Realitatea internationala pe scurt (27 Februarie 2020)

Două avioane militare britanice au fost trimise să intercepteze un bombardier nuclear rus în apropiere de coastele Scoţiei

Două avioane militare de tip Typhoon au fost trimise pentru interceptarea unui bombardier nuclear rus Tupolev Tu-95 care se apropia de coastele Scoţiei, deasupra Mării Nordului, afirmă surse citate de publicaţiile Daily Star şi Evening Standard. Avioanele de vînătoare au decolat de la Baza Lossiemouth (Moray), aparţinînd Forţelor Aeriene Regale britanice. „Avioane Typhoon ale Forţei de reacţie rapidă au fost trimise de la Baza aeriană Lossiemouth în contextul în care un aparat neidentificat se apropia de spaţiul aerian britanic. Aparatul a rămas în afara zonei de interes, astfel că nu a fost necesară interceptarea”, a declarat un purtător de cuvînt al Forţelor Aeriene Regale britanice.

Rusia efectuează frecvent exerciţii aeriene în zona de Nord a Oceanului Atlantic, atrăgînd reacţia Marii Britanii şi a altor ţări din cadrul NATO.

Germania se află la începutul unei epidemii de coronavirus

Germania se află la începutul unei epidemii de coronavirus după apariţia unor cazuri noi care nu mai pot duce la sursa originală a virusului în China, a declarat  ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, relatează Reuters, scrie agerpres. El a cerut ministerelor Sănătăţii din landuri precum şi spitalelor şi patronatelor să-şi revizuiască planurile privind epidemia provocată de noul coronavirus. ”Lanţurile de infectare nu mai sunt urmărite parţial şi acesta este un lucru nou”, a spus el într-o conferinţă de presă. ”Numeroase persoane au avut contact cu pacienţi şi acesta este o schimbare mare pentru cei 16 pacienţi pe care îi monitorizăm pentru a afla legătura cu China”, a menţionat ministrul german.

Placido Domingo a fost scos din distribuţia spectacolelor teatrului muzical Zarzuela din Madrid

Ministerul Culturii din Spania a anunţat că Placido Domingo a fost exclus din spectacolele programate în luna Mai la Teatrul Zarzuela din Madrid, după ce tenorul a recunoscut acuzaţiile de hărţuire sexuală, potrivit mediafax. Într-o declaraţie transmisă presei, Ministerul Culturii din Spania a explicat faptul că decizia de a renunţa la participarea tenorului, care a recunoscut acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate la adresa sa de mai multe femei, a fost luată în semn de solidaritate cu persoanele afectate.

Teatrul Zarzuela va susţine spectacolele programate, dar fără participarea lui Domingo. Iniţial, reprezentaţiile ar fi celebrat împlinirea a 50 de ani de la prima apariţie a cîntăreţului la Madrid. Placido Domingo a declarat într-un comunicat că „îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile sale”, după ce o anchetă independentă desfăşurată la solicitarea American Guild of Musical Artists l-a găsit vinovat de hărţuire sexuală.

„Respect faptul că aceste femei au putut, în cele din urmă, să vorbească despre acest lucru şi vreau ca ele să ştie că îmi pare sincer rău pentru rănile pe care le-am provocat. Îmi asum întreaga responsabilitate pentru acţiunile mele”, a spus tenorul în vîrstă de 79 de ani, potrivit USA Today.

Agenţia de presă Associated Press a scris în lunile August şi Septembrie 2019 că a vorbit cu peste 20 de femei, cele mai multe afirmînd că Domingo a încercat să le determine să întreţină relaţii sexuale cu el şi uneori le-a pedepsit pe linie profesională dacă l-au refuzat.

Domingo a contestat mult timp acuzaţiile, numindu-le „pur şi simplu incorecte”. Acesta a mai spus că „interacţiunile şi relaţiile au fost întotdeauna primite bine şi consensuale”, deşi a subliniat că „regulile şi standardele” s-au schimbat. Într-un interviu pentru publicaţia El Confidencial acordat în Toamna anului trecut, Domingo a spus că spaniolii sunt în mod natural „calzi, afectuoşi şi iubitori”. „Am fost galant, dar întotdeauna în limitele unui comportament de domn, ale respectului şi sensibilităţii”, a mai spus acesta.

Operele din SUA au anulat viitoarele reprezentaţii ale lui Domingo, după aceste acuzaţii. La începutul lunii Octombrie 2019, tenorul a demisionat din funcţia de director general al Operei din Los Angeles pe care o deţinea din 2003.

Uniunea Europeană este deschisă la majorarea cheltuielilor în ţările afectate de epidemia de coronavirus

Italia şi alte state din zona euro afectate de epidemia de coronavirus ar urma să beneficieze de o derogare de la reglementările fiscale ale Uniunii Europene, care le va permite să cheltuiască mai mult pentru a face faţă situaţiei de urgenţă, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Epidemia, apărută iniţial în China, a ajuns săptămîna trecută în Nordul Italiei, sporind temerile unei scăderi semnificative a economiei europene şi globale. Conform reglementărilor UE, statele cu un nivel ridicat al datoriei, precum Italia, trebuie să-şi ţină sub control cheltuielile şi să-şi reducă datoria. Dar ele au cerut „clauze de flexibilitate legate de aşa numitele circumstanţe excepţionale”, a afirmat Gentiloni, la o conferinţă de presă, răspunzînd întrebărilor dacă Bruxelles-ul ar putea acorda Italiei flexibilitate suplimentară pentru a sprijini gestionarea impactului epidemiei.

Discuţiile cu statele afectate vor avea loc în următoarele luni, pentru a evalua în ce condiţii pot beneficia de flexibilitate fiscală, a explicat comisarul european pentru afaceri economice. Acesta a adăugat că este prea devreme pentru estimarea impactului economic al epidemiei, dar a recunoscut că se observă deja „o materializare parţială” a riscurilor negative cauzate de coronavirus.

Italia, a treia economie din zona euro, a înregistrat un declin de 0,3% în trimestrul patru din 2019 şi ar putea intra în recesiune anul acesta. Analiştii se aşteaptă ca turismul, care contribuie cu aproape 13% la Produsul Intern Brut, să fie semnificativ afectat epidemia de coronavirus.

Consultare populară privind reforma constituţională în Rusia pe 22 Aprilie

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a aprobat desfăşurarea pe 22 Aprilie a unei consultări populare privind reforma constituţională pe care a cerut-o la jumătatea lunii trecute, a anunţat Miercuri un deputat rus, citat de agenţiile Reuters şi EFE, potrivit agerpres. ”Vladimir Putin tocmai şi-a dat acordul”, a declarat în faţa presei deputatul Pavel Kraşeninnikov. Ziua de Miercuri, 22 Aprilie, va fi declarată nelucrătoare, a mai precizat el.

Această dată a fost sugerată şi de grupul de lucru pentru revizuirea Constituţiei. În aceeaşi zi se vor aniversa 150 de ani de la naşterea lui Lenin, motiv pentru care comuniştii ruşi s-au declarat împotriva organizării consultării populare pe 22 Aprilie. Principala măsură de reformă constituţională anunţată de Preşedintele rus vizează consolidarea rolului Parlamentului în formarea Guvernului, oferindu-i-se prerogativa alegerii şefului Guvernului pe care Preşedintele va fi apoi obligat să-l numească. În prezent, Duma confirmă alegerea făcută de şeful statului. Totuşi, Vladimir Putin, al cărui actual mandat se încheie în 2024 şi care conform Constituţiei în vigoare nu are dreptul să candideze din nou, a subliniat că Rusia trebuie să fie în continuare condusă de un sistem prezidenţial. El a estimat că Rusia este suficient de ”matură” pentru o schimbare ”semnificativă”. Cele două Camere ale Legislativului sunt însă dominate de partidele pro-Putin şi nu se opun niciodată voinţei Kremlinului.

NATO va continua să susţină Ucraina, inclusiv la nivel militar

Alianţa Nord-Atlantică va continua să ofere susţinere Ucrainei, inclusiv la nivel militar, a declarat Miercuri Christopher Duggan, director adjunct al Biroului de legătură al NATO de la Kiev, reiterînd criticile referitoare la anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, potrivit mediafax. NATO va continua să susţină Ucraina, în principal în privinţa modernizării Armatei şi instruirii militarilor, a afirmat Christopher Duggan în cursul unui seminar desfăşurat la Kiev.

„Crimeea trebuie să rămînă în centrul atenţiei. Au trecut şase ani de la anexarea ilegală şi nelegitimă a Crimeii de către Rusia. Mesajul nostru, în numele NATO, rămîne clar. Nu recunoaştem şi nu vom recunoaşte anexarea”, a declarat oficialul NATO, citat de agenţia de presă Unian. „Aliaţii subliniază că anexarea Crimeii este o încălcare gravă a legislaţiei internaţionale şi o provocare majoră pentru securitatea euro-atlantică. Crimeea este teritoriu al Ucrainei”, a subliniat Duggan.

Noi confruntări în insula Lesbos în timpul protestelor împotriva creării altor tabere de refugiaţi

Noi confruntări între Poliţie şi localnicii care protestează împotriva creării unor noi tabere pentru migranţi au avut loc Miercuri în insula greacă Lesbos, care ameninţă alături de insulele Chios şi Samos cu o grevă generală, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres. Pentru a doua zi consecutiv, manifestanţii din Lesbos s-au confruntat cu forţele de ordine în apropierea oraşului Mantamados, situat în zona unui amplasament unde Guvernul grec doreşte să amenajeze o tabără de refugiaţi cu circa 7.000 de locuri. Mici grupuri de protestatari au aruncat cu pietre în forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene.

Peste 38.000 de migranţi se află în prezent în taberele din insulele greceşti Lesbos, Samos, Chios, Leros şi Kos, care au oficial o capacitate de numai 6.200 de locuri. Locuitorii acestor insule se plîng de mult timp de probleme de insecuritate şi de sănătate publică provocate de valul masiv de migranţi care debarcă acolo venind dinspre Turcia.

După săptămîni de discuţii fără rezultat cu autorităţile locale, Guvernul de la Atena a trimis Luni în acele insule utilaje de şantier şi forţe de ordine, amplificînd indignarea localnicilor, deja revoltaţi de un anunţ anterior conform căruia unele terenuri ar putea fi rechiziţionate pentru construcţia de noi tabere de refugiaţi.

Anchetă la Amazon şi eBay privind vînzările la suprapreţ ale măştilor sanitare în Italia

Poliţia financiară italiană a confiscat documente şi date de la Amazon şi eBay, în cadrul unei anchete cu privire la vînzările la suprapreţ ale măştilor şi ale dezinfectanţilor, în plină epidemie de coronavirus, a anunţat Uniunea italiană a consumatorilor, citată de AFP, potrivit news.ro. „O veste extraordinară! Este o ruşine naţională să speculezi pe pielea italienilor”, a comentat într-un comunicat preşedintele Uniunii naţionale a consumatorilor UNC, Massimiliano Dona. „Problema nu este doar preţul astronomic al produselor, ci vînzarea de măşti neconforme, care nu erau folositoare în nici un fel, chiar şi cele care erau folosite de persoane infectate de coronavirus”, a subliniat el.

În faţa epidemiei de coronavirus, italienii s-au grăbit să cumpere măşti şi dezinfectanţi, provocînd o penurie în farmacii şi numeroase centre comerciale din Nordul ţării. Escrocii nu au întîrziat să facă profit. Marţi dimineaţă, un internaut propunea un flacon de un litru de soluţie antibacteriană la 300 de euro pe eBay. Pentru un dezinfectant pentru bebeluşi, cerea 240 de euro.

Peste 300 de nominalizări pentru Nobelul pentru pace în acest an

Peste 300 de nominalizări au fost făcute pentru Premiul Nobel pentru pace din 2020, a informat Comitetul Nobel cu sediul în Norvegia, relatează DPA, scrie agerpres. Totalul de 317 candidaţi include 210 indivizi şi 107 organizaţii, informează Comitetul Nobel. Potrivit sursei citate, este al patrulea cel mai mare număr de candidaţi într-un singur an din istorie.

Activista pentru mediu suedeză Greta Thunberg şi mişcarea pro-democraţie din Hong Kong au fost nominalizate de parlamentarii din Suedia şi respectiv Norvegia.

Recordul de 376 de candidaţi a fost stabilit în 2016, cînd comitetul format din cinci persoane l-a ales pe preşedintele Columbiei Juan Manuel Santos drept laureat, invocînd rolul său în negocierea păcii care a pus capăt unei perioade de peste 50 de ani de război civil. În 2019, Premiul Nobel pentru pace i-a fost acordat premierului etiopian Abiy Ahmed Abiy. El a fost răsplătit pentru eforturile sale de a rezolva conflictul de lungă durată de la frontiera cu statul vecin Eritreea şi pentru eforturile sale „pentru pace şi cooperare internaţională”.

Printre cei care au dreptul de a propune candidaţi sunt politicieni, academicieni, foşti laureaţi ai premiului, directori ai institutelor de cercetare pentru pace şi actuali sau foşti membri ai Comitetului Nobel. Comitetul Nobel le recomandă celor care fac propunerile să nu dezvăluie nominalizările şi să păstrează secretul asupra lor timp de 50 de ani. Cu toate acestea, mulţi dintre cei care fac nominalizări îşi fac publică propunerea.

UE este gata să ofere Marii Britanii acces ultra preferenţial la pieţele sale

Uniunea Europeană este gata să ofere Marii Britanii „acces ultra preferenţial” la pieţele sale, dar asta trebuie să vină odată cu garanţii solide de concurenţă loială, a spus Miercuri Michel Barnier, negociatorul-şef UE pentru Brexit, citează Reuters, scrie news.ro. Barnier a declarat în faţa Parlamentului European că Marea Britanie îşi doreşte, după ce părăseşte piaţa unică şi uniunea vamală, la finalul acestui an, un acord comercial similar celui pe care Blocul Comunitar îl are cu Canada, dar acest lucru nu va fi posibil. „Marea Britanie spune că vrea Canada. Dar problema cu asta este că Marea Britanie nu este Canada”, a spus Barnier. Motivul îl reprezintă proximitatea Marii Britanii de statele Uniunii Europene şi volumul mult mai mare al schimburilor comerciale pe care le are cu UE faţă de Canada.

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declarat la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează AFP, potrivit agerpres. „Să nu uităm că avem în jur de 60.000 de decese din cauza gripei sezoniere în fiecare an în Europa”, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Italiei. „Aşadar, aş dori să încurajez oamenii să se vaccineze”, a adăugat el, criticînd mişcarea vaccino-sceptică care s-a dezvoltat în Europa. „Avem instrumente foarte puternice: folosiţi aceste instrumente puternice pentru a vă proteja sănătatea!”, a insistat el.

În cadrul conferinţei de presă organizate la Ministerul Sănătăţii din Italia, după o reuniune consacrată epidemiei de coronavirus, el a declarat că victimele înregistrate în Italia sunt „toate peste 65 de ani, cu imunitate scăzută”, persoane care sunt de asemenea „vulnerabile la gripa sezonieră”.

Rusia suspendă unele zboruri dinspre Coreea de Sud începînd cu 1 Martie

Moscova va suspenda zborurile dintre Rusia şi Coreea de Sud începînd cu 1 Martie pe fondul temerilor privind epidemia de coronavirus, exceptînd zborurile operate de companiile ruse Aeroflot şi Aurora (Avrora), a anunţat Miercuri vicepremierul Tatiana Golikova, informează Reuters, potrivit agerpres. Golikova a anunţat, de asemenea, că Rusia va suspenda eliberarea de vize pentru unii cetăţeni iranieni începînd din 28 Februarie şi îi sfătuieşte pe cetăţenii ruşi să nu călătorească în Italia.

Zborurile dinspre Coreea de Sud şi Iran vor ateriza pe un terminal dedicat în acest sens pe Aeroportul Internaţional Şeremetievo din Moscova, a precizat vicepremierul rus însărcinat cu sănătatea. Alte restricţii anunţate anterior în legătură cu epidemia de coronavirus vor fi extinse cu încă o lună, pînă la 1 Aprilie, a mai spus Golikova. Autorităţile ruse au luat măsuri drastice pentru a împiedica propagarea pe teritoriul rus a noului coronavirus. Moscova a ordonat închiderea celor 4.250 de kilometri de graniţă cu China, întreruperea legăturilor feroviare şi restricţionări ale traficului aerian spre şi dinspre oraşele chineze.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:16
03.05.24 - 00:27