelor.

„În lupta împotriva COVID-19, tehnologia poate ajuta”, a declarat Cedric O pentru ziarul Le Monde într-un interviu. „Nimic nu va fi decis fără o dezbatere mai amplă”, a mai spus oficialul francez. El a afirmat că Franţa lucrează la un proiect numit „StopCovid”, o aplicaţie prin bluetooth pe care utilizatorii o vor instala pe telefonul mobil pe bază de voluntariat. Eficienţa sa va depinde de utilizarea în mod voluntar de către persoanele care au fost testate pozitiv. Aplicaţia va anunţa apoi toate persoanele care au fost în contact strîns cu aceştia că s-au aflat în prezenţa cuiva care s-a identificat ca fiind testat pozitiv la coronavirus.

„Aplicaţia vă va informa pur şi simplu că aţi fost în contact în zilele precedente cu cineva care a fost testat pozitiv”, a mai spus Cedric O, adăugînd că un grup de experţi lucrează la un prototip de cîteva zile, însă data lansării este incertă. Aplicaţia franceză va folosi doar bluetooth şi nu geo-localizarea, a afirmat Cedric O, şi nu va urmări deplasările unui utilizator. Datele vor fi anonime şi vor fi şterse după o anumită perioadă. Germania şi Elveţia lucrează la aplicaţii similare, a adăugat el.

Apar noi detalii despre ultimul atac terorist din Franța

Teroristul care a ucis Sîmbătă două persoane şi a rănit alte cinci într-un atac cu cuţitul în localitatea Romans-sur-Isere din Sud-Estul Franţei este un sudanez care a acţionat singur, a anunţat Procuratura Antiteroristă franceză, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres. Autorul atacului, identificat de presă drept Abdallah Ahmed-Osman, în vîrstă de 33 de ani, este refugiat în Franţa din anul 2017. Autorităţile au reconstituit desfăşurarea atacului, care a durat timp de circa 15 minute într-un perimetru de 300-400 de metri în centrul oraşului Romans-sur-Isere, unde suspectul a atacat cu cuţitul mai multe persoane în interiorul depozitului companiei unde lucra, apoi într-o măcelărie şi în plină stradă. Iniţial a folosit un cuţit propriu, apoi un altul pe care l-a luat din măcelărie şi şi-a înjunghiat victimele în torace, abdomen şi spate. Un bărbat în vîrstă de 55 de ani şi altul în vîrstă de 44 de ani au murit, alţi cinci fiind răniţi.

Ministerul Public francez menţionează că în urma primelor cercetări rezultă că sudanezul a acţionat fără să fi primit ordine de la vreo grupare teroristă. Alţi doi bărbaţi din anturajul său arestaţi după atac au fost puşi în libertate fără acuzaţii.

Bucătăriile Parlamentului European gătesc 1.000 de mese pe zi pentru medici şi nevoiaşi

O parte din clădirea Parlamentului European va fi pusă la dispoziţia celor fără adăpost în timpul situaţiei de urgenţă provocate de pandemia de COVID-19, iar bucătăriile Legislativului comunitar vor găti peste 1.000 de mese pe zi care vor fi distribuite celor nevoiaşi şi personalului medical, a anunţat Miercuri preşedintele PE, David Sassoli, transmite şi agerpres.

„Solidaritate concretă cu cetăţenii. Aceasta este linia Parlamentului European. În acord cu regiunea Capitalei Bruxelles, am decis să punem o parte din clădirea noastră la dispoziţia celor fără adăpost şi celor mai vulnerabili în societate, pe perioada acestei urgenţe sanitare grave”, a declarat el într-un mesaj video postat pe site-ul PE.

„În plus, bucătăriile noastre vor găti peste 1.000 de mese pe zi care vor fi distribuite celor nevoiaşi, precum şi lucrătorilor din domeniul medical pentru a-i ajuta să-şi facă treaba”, a adăugat Sassoli. „Suntem aproape de cei care suferă, de cei care muncesc neobosit în spitalele noastre, de oraşul şi de oamenii din Bruxelles, precum şi de cei din Strasbourg şi Luxemburg care ne găzduiesc şi care au nevoie de ajutor astăzi. Puterea Europei este în abilitatea ei de a acţiona cu solidaritate”, a mai spus preşedintele PE.

În pofida progreselor înregistrate, OMS consideră epidemia din Europa foarte îngrijorătoare

Directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, a descris Miercuri epidemia de coronavirus în Europa drept „foarte îngrijorătoare” şi a îndemnat Guvernele să acorde „o atenţie deosebită” înainte de a lua măsuri de relaxare, pentru a controla răspîndirea COVID-19, relatează Reuters, potrivit agerpres. „O creştere dramatică a cazurilor de-a lungul Atlanticului distorsionează ceea ce rămîne o imagine foarte îngrijorătoare în Europa”, a declarat dr. Hans Kluge, director regional al OMS pentru Europa, într-un briefing de presă virtual. „Mai avem încă un drum lung de parcurs la maraton”, a notat el. La rîndul său, dr. Bruce Aylward, consilier superior al directorului general al OMS, care s-a întors dintr-o vizită într-una dintre ţările cel mai puternic lovite, Spania, a spus că este prea devreme pentru a vorbi despre optimism, dar că epidemia acolo „cu siguranţă încetineşte”.