Realitatea internationala pe scurt (24 Ianuarie 2019)

ODNI: ‘China s-a dezvoltat tehnologic furînd din SUA!’

China şi-a ”comprimat” perioada dezvoltării unor noi tehnologii ”furînd” proprietatea intelectuală americană, ceea ce-i permite în prezent să conteste supremaţia Statelor Unite în acest domeniu, potrivit Serviciilor Naţionale Americane de Informaţii (ODNI), care şi-au prezentat noua strategie, relatează AFP, potrivit news.ro. ”Ne confruntăm cu cel mai divers şi complex evantai de ameninţări pe care le-am văzut vreodată”, a declarat directorul Serviciilor Naționale Americane de Informaţii Dan Coats, care a prezentat noua ”strategie a informaţiilor naţionale” ale Statelor Unite.

Între sursele acestor ameninţări, Coats a citat adversari tradiţionali ai Statelor Unite – precum Rusia, China, Coreea de Nord şi Iranul -, dar şi grupări teroriste şi alţi actori non-statali.

”Cea mai mare îngrijorare a noastră sunt ameninţările care vor fuziona, pentru că adversarii noştri îşi vor uni forţele”, a subliniat el. China şi-a recuperat întîrzierea tehnologică faţă de Statele Unite cu ajutorul ”capacităţii sale de a ne fura proprietatea intelectuală”, a declarat pentru presă un oficial de rang înalt din domeniul informaţiilor. China şi Rusia sunt tentate de un parteneriat în domeniul inteligenţei artificiale (AI), iar ”acesta este o sursă de îngrijorare”, a precizat acest oficial, care a cerut protecţia anonimatului.

”Adversarii tradiţionali vor profita de schimbări în mediul mondial, şi anume o slăbire a ordinii internaţionale de după Al Doilea Război Mondial, un recul al dominaţiei idealurilor democratice occidentale, tendinţele tot mai izolaţioniste ale Occidentului şi evoluţiile economiei mondiale”, se arată în noua strategie – un document de aproximativ 30 de pagini.

Aproximativ 20 de jurnalişti au fost invitaţi să asiste la această prezentare a comunităţii americane de informaţii, din care fac parte 17 agenţii militare şi civile. Este vorba despre un eveniment rar, chiar dacă ei au asistat la discursul lui Coats în faţa unui ecran uriaş. DNI şi-a susţinut discursul într-o sală vecină. Conducerea serviciilor americane de informaţii vrea să dea dovadă de mai multă transparenţă, cu scopul de a cîştiga încrederea publicului american, într-un context de „fake news” şi ingerinţe, a declarat el.

Misiunea comunităţii informaţiilor este ”de a căuta adevărul, iar atunci cînd l-a găsit să-l spună”, a subliniat Coats. ”Prin mai multă transparenţă, noi vom consolida încrederea Americii în faptul că această comunitate de informaţii caută adevărul şi spune adevărul”, a adăugat el, fără să menţioneze vreodată numele Preşedintelui american Donald Trump, cunoscut prin afirmaţiile sale eronate sau înşelătoare.

Rusia își apără noua rachetă în fața americanilor: ‘Respectă Tratatul INF’

Racheta rusă contestată de SUA, care ameninţă să se retragă din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) ce interzice utilizarea de rachete cu o rază situată între 500 şi 5.500 de km, respectă termenii acestui tratat, a dat asigurări Armata rusă, informează AFP, potrivit agerpres. „Raza maximă a rachetei 9M729 este de 480 de km”, a afirmat în faţa jurnaliştilor unul dintre responsabilii de rang înalt al Armatei ruse, generalul Mihail Matveevski, evocînd acest sistem rus de rachete terestre ce poate transporta focoase nucleare.

Tratatul INF încheiat în 1987 a pus capăt crizei rachetelor declanşate în 1980 prin desfăşurarea de rachete sovietice SS-20 cu focoase nucleare ce ţinteau Capitale occidentale. În Octombrie anul trecut, Preşedintele american Donald Trump a anunţat intenţia de a retrage SUA din acest tratat, pe motiv că Moscova nu îl respectă. Rusia dezminte aceste acuzaţii „fără fundament” şi acuză la rîndul său Washingtonul că încalcă tratatul. Luna trecută, Washingtonul a impus Moscovei un ultimatum de 60 de zile pentru a se conforma Tratatului INF, sub ameninţarea lansării în Februarie a procedurii de retragere.

În centrul conflictului actual se află racheta rusă 9M729, rachetă terestră ce poate fi purtătoare de focoase nucleare şi care, potrivit SUA şi NATO, are o rază de acţiune mai mare de 500 de km. La rîndul său, Rusia asigură că vrea să salveze Tratatul INF şi afirmă că i-a propus părţii americane „o serie de măsuri concrete” asupra rachetelor 9M729 care ar permite, potrivit Moscovei, „să fie înlăturată orice suspiciune privind neconformarea faţă de acest tratat”.

După primele ameninţări ale Washingtonului, Vladimir Putin a atenţionat împotriva reînceperii cursei înarmării, promiţînd că Rusia va dezvolta noi rachete în cazul retragerii americane din Tratatul INF. El a propus de asemenea ca noi ţări să se ralieze Tratatului INF – aluzie la China care dezvoltă rachete nucleare interzise de acest tratat –, însă această propunere are puţine şanse să fie urmată de efecte. 

Comisia Europeană cere statelor membre să fie mai atente cui acordă ‘vizele de aur’

Comisia Europeană a publicat un raport în care ţărilor din UE li se cere mai multă vigilenţă în acordarea de „vize de aur”, aceste dispozitive naţionale controversate care le permitinvestitorilor bogaţi să obţină permis de şedere sau chiar cetăţenia europeană, informează AFP, potrivit agerpres.

Această practică, de care profită mai ales chinezi, ruşi sau americani bogaţi, „prezintă un risc însemnat în ceea ce priveşte securitatea, spălarea banilor sau evaziunea fiscală”, potrivit acestui raport, a declarat pentru AFP un responsabil european. Astfel, Comisia le va cere ţărilor din UE să adopte o abordare mai puţin laxă în controlul candidaţilor şi să fie „mai transparente” în ceea ce priveşte maniera în care ele acordă aceste privilegii, criticate de ONG-uri şi aflate la originea mai multor scandaluri. În special ţări precum Malta, Cipru şi Bulgaria se află în vizor pentru sistemul lor care permite, în schimbul investiţiilor, dobîndirea cetăţeniei şi prin urmare a dreptului de liberă circulaţie în UE. Alte ţări, mai numeroase, le permit investitorilor să dobîndească nu cetăţenie, ci permis de şedere.

Controalele efectuate pentru verificarea candidaţilor care nu pun probleme în ceea ce priveşte securitatea sau care nu ar spăla bani nu sunt suficiente, potrivit documentului ce urmează să fie publicat de executivul european. „Corupţi şi criminali pot cu uşurinţă să găsească refugiu în Europa datorită opacităţii şi lipsei unui cadru ale programelor denumite Vizele de aur”, au denunţat deja două ONG-uri – Transparency International şi Global Witness – într-un raport publicat în urmă cu cîteva luni. Această situaţie favorizează „luarea de decizii discreţionare şi corupţia”, au deplîns ele în raportul lor, apreciind că cel puţin şase mii de paşapoarte şi aproape o sută de permise de şedere au fost „vîndute” în UE în timpul ultimului deceniu.

Programul „vizelor de aur” în Malta a fost unul dintre subiectele anchetei asupra căreia lucra jurnalista şi bloggeriţa Daphne Caruana Galizia atunci cînd a fost asasinată în Octombrie 2017. În Portugalia, la începutul lui Ianuarie, Justiţia i-a achitat pe majoritatea acuzaţilor la finalul unui lung proces pentru corupţie, într-un dosar privind atribuirea de „vize de aur”. Portugalia le oferă autorizaţie de reşedinţă candidaţilor gata să aloce cel puţin 500.000 de euro pentru o achiziţie imobiliară, să investească cel puţin un milion de euro sau să ofere locuri de muncă. 

Congresul american blochează ieșirea SUA din NATO

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat o lege în care exprimă sprijinul Legislativului american faţă de NATO, după ce un diplomat american cu cel mai înalt rang responsabil cu afacerile europene şi-a anunţat demisia, informează dpa, potrivit agerpres. Legea, adoptată cu 357 de voturi pentru, venite atît de la republicani, cît şi de la democraţi, şi doar 22 împotrivă, interzice utilizarea de fonduri pentru retragerea din NATO şi subliniază că politica SUA este de a rămîne membră a Alianţei.

Cu cîteva ore înainte de vot, asistentul secretarului de stat al SUA însărcinat cu afacerile europene şi eurasiatice, Wess Mitchell, un susţinător fervent al NATO, îşi anunţase demisia, explicînd că doreşte să petreacă mai mult timp cu tînăra sa familie.

Atît votul din Camera Reprezentanţilor, cît şi demisia lui Mitchell survin pe fondul tensiunilor dintre Washington şi liderii europeni legate de angajamentul şi contribuţia SUA la organizaţii cum este şi NATO şi la alianţa transatlantică în general. Cotidianul New York Times a relatat recent, citînd surse guvernamentale federale, că Preşedintele american Donald Trump a avansat anul trecut ideea retragerii SUA din NATO. O retragere a Washingtonului ar distruge practic Alianţa veche de 70 de ani, notează dpa.

„Alianţa NATO ocupă un loc central în ce priveşte securitatea Americii şi menţinerea păcii şi stabilităţii în lume”, a subliniat liderul majorităţii din Camera Reprezentanţilor, Steny Hoyer, într-o declaraţie înainte de vot.

Salvini le răspunde celor care-l acuză de practici naziste 

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a respins acuzaţiile că a aplicat tactici în stil nazist pentru a evacua sute de oameni dintr-un centru de primire a refugiaţilor din apropiere de Roma, relatează dpa, potrivit agerpres.

Facilitatea de la Castelnuovo di Porto, care găzduieşte circa 500 de persoane, urmează să fie închisă pînă la sfîrşitul acestei luni, ca urmare a aşa-zisului „decret de securitate” al lui Salvini, care a înăsprit considerabil politicile de azil. Închiderea centrului „este un gest de bun simţ şi bună gestionare, care nu va priva pe nimeni de drepturi”, a explicat Salvini pe postul public de radio RAI. „Chiar nu văd care este problema”, a adăugat el.

Circa 300 dintre migranţii adăpostiţi în centrul de la Castelnuovo di Porto vor fi relocaţi în alte centre, inclusiv copii care vor fi despărţiţi brusc de colegi şi prieteni, avînd în vedere faptul că locatarii centrului nu au fost avertizaţi în prealabil de mutare. Ceilalţi nu au unde să se ducă, pentru că deţin un permis de şedere anulat prin decretul lui Salvini.

„Bărbaţi, femei şi copii au fost separaţi într-un mod care aminteşte de lagărele naziste”, a declarat în Parlament Roberto Morrasut, reprezentant al Partidului Democrat, de opoziţie, cerîndu-i lui Salvini să-şi explice poziţia în faţa deputaţilor.

Şi cercurile catolice au criticat evacuarea centrului.„Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac”, a transmis pe Twitter Ordinul Franciscan, iar preotul din Castelnuovo di Porto, Jose Manuel Torres, a declarat pentru agenţia catolică de presă SIR că le cere autorităţilor ca locatarii centrului „să nu fie trataţi ca animalele”.

Germania și Franța își reafirmă dorința creării unei armate europene

Cancelarul german Angela Merkel și Președintele francez Emmanuel Macron și-au reafirmat voința pentru crearea unei „armate europene”, în pofida opoziției frontale a Președintelui american Donald Trump față de această idee, informează AFP.

Noul tratat de cooperare franco-german semnat Marți la Aachen (în Germania), care prevede o apropiere dintre cele două țări în sectorul apărării, se vrea a fi o „contribuție la crearea unei armate europene”, a afirmat cancelarul german. Merkel a evocat în special dezvoltarea unei „culturi militare și a unei industrii de armament comune” care figurează în noul tratat, în completarea celui semnat în 1963 la Palatul Elysee.

La rîndul său, șeful statului francez a spus că proiectul trebuie dezbătut în cadrul unei discuții asupra Europei cu cetățenii ambelor țări. „Există puteri autoritare care apar peste tot. Să construim deci o adevărată armată europeană pentru a ne proteja și a avea o adevărată politică externă!”, a pledat el.

Președintele francez și cancelarul german și-au exprimat deja în Toamna trecută sprijinul lor ferm în favoarea creării unei armate europene, atrăgîndu-și mînia Președintelui american Donald Trump. Acesta a calificat proiectul drept „extrem de insultător” și a criticat declarațiile făcute de Emmanuel Macron, potrivit căruia această armată ar trebui să aibă ca obiectiv apărarea Europei împotriva unor țări ca Rusia și China, dar și SUA. Noul tratat franco-german prevede o clauză de solidaritate bilaterală între cele două țări în caz de agresiune asupra uneia sau alteia, în completarea celei deja existente în cadrul NATO. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a salutat semnarea acestui tratat într-un comunicat, în care a apreciat că 'de zeci de ani cooperarea franco-germană a fost esențială pentru securitatea și stabilitatea în Europa'.

Marine Le Pen: „Suntem europeni pentru că împărtășim moștenirea Ierusalimului, Romei, Atenei și Constantinopolului. Această moștenire ne definește. Multiculturalismul a eșuat peste tot în Europa”

Lidera formațiunii naționaliste  Adunarea Națională, Marine Le Pen, a denunțat, la Geneva, „o supunere față de multiculturalism, care a eșuat peste tot în Europa” .„Suntem europeni pentru că împărtășim moștenirea Ierusalimului și Romei, Atenei și Constantinopolului. Această moștenire ne definește și înscrie culturile noastre, diverse, în evoluție permanentă, în interiorul unei civilizații. Nu putem risipi această moștenire în numele unei supuneri față de multiculturalismul care a eșuat peste tot”, a declarat președinta Adunării Naționale (RN, fostul Front Național), în timpul unei conferințe organizate de fundația Spinoza la Geneva, deplasare neanunțată presei, relatează Agerpres.

„Peste tot în lume, societățile multiculturale sunt cele mai violente, cele mai criminale, cele mai divizate împotriva lor”, a apreciat lidera partidului de extremă dreaptă, potrivit discursului său publicat pe site-ul RN. Ea a citat în această privință Mexicul și Brazilia unde, după cum a subliniat Le Pen, „numărul de omucideri este cel dintr-o țară în război civil”. Președinta AN consideră că UE nu va fi decît într-un moment de confuzie și dezordine dacă nu-și va stabili frontiera externă. „Este una dintre condițiile bunei vecinătăți strategice cu vecinii săi apropiați”, a pledat ea, denunțînd țările care "introduc legi împotriva blasfemiei”, „admit obligativitatea vălului pentru femei sau acceptă supunerea unei părți din teritoriul lor legilor Sharia”.

Financial Times, anticipări pentru 2019: Brexitul va fi oprit, Trump pus sub acuzare

Jurnaliştii de la Financial Times anticipează că în 2019 procesul Brexitului va fi oprit, iar Preşedintele american Donald Trump va fi pus sub acuzare, relatează Agerpres.

Va fi oprit Brexitul?

“Marea Britanie va reuşi, în al 12-lea ceas, să se salveze de la acest act de automutilare. Brexit înseamnă Brexit, a spus în 2016 Theresa May, dar după doi ani de dispute înverşunate nici măcar partidul premierului nu reuşeşte să se pună de acord ce înseamnă în practică acest lucru”, consideră comentatorul Philip Stephens.

Va deveni liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn premierul Marii Britanii?

Nu, este de părere editorul Sebastian Payne. “Liderul opoziţiei şi-a îmbunătăţit imaginea publică, dar nu a reuşit să ajungă mai departe de baza electorală laburistă. Este posibil să fie alegeri legislative în 2019, dar nu este deloc sigur că le va cîştiga Corbyn”, în opinia jurnalistului.

Va reuşi Preşedintele francez Emmanuel Macron să reia cursul reformelor, după protestele “vestelor galbene”?

Da, estimează Ben Hall, specializat pe probleme europene. “Macron nu are de ales. Să renunţe ar însemna să înceteze să mai existe în plan politic”, potrivit lui Hall.

Alegerile pentru Parlamentul European vor aduce cîştiguri importante pentru populişti?

Da, afirmă comentatorul Gideon Rachman. “Aceste alegeri sunt perfect organizate ca populiştii şi naţionaliştii să obţină cîştiguri importante. Sondajele de opinie sugerează că imigraţia este problema cea mai importantă în majoritatea ţărilor”, menţionează jurnalistul.

Netanyahu promite o ‘reacţie letală’ în caz de escaladare a tensiunilor în Fîşia Gaza

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis o ‘reacţie letală’ grupărilor armate palestiniene care vor relua ostilităţile, acest avertisment intervenind pe fondul escaladării tensiunilor în Fîşia Gaza, informează France Presse. ‘Ar putea să existe unii în Gaza care cred că îşi pot scoate capul, îi sfătuiesc să înţeleagă că reacţia va fi letală şi foarte dureroasă’, a declarat Netanyahu, citat de biroul său de presă, după ce a participat la un exerciţiu militar la baza Shizafon, în Sudul ţării. ‘Suntem pregătiţi pentru orice scenariu’, a avertizat şeful Guvernului israelian.

După săptămîni de calm relativ, Fîşia Gaza, enclava situată între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, a înregistrat Marţi o escaladare a violenţelor, agitînd spectrul unui nou conflict. Tancurile desfăşurate de partea israeliană au lovit două poziţii militare ale Hamas, mişcarea islamistă care controlează acest teritoriu, ca represalii la tiruri cu arme de foc asupra soldaţilor israelieni desfăşuraţi la frontieră. În cursul nopţii de Marţi spre Miercuri, avioane de război au bombardat o tabără a Hamas. Un membru al braţului armat al Hamas a fost ucis de tirul lansat de un tanc. De cealaltă parte, un soldat israelian, salvat de casca sa, a fost uşor rănit de focurile armă trase de palestinieni. Israelul şi Hamas, precum şi aliaţii săi palestinieni, au dus trei războaie în Fîşia Gaza din 2008, ultimul în 2014, notează AFP.

Rusia cere Israelului să înceteze atacurile asupra teritoriului sirian

Ministerul de Externe al Rusiei a cerut Israelului să înceteze atacurile asupra teritoriului sirian, după ce au apărut informaţii că peste 20 de persoane au fost ucise în urma raidurilor aeriene efectuate în noaptea de Duminică spre Luni, informează dpa şi TASS. ‘Practica atacurilor spontane pe teritoriul unui stat suveran, în cazul dat Siria, trebuie să înceteze’, a declarat purtătoarea de cuvînt a MAE rus, Maria Zaharova, adăugînd că ‘ar trebui să împiedicăm transformarea Siriei, care a suferit ani de conflict armat, într-o arenă de reglare de conturi geopolitice’.

Israelul, care se învecinează cu Siria, a anunţat că seria de atacuri aeriene nocturne a vizat poziţii ale forţelor armate ale Iranului, pe care Israelul îl consideră o ameninţare pentru securitatea sa naţională. Rusia, principalul susţinător militar al Guvernului sirian, a reuşit să menţină legături strînse atît cu Iranul, cît şi cu Israelul, în pofida războiului.

Cele mai recente raiduri aeriene ale Israelului în Siria au fost şi cele mai puternice din ultima jumătate de an, avînd în vedere că şi-au pierdut viaţa peste 20 de persoane, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). Pe contul său de Twitter, Armata israeliană a postat o înregistrare video cu distrugerea de către rachete israeliene a unor sisteme de apărare antiaeriană siriene. Acestea erau de fapt baterii de apărare antiaeriană de tip Pantsir-S1 (de fabricaţie rusească) aflate în dotarea Armatei siriene şi care sunt poziţionate în jurul Damascului, conform presei ruse.

Serviciul de presă al Tsahal (Armata israeliană) a declarat că acesta a fost un răspuns la încercarea antiaerienei siriene de a ataca avioanele israeliene care au participat la raidul împotriva unor poziţii iraniene în Siria.

Ministerul Apărării rus a indicat că între baza aeriană rusă de la Hmeimim (regiunea Latakia) şi centrul de comandă al forţelor aeriene israeliene există o relaţie de comunicare cu scopul de a preveni incidente periculoase. Anul trecut, un avion de recunoaştere rusesc Il-20, cu 15 militari la bord, a fost doborît de un sistem de rachete S-200 al Armatei siriene, în timpul unui raid aerian israelian în Siria.

În acelaşi timp, reprezentantul permanent al Siriei la ONU, Bashar Al-Jaafari, a avertizat că Damascul ar putea lansa un atac cu rachete asupra aeroportului din Tel Aviv în cazul în care Consiliul de Securitate nu va lua măsuri pentru ca Israelul să nu mai atace teritoriul sirian, relatează oficiosul rus Rossiiskaia Gazeta.

Curtea Supremă a SUA menține interdicția serviciului militar pentru transgenderi

Curtea Supremă a hotărît să îl lase pe Președintele Donald Trump să aplice politica sa de a interzice persoanelor transgender să se înroleze în Armată sau să rămînă în Armată, după ce instanțele inferioare au blocat aplicarea planului din motive constituționale. Majoritatea conservatoare a admis contestația Administrației Trump. Cei patru judecători liberali ai Curții s-au opus hotărîrii. Politica interzice „persoanei transgender care necesită sau a fost supusă tranziției de gen" să activeze în Armată.

Trump a deschis subiectul în Iulie 2017, cînd a scris pe Twitter că nu va permite persoanelor transgender să se înscrie în Armata americană. "După o consultare cu generalii și experții mei militari, vă informez că Guvernul Statelor Unite nu va accepta sau permite persoanelor transgender să se înroleze în Armata SUA. Armata noastră trebuie să se concentreze pe o victorie decisivă și copleșitoare și nu poate fi împovărată de costuri medicale extraordinare și perturbări pe care le-ar presupune transgenderii. Mulțumesc", a scris Trump pe Twitter în Iulie 2017.

Trump îşi va susţine discursul anual privind Starea Națiunii în Congres, în ciuda ‘shutdown-ului’

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că îşi va susţine discursul anual privind Starea Uniunii în Congres la 29 Ianuarie, în ciuda blocajului actual al Administraţiei (‘shutdown’), relatează DPA. Trump a făcut acest anunţ într-o scrisoare către Nancy Pelosi, rivala sa politică şi preşedinta Camerei Reprezentanţilor. Trump a spus că răspunde la invitaţia lui Pelosi de a susţine discursul. Totuşi, de cînd a fost transmisă invitaţie, Guvernul federal a intrat în blocaj în contextul în care republicanii lui Trump sunt în dispută cu democraţii lui Pelosi în legătură cu finanţarea zidului de frontieră dorit de Preşedinte. Pelosi a recomandat ca discursul să nu aibă loc în timpul ‘shutdown’-ului. „Ar fi foarte trist pentru ţara noastră dacă discursul despre Starea Uniunii nu va fi susţinut la timp, conform programului, şi, foarte important, în locul stabilit!”, a precizat Trump în scrisoarea sa.