REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (26 Aprilie 2021)

Zona radioactivă de la Cernobîl, prosperă pentru o specie de cai sălbatici

La 35 de ani după cel mai grav accident nuclear din istorie, explozia reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobîl (26 Aprilie 1986), natura şi-a reintrat pe deplin în drepturi, vegetaţia acoperind părţi din localităţile din jurul centralei, iar porcii mistreţi, lupii, căprioarele şi caii sălbatici au profitat de absenţa omului şi s-au înmulţit, conform unui articol publicat de bangkokpost.com, citat de Agerpres. Autorităţile ucrainene susţin că această zonă de excludere nu va fi sigură pentru oameni timp de 24.000 de ani. Ea se dovedeşte însă prosperă pentru o specie de cai sălbatici în pericol de dispariţie. După dezastru, zona a devenit un paradis pentru elani, lupi dar şi pentru o specie de cai sălbatici originară din Asia, denumită calul lui Przewalski. Această specie, denumită după omul de ştiinţă rus Nikolai Przewalski care a descoperit-o în zone de la marginea deşertului Gobi, aproape că a dispărut complet pînă la jumătatea secolului XX, în special din cauza faptului că au fost vînaţi excesiv.

Aceşti cai au fost reintroduşi de oameni de ştiinţă în zone din Mongolia, China şi Rusia, în cadrul eforturilor de conservare a speciei. În cadrul unui astfel de program, 30 de cai au fost aduşi în zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl în 1998, pentru a înlocui în lanţul trofic o specie dispărută de cai din această regiune – Tarpanul. În prezent, în zona de excludere din jurul centralei nucleare trăiesc 150 de astfel de cai sălbatici, iar alţi aproximativ 60 de cai trăiesc peste graniţă, în Belarus. După succesul acestor cai în zona din jurul Cernobîl, conservaţioniştii discută şi despre introducerea în acest areal şi a altor specii aflate în pericol de dispariţie. Unul dintre potenţialii candidaţi este bizonul european (zimbrul), animal care trăieşte în sălbăticie în Belarusul învecinat, conform lui Vişnevski.

Verzii din Germania depăşesc blocul conservator al cancelarului Merkel în intenţiile de vot

Verzii din Germania se situează în preferinţele electoratului înaintea blocului conservator CDU/CSU al cancelarului Angela Merkel, potrivit unui nou sondaj de opinie publicat Duminică, scrie dpa, potrivit agerpres. În aşa-numitul sondaj tendinţă duminical realizat de institutul Kantar pentru tabloidul Bild am Sonntag, Verzii au ajuns la 28%, în creştere cu şase puncte procentuale. Potrivit publicaţiei germane, acesta este cel mare scor obţinut de Verzi în istoria sondajelor de Duminică. Blocul conservator CDU/CSU a scăzut două puncte şi este acum la 27 la sută.

Social-democraţii (SPD) au pierdut şi ei două puncte şi au ajuns la 13% – cea mai proastă cotare a lor din August 2019. Partidul de stînga Linke (7%) şi populiştii de dreapta AfD (10%) au scăzut fiecare cîte un punct, în timp ce liberalii din FDP au rămas la 9%. Lunea trecută, Verzii şi-au desemnat, în premieră, candidatul la funcţia de cancelar al Germaniei, în persoana unuia din cei doi copreşedinţi, Annalena Baerbock, care va conduce formaţiunea în campania pentru alegerile federale de la 26 Septembrie. Liderul CDU, Armin Laschet, va fi candidatul conservatorilor la funcţia de cancelar, după o luptă cu popularul premier al Bavariei, Markus Soeder. Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, a fost confirmat de mult timp ca fiind candidatul SPD la funcţia de cancelar. Alegerile federale din Germania sunt programate la 26 septembrie.

Aleksandr Lukaşenko este pregătit să cedeze locul de Preşedinte fiului său

Președintele Belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat, într-o conferinţă de presă, că va modifica o lege pentru a facilita transferul puterii către un organism de stat, atunci cînd acesta nu şi-ar putea exercita atribuţiile sau ar deceda, informează mediafax. În conformitate cu actuala lege, pe care Preşedintele vrea să o modifice, puterea prezidenţială este transferată automat către prim-ministrul în funcție. „Voi semna un decret cu privire la modul în care va fi instituită puterea în Belarus. Dacă Preşedintele va fi împuşcat, a doua zi Consiliul de Securitate va prelua puterea”, a declarat Lukaşenko. Liderul informal al corpului decizional din Consiliul de Securitate este fiul său cel mare, Viktor. Analiştii speculează că actualul Preşedinte face această mişcare pentru a ceda puterea pe cale dinastică, relatează Deutsche Welle.

Un bărbat din Majorca, arestat cu privire la vătămare corporală după ce a contaminat în mod intenţionat 22 de persoane

Un bărbat din Majorca a fost arestat cu privire la vătămare corporală, după ce a contaminat cu covid-19 22 de persoane la serviciu şi la o sală de sport, în pofida faptului că nu prezenta semne de infectare, anunţă Poliţia spaniolă, relatează AFP, potrivit news.ro. Poliţia a lansat, la sfîrşitul lui Ianuarie, o anchetă, dup un val de îmbolnăviri în Majorca, în urma unor informaţii potrivit cărora un angajat ”s-a contaminat, dar a ascuns că este bolnav”, precizează într-un comunicat Poliţia. Cu cîteva zile înainte de descoperirea acestui focar, bărbatul a început să prezinte simptome, provocînd îngrijorarea colegilor săi de la serviciu, dar nu a vrut să se ducă acasă şi s-a dus să facă un test PCR.

Fără să aştepte rezultatul, el s-a dus a doua zi la serviciu şi a frecventat cu regularitate sala unde făcea sport. La serviciu, şeful său, la fel ca restul personalului, au insistat ca bărbatul să se întoarcă acasă, pentru că risca să contamineze pe toată lumea. Ei au declarat ulterior Poliţiei că bărbatul avea febră ”peste 40°C”. Însă i-a ignorat şi a rămas în acea zi la serviciu, unde s-a plimbat mai peste tot şi îşi cobora în mod intenţionat masca atunci cînd tuşea, spunînd că ”vreau să vă contaminez pe toţi cu (noul) coronavirus”, potrivit Poliţiei. La sfîrşitul zilei, cînd a primit rezultatul testului PCR, acesta a fost pozitiv covid-19. Colegii săi, îngrijoraţi, s-au dus să se testeze, la rîndul lor. Cinci dintre ei, ale căror teste au fost pozitive, au contaminat la rîndul lor membri ai familiei, inclusiv trei bebeluşi în vîrstă de un an. Trei persoane care s-au aflat în contact direct cu bărbatul la sala de sport au fost de asemenea contaminate şi au transmis virusul apropiaţilor. Potrivit Poliţiei, nici una dintre cele 22 de persoane contaminate de către bărbat nu a fost spitalizată.

Erdogan denunţă politizarea de către terţi a dezbaterii despre genocidul armean

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat ”terţe părţi” că se amestecă în problemele Turciei, în timp ce Preşedintele american Joe Biden a recunoscut oficial genocidul armean, relatează AFP, potrivit agerpres. ”Nimeni nu are de cîştigat de pe urma faptului că dezbaterile – care ar trebui ţinute de istorici – sunt politizate de terţi şi devin un instrument de ingerinţă în ţara noastră”, a subliniat Recep Tayyip Erdogan într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul. Turcia „nu are nici o lecţie de primit de la nimeni despre istoria sa”, a declarat, la rîndul său, ministrul de Externe turc Mevlut Cavusoglu, în reacţie la recunoaşterea de către SUA a genocidului armean.

„Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria”, a scris pe Twitter ministrul de Externe al Turciei, la scurt timp după ce a fost anunţată decizia Preşedintelui Joe Biden. „Nu vom accepta lecţii de la nimeni despre istoria noastră”, a adăugat el. Preşedintele SUA Joe Biden a recunoscut genocidul armean Sîmbătă, devenind primul Preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915. În declaraţia tradiţională a Casei Albe difuzată cu ocazia zilei de comemorare, 24 Aprilie, se menţionează pentru prima dată cuvîntul ”genocid”.

Peste un miliard de doze de vaccin anti-Covid au fost administrate în toată lumea

Peste un miliard de doze de vaccinuri anti-COVID-19 au fost administrate la nivel global, la mai puţin de cinci luni de la începerea primelor campanii de vaccinare în masă, în luna Decembrie a anului trecut, potrivit unei numărători realizate de AFP.  Cel puţin 1.002.938.540 de doze au fost injectate în 207 de ţări sau teritorii, conform acestui bilanţ întocmit pe baza datelor oficiale. Mai mult de jumătate din total (58%) au fost administrate în trei ţări: Statele Unite (225,6 milioane), China (216,1 milioane) şi India (138,4 milioane). Dar, raportat la populaţie, Israelul este liderul, circa şase din zece israelieni fiind deja complet vaccinaţi, relatează AFP, citată de Agerpres.

Urmează în plutonul din frunte ţări ca Marea Britanie (49% din populaţie a primit cel puţin o doză), Emiratele Arabe Unite (peste 51%), Statele Unite (42%), Chile (41%), Bahrein (38%) sau Uruguay (32%). Țările cele mai populate din UE se situează în jurul mediei europene: Franţa (20,5%), Germania (22,6%), Italia (19,9%) şi Spania (22,3%). În timp ce doza cu numărul 500 de milioane a fost administrată după patru luni, la 25 Martie, a durat mai puţin de o lună pentru a dubla datele. Dacă cele mai multe dintre ţările sărace au început să vaccineze, în principal datorită mecanismului Covax (OMS, alianţa Gavi şi coaliţia Cepi), vaccinarea rămîne un privilegiu al țărilor cu venituri ridicate în sensul definit de Banca Mondială, unde locuieşte 16% din omenire, dar concentrează 47% din dozele injectate în lume. Ţările cu venituri mici se mulţumesc deocamdată cu 0,2% din doze.

Pe glob, 12 ţări nu au început încă vaccinarea: şapte în Africa (Tanzania, Madagascar, Burkina Faso, Ciad, Burundi, Republica Centrafricană, Eritreea), trei în Oceania (Vanuatu, Samoa, Kiribati), una în Asia (Coreea de Nord) şi una în Caraibe (Haiti). În pofida controverselor al căror obiect este, vaccinul AstraZeneca/Oxford este cel mai răspîndit în lume, deoarece este administrat în trei sferturi din ţările şi teritoriile care vaccinează (cel puţin 156 din 207, 75%). El devansează Pfizer/BioNTech (cel puţin 91 de ţări, 44%), Moderna (cel puţin 46 de ţări, 22%), Sinopharm (cel puţin 41, 20%), Sputnik V (cel puţin 32, 15%) şi Sinovac (cel puţin 21, 10%).

Țările în care e nevoie de certificat de vaccinare pentru a călători

Mai multe ţări şi teritorii ale căror economii se bazează în mare parte pe turism au anunţat că graniţele lor vor fi deschise călătorilor imunizaţi, fără a mai fi nevoie de test PCR. Printre acestea se numără şi Grecia, Islanda, Insulele Azore şi Madeira.
În Grecia, sezonul estival se deschide oficial pe data de 14 Mai, iar persoanele care au deja 14 zile de la a doua doză de vaccin pot să îşi facă vacanţa în statul elen fără carantină sau test PCR. Pentru o vacanţă în Croaţia, există aceleaşi condiţii, iar pentru Muntenegru se cere ca a doua doză de vaccin să fie efectuată cu minimum 7 zile înainte de a intra în ţară. 

Cei vaccinaţi de cel puţin două săptămîni cu Pfizer sau Moderna sau cu cel puţin o lună cu serul de la AstraZeneca pot vizita Slovacia. De asemenea, pentru a călători în Islanda sau în Insulele Azore şi Madeira îţi trebuie un paşaport de vaccinare. Alte state fac ultimele pregătiri pentru a primi turiştii pe bază de vaccin. Cipru va accepta turiştii vaccinaţi pînă în Vară, cel mai probabil după 1 Mai, Spania pînă în Iunie, iar Thailanda va începe să elimine din restricţii şi să primească călătorii vaccinaţi începînd cu 1 Iulie. În acelaşi timp,  Germania ia în calcul mai multe beneficii pentru persoanele vaccinate complet. 

Bărbat îmbrăcat cu o vestă antiglonţ, împușcat mortal de Poliţie la Hollywood

Un bărbat îmbrăcat cu o vestă antiglonţ, ce a lovit o maşină a Poliţiei, în timp ce circula cu vehiculul său în marşarier, a fost împușcat mortal, Sîmbătă, de polițiști americani. Poliţiştii erau în curs de a răspunde la un apel cînd un autoturism s-a oprit în faţa vehiculului lor pe Sunset Boulevard, a frînat şi apoi a dat înapoi ca să intre în maşina Poliţiei, a explicat pe Twitter Poliţia oraşului. „Şoferul maşinii a ieşit, el avea o vestă antiglonţ şi mîna dreaptă ascunsă la spate”, potrivit Poliţiei. „El s-a îndreptat spre poliţiştii care au ieşit din vehiculul lor de patrulare. El a numărat 3,2,1 şi a început să-şi mişte braţul înainte”, iar Poliţia a deschis focul. Bărbatul a fost atins de glonţ şi declarat mort la faţa locului, scrie Agerpres. Anchetatori specializaţi ai Poliţiei s-au deplasat la faţa locului pentru a încerca să clarifice circumstanţele incendiului, a precizat Poliţia din Los Angeles.

Renault nu va investi în noul motor diesel

Producătorul auto francez Renault SA nu va investi în dezvoltarea unui nou motor pentru a fi utilizat la ultima generaţie de vehicule diesel pe care o va produce şi, în schimb, va adapta modelele sale existente, le-a spus acţionarilor directorul general Luca de Meo, transmite Reuters, potrivit agerpres. Companiile auto accelerează trecerea de la vehicule diesel la cele electrice, încurajate de creşterea cererii din partea consumatorilor pentru maşini ecologice, şi pe fondul reglementărilor mai dure privind poluarea de emisiile. Renault produce propriile sale motoare şi mult timp a furnizat motoare diesel pentru alte companii auto. Renunţarea la investiţiile în motoare diesel vine pe fondul planului de reducere a costurilor.

Joi, Renault a raportat o scădere de 1,1% a veniturilor, pînă la 10 miliarde de euro, în primul trimestru, chiar dacă numărul total de vehicule vîndute la nivel global a crescut cu 1,1% pînă la 665.038 de unităţi în primele trei luni ale acestui an. Anul trecut, Renault a raportat pierderi record de opt miliarde de euro, în condiţiile în care veniturile grupului au scăzut cu 21,7%, pînă la 43,474 miliarde de dolari, iar numărul de autovehicule vîndute a scăzut cu 21,3% pînă la 2,95 milioane unităţi. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999 şi relansată în 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Porsche vrea să construiască o fabrică de baterii pentru maşinile electrice

Porsche, divizia de automobile sport de lux a grupului Volkswagen, intenţionează să construiască o fabrică de baterii destinate vehiculelor electrice, a declarat directorul general al companiei, Oliver Blume, publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Producătorii europeni de maşini, care se bazează în principal pe furnizorii de baterii din Asia, caută să-şi reducă dependenţa de străinătate, avînd în vedere creşterea producţiei de maşini electrice, pentru a respecta normele de mediu mai dure din Uniunea Europeană. "Celulele de baterii sunt o tehnologie cheie pentru industria auto din Germania, pe care trebuie să o avem şi în ţara noastră", a declarat Oliver Blume ziarului, relatează Reuters. ”Porsche vrea să joace un rol de pionierat în acest sens”, a spus el, adăugînd că fabrica de celule de baterii va fi construită în oraşul germanTuebingen.  

Porsche va achiziţiona baterii pentru automobile electrice de la compania-mamă Volkswagen, care intenţionează să construiască o jumătate de duzină de fabrici de baterii în toată Europa şi să extindă infrastructura pentru încărcarea vehiculelor electrice la nivel global. ”Dar va exista, de asemenea, un segment pentru celulele de baterii performante. Este un domeniu Porsche. La fel cum am dezvoltat motoare cu ardere internă de înaltă performanţă, acum vrem să fim în fruntea bateriilor de înaltă performanţă", a spus Blume.