Realitatea internationala pe scurt (24 Martie 2020)

FBI: Grupurile extremiste din SUA își încurajează membrii care au COVID-19 să răspîndească boala printre evrei și persoanele de culoare

Grupurile extremiste rasiste, inclusiv neo-naziștii și alți adepți ai supremației albilor, își încurajează membrii care se infectează cu noul coronavirus, să răspîndească boala COVID-19, potrivit unor rapoarte ale FBI, obținute de ABC News. Sunt vizați polițiștii, evreii și persoanele de culoare.

Biroul FBI din New York raportează că „membrii grupurilor extremiste se încurajează unii pe alții să răspîndească virusul, dacă sunt infectați, prin fluide corporale și interacțiuni personale”. Adepți ai supremației albilor au folosit aplicația de mesagerie criptată Telegram pentru a discuta despre planurile lor de răspîndire a virusului și le-au sugerat celor infectați să vizeze polițiștii, evreii și persoanele de culoare. Au fost, de asemenea, și recomandări pentru cei care poartă virusul să vizeze „locuri publice în general”.

Alerta FBI, care a fost transmisă secțiilor de Poliție locală, avertizează că grupurile extremiste și-au încurajat adepții să folosească sticle din care să pulverizeze salivă pentru a răspîndi virusul către polițiștii de pe stradă. Extremiștii recomandă, de asemenea, adepților să răspîndească boala către evrei, mergînd „în orice loc în care ar putea fi strînși: piețe, birouri sau lăcașuri de cult”. Raportul mai menționează că, pentru a-și îndeplini planurile, grupurile extremiste au vehiculat opțiuni, cum ar fi lăsarea „salivei pe mînerele ușilor” sau pe butoanele liftului, pentru a răspîndi virusul în „cartierele non-albe”.

Europa luptă cu COVID-19: Un studiu clinic vizează patru tratamente

Un studiu clinic european ce va fi realizat pe un total de 3.200 de pacienţi a fost lansat de Duminică în cel puţin şapte ţări din UE pentru a testa patru tratamente experimentale împotriva noului coronavirus, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Franţa, citat de AFP, potrivit agerpres. Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa.

„Studiul va include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germania şi Spania, poate şi din alte ţări, inclusiv cel puţin 800 din Franţa, spitalizaţi din cauza COVID-19 într-un serviciu medical sau direct la reanimare”, precizează comunicatul INSERM. „La acest studiu participă bolnavi pe care îi tratăm în spital sub strictă supraveghere şi care au acces la aceste molecule, pentru a testa eficacitatea asupra virusului şi asupra evoluţiei lor clinice”, a precizat profesorul Jerome Salomon, directorul general pentru Sănătate (DGS) din Franţa, într-o informare de presă. „Este foarte important să îl desfăşurăm cu rapiditate şi în aceste condiţii”, a adăugat expertul francez. „Denumit ‘Discovery’, studiul include în special Hidroxiclorochina”, a continuat profesorul Salomon.

După apariţia noului coronavirus în China, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului Spitalului Universitar (IHU) Mediterranee Infection din Marsilia, apără folosirea clorochinei împotriva bolii. Această utilizare a generat rezerve în rîndul multor specialişti, care consideră că studiile realizate de acest expert pe un grup de 24 de pacienţi nu răspund tuturor criteriilor necesare. „Acest studiu a permis obţinerea unor rezultate interesante, care au fost de altfel publicate în International Journal of Antimicrobial Agents”, a explicat profesorul Salomon.

Testul va fi „adaptiv” şi „foarte repede tratamentele experimentale ineficiente vor putea fi abandonate şi înlocuite cu alte molecule care vor apărea în urma cercetării ştiinţifice”, a subliniat în acelaşi comunicat publicat de INSERM Florence Ader, specialistă în boli infecţioase la spitalul Crucii Roşii din cadrul Spitalului Universitar din Lyon, care va coordona acest proiect. Un alt studiu clinic internaţional va fi lansat „sub egida Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), acesta primind numele de Solidarity”, au precizat specialiştii de la INSERM.

Trump exprimă îndoieli în ceea ce priveşte restricţiile aplicate în faţa noului coronavirus

Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat îndoiala în ce priveşte restricţiile aplicate în faţa noului coronavirus, deplorînd impactul acestora asupra economiei şi lăsînd să se înţeleagă că ar putea decide o relaxare a restricţiilor, relatează AFP, scrie agerpres. „Nu putem permite ca remediul să facă mai mult rău ca problema însăşi”, a transmis Trump pe Twitter. „La finalul perioadei de 15 zile vom lua o decizie cu privire la direcţia pe care să ne îndreptăm”, a adăugat Trump, fără a face alte precizări.

Săptămîna trecută, Casa Albă a prezentat o serie de recomandări reunite într-un document intitulat „15 zile pentru a încetini propagarea virusului”. Autorităţile sanitare americane susţin în paralel, de cîteva zile încoace, că răul abia începe în SUA şi că nu e momentul unei atenuări a restricţiilor. „Vreau ca America să înţeleagă: săptămîna aceasta, situaţia se va înrăutăţi”, a avertizat Luni pe NBC Jerome Adams, şeful de operaţiuni al serviciului de sănătate publică al SUA. Acesta a făcut apel la respectarea cu mai mare rigurozitate a măsurilor de prevenţie, deplîngînd faptul că unii americani nu ţin cont de cerinţele de distanţare socială. „Aşa se propagă virusul. Chiar trebuie ca toată lumea să rămînă acasă”, a subliniat Adams.

Totuşi, Trump a retransmis pe Twitter şi alte mesaje al căror conţinut acreditează ideea că e în favoarea unei relaxări şi nu a unei înăspriri a măsurilor luate. „Trebuie aplatizată curba contaminărilor, ŞI NU economia”, se subliniază într-unul din aceste mesaje. Mai mulţi guvernatori, inclusiv din California şi New York, au optat pentru „închiderea” statelor, dar liderul de la Casa Albă a exclus aplicarea unui astfel de regim în ansamblul SUA. „Nu cred că vom considera necesar acest lucru la un moment dat”, a spus Trump Vineri.

Israelul a dezvoltat o aplicaţie mobilă care avertizează apropierea de o persoană infectată

Ministerul Sănătăţii din Israel a dezvoltat şi a pus în funcţiune o aplicaţie pentru telefonul mobil care avertizează atunci cînd cineva se apropie de o persoană contagiată cu COVID-19, relatează EFE, potrivit agerpres. Aplicaţia, intitulată „Maguen” (scut), se poate descărca gratuit de pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi a fost dezvoltată pentru a frîna răspîndirea bolii în această ţară care a înregistrat aproximativ 1.200 de cazuri şi deocamdată un singur deces.

„Această aplicaţie va prelua datele de localizare şi le va compara cu locuri prin care au trecut persoane contagiate cu noul virus”, se arată în instrucţiunile programului, care precizează că utilizatorul va primi o notificare în cazul în care acesta ajunge în locuri prin care a trecut vreo persoană afectată de această boală.

Utilizatorul aplicaţiei trebuie să-şi dea acordul pentru a i se permite geolocalizarea, date pe care mulţi sunt de acord să le furnizeze în cazul altor aplicaţii precum Waze, pentru a putea obţine cea mai bună rută, pentru a face cumpărături sau pentru a comunica. Sistemul Maguen conţine date de localizare a celor infectaţi şi a persoanelor care au intrat în contact cu ei, o informaţie ce cuprinde inclusiv deplasările lor cu două săptămîni înainte de punerea diagnosticului. Aceste date rămîn înmagazinate în telefon şi sunt împărtăşite cu Ministerul Sănătăţii, însărcinat cu lansarea alertelor pertinente.

Autorităţile israeliene utilizează aceste mijloace tehnice ale serviciilor secrete pentru a urmări prin intermediul mobilelor locurile prin care au fost bolnavii (cu două săptămîni înainte testarea pozitivă) şi a persoanelor suspectate de contagiere. Utilizarea acestui instrument, care se foloseşte în lupta antitero, a fost criticată ca urmare a atingerii aduse dreptului la intimitate a persoanelor. Israelul a adoptat restricţii severe în ultimele săptămîni, fapt ce a dus la paralizarea în mare parte a vieţii cotidiene şi a activităţii economice.

Procesul spionului american a început la Moscova cu uşile închise

Procesul fostului puşcaş marin american Paul Whelan, pus sub acuzare pentru spionaj, a început Luni la un Tribunal din Rusia, informează Reuters, potrivit agerpres. Procesul se va desfăşura cu uşile închise, întrucît se referă la informaţii clasificate, a afirmat o purtătoare de cuvînt a Tribunalului districtual din Moscova, precizînd că la audierea preliminară de Luni s-a decis ca acuzatul să rămînă în detenţie pînă la 13 Septembrie.

Paul Whelan, care a împlinit 50 de ani în cursul acestei luni, a fost arestat pe 28 Decembrie 2018, la Moscova, într-un context deja complicat de acest tip de cazuri între Rusia şi Occident. Serviciile de securitate ruse (FSB) susţin că l-au reţinut pe Whelan în timp ce acesta comitea un act de spionaj, ceea ce el dezminte. Paul Whelan riscă o pedeapsă ce ar putea ajunge pînă la 20 de ani de închisoare.

În Februarie anul trecut, avocatul său afirmase că lui Whelan, care deţine de asemenea cetăţenie irlandeză şi canadiană, i-au fost înscenate toate acestea de către o cunoştinţă care i-a dat un stick USB care conţinea ceea ce el credea că sunt fotografii realizate în timpul unei şederi anterioare în Rusia în compania acesteia.

O purtătoare de cuvînt a Ambasadei SUA la Moscova a subliniat, pe Twitter, că Whelan „este deţinut în Rusia de aproape 15 luni fără dovezi, fără îngrijire medicală adecvată, fără măcar UN telefon dat familiei” şi „este timpul pentru un proces corect şi transparent”. Whelan a susţinut după arestarea sa că a fost maltratat de gardieni şi i s-a refuzat asistenţa medicală, acuzaţii respinse de autorităţile ruse, care l-au acuzat la rîndul lor că susţine în mod fals că are probleme de sănătate pentru a atrage atenţia asupra cazului său. Următoarea audiere în cadrul procesului a fost stabilită pentru 30 Martie, a transmis Interfax.

Rusia va monitoriza situaţia coronavirusului cu ajutorul telefoniei mobile

Premierul rus Mihail Mişustin le-a dat Luni autorităţilor un termen de cinci zile pentru a dezvolta un sistem automatizat de monitorizare a persoanelor care au intrat în contact cu oricine este diagnosticat cu coronavirus, folosind datele de geolocalizare ale telefoanelor mobile, informează Reuters, potrivit agerpres. Prin acest sistem, oamenii vor fi alertaţi pe mobil atunci cînd intră în contact cu cineva infectat, informaţia fiind de asemenea transmisă către un centru special regional creat pentru gestionarea situaţiilor legate de pandemia de coronavirus.

Rusia are confirmate 438 de cazuri de infectare cu coronavirus şi un deces, mai puţin decît multe state europene. Autorităţile ruse înăspresc gradual regulile privind carantina, în timp ce îşi pregătesc sistemul sanitar să facă faţă înmulţirii cazurilor de COVID-19. Accesul străinilor în ţară a fost suspendat, iar persoanele cu vîrste peste 65 de ani au fost sfătuite să iasă din casă numai la farmacii şi magazine alimentare şi numai dacă este necesar, acelea care deţin case de provincie, aşa-numitele ”dacha”, fiind de asemenea sfătuite să se retragă acolo. ”Cred că, pe ansamblu, avem sub control situaţia privind coronavirusul”, a afirmat Mişustin. ”Dar este necesar să ne pregătim pentru provocări mai serioase”, a atenţionat el.

Viaţa din Wuhan revine uşor, uşor, la normalitate

Locuitorii oraşului Wuhan din centrul Chinei, unde a fost identificat în Decembrie noul coronavirus, au permisiunea de a relua munca, iar transportul public se reia, după două luni de izolare, informează AFP, potrivit agerpres. Ridicarea restricţiilor survine într-un moment în care Ministerul Sănătăţii nu a anunţat Luni nici un nou caz de contaminare pentru a cincea zi consecutiv în această metropolă de 11 milioane de locuitori, punctul de pornire al actualei pandemii. Totuşi, autorităţile chineze au anunţat 39 de noi cazuri importate la nivelul întregii ţări.

Locuitorii din Wuhan, consideraţi ca fiind într-o stare bună de sănătate, se pot, de acum, deplasa în oraş şi pot lua autobuzul sau metroul după ce îşi prezintă cartea de identitate, au explicat autorităţile. Ei se pot întoarce la locul de muncă dacă dispun de un certificat eliberat de angajator. De asemenea, ei pot chiar părăsi Wuhan pentru a se duce în alte părţi din provincia înconjurătoare Hubei dacă sunt testaţi negativ cu COVID-19 şi au un certificat medical.

Peste un miliard de oameni din toată lumea sunt rugaţi să rămînă în izolare

Peste un miliard de persoane din peste 50 de ţări şi teritorii au fost rugate Luni de autorităţi să rămînă în izolare la domiciliu pentru a contribui la lupta împotriva răspîndirii accelerate a COVID-19, potrivit unui numărători realizate de AFP, relatează şi agerpres. În cel puţin 34 de ţări şi teritorii a fost instituită izolarea obligatorie a populaţiei, măsură ce vizează peste 659 de milioane de persoane. Este în special cazul Franţei, Italiei, Argentinei, Californiei (SUA), Irakului şi Rwandei. Grecia este ţara care s-a alăturat cel mai recent listei, în această Luni la ora 4:00 GMT. Columbia şi Noua Zeelandă se alătură Marţi, respectiv Miercuri.

În cele mai multe dintre aceste ţări, este permisă totuşi ieşirea din locuinţe pentru a merge la serviciu, pentru a cumpăra produse de primă necesitate sau farmaceutice. Cel puţin patru ţări (peste 228 de milioane de persoane), printre care Iran, Germania şi Regatul Unit, au făcut apel la cetăţenii lor să rămînă la domiciliu, să limiteze la maximum deplasările şi contactele fără ca totuşi să însoţească aceste recomandări de măsuri coercitive. Cu toate acestea, apelurile autorităţilor au doar un efect limitat, în special în Regatul Unit, unde Guvernul a reiterat solicitarea pe un ton mai ridicat Duminică, după ce în weekend parcurile şi zonele de litoral au fost pline de oameni.

Cel puţin 10 ţări şi teritorii (peste 117 milioane de persoane) au instituit interdicţii de circulaţie seara şi pe timpul nopţii. Este în special cazul în Burkina Faso, Chile, Manila (Filipine), Serbia şi Mauritania. În Arabia Saudită, interdicţiile de circulaţie au intrat în vigoare Luni seara. Unele ţări şi-au plasat principalele oraşe în carantină, interzicînd intrarea şi ieşirea persoanelor. Este cazul celor mai mari 27 de oraşe din Bulgaria, a oraşelor Almatî şi Nur-Sultan din Kazahstan şi a metropolei Baku din Azerbaidjan. În aceste oraşe locuiesc circa 10 milioane de persoane.

Guvernul german aprobă un pachet de 750 de miliarde de euro pentru a contracara efectele din economie ale coronavirusului

Guvernul de la Berlin a anunţat că-şi va asuma noi împrumuturi, pentru prima dată din 2013, ca parte a unui pachet de măsuri fără precedent, ce totalizează 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA, Reuters şi Bloomberg, potrivit Agerpres.

Cabinetul cancelarului german Angela Merkel a semnat planul privind cheltuielile în cursul unei şedinţe de urgenţă care a avut loc Luni, a anunţat un purtător de cuvînt al Guvernului de la Berlin. Liderul german a condus şedinţa prin intermediul unei videoconferinţe. Cancelarul Angela Merkel se află de Duminică în autoizolare la domiciliu, după ce a intrat în contact cu un medic testat pozitiv la noul coronavirus. Merkel, în vîrstă de 65 de ani, va continua să lucreze de acasă şi va fi testată în mod repetat în următoarele zile, a declarat purtătorul său de cuvînt.

După ce au devenit clare implicaţiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativă a cheltuielilor şi renunţarea la politica „schwarze Null” („black zero”), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi împrumuturi, iar de şase ani raportează excedente. Conform unei estimări a Ministerului de Finanţe, economia Germaniei s-ar putea contracta anul acesta cu cel puţin 5%. Bugetul suplimentar al Germaniei, de 156 miliarde de euro, care va fi finanţat prin noi împrumuturi, arată determinarea autorităţilor de la Berlin de a folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a combate efectele epidemiei, a adăugat Scholz.

Germania se va împrumuta anul acesta cu 156 de miliarde de euro pentru a finanţa măsuri menite să limiteze impactul epidemiei. Un fond de salvare înfiinţat pentru a achiziţiona participaţii în companii şi a finanţa împrumuturi către firme ar putea face datorii de pînă la 200 de miliarde de euro, dacă va fi necesar. Cifra finală privind suma pusă la dispoziţia fondului depinde de cît de multe companii vor solicita sprijinul Guvernului, a afirmat adjunctul ministrului de Finanţe, Joerg Kukies.

Primul test de coronavirus al cancelarului german Angela Merkel a fost negativ

Primul test al cancelarului german Angela Merkel pentru coronavirus a fost negativ, a anunţat Luni un purtător de cuvînt al Guvernului, Steffen Seibert, citat de DPA. Teste suplimentare vor fi efectuate zilele următoare, a adăugat acesta, potrivit Agerpres. Cancelarul federal german Angela Merkel a fost plasată Duminică în carantină, după ce a intrat în contact cu un doctor infectat cu noul tip de coronavirus.

Primul deces în Parlamentul European din cauza coronavirusului

Un angajat al Parlamentului European, în vîrstă de aproximativ 40 de ani, a murit după ce a contractat noul tip de coronavirus, acesta fiind primul deces din cauza pandemiei din cadrul instituţiilor europene, au anunţat Luni surse concordante, informează AFP, citată de Agerpres.

„Parlamentul European confirmă, cu regret, un deces" în rîndul "personalului său extern", (deces) "cauzat, potrivit informaţiilor actuale, de coronavirus", a anunţat o purtătoare de cuvînt a instituţiei. Potrivit unei surse parlamentare, este vorba de un italian care lucra în cadrul serviciului informatic al Parlamentului European. Mai mulţi membri ai Comisiei, Consiliului şi Parlamentului UE, care au mii de angajaţi la Bruxelles, au fost contaminaţi cu noul tip de coronavirus, printre aceştia numărîndu-se şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, aflat în carantină.