REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (23 Decembrie 2021)

Ministrul bulgar al Apărării se opune suplimentării de trupe NATO în ţara sa în contextul tensiunilor cu Rusia

O desfăşurare suplimentară de trupe NATO în Bulgaria ar fi nejustificată, a transmis ministrul bulgar al Apărării, Stefan Ianev (foto), care a apreciat într-o postare pe Facebook că ”o asemenea decizie nu ar fi în interesul aliaţilor şi nici în interesul naţional al Bulgariei”, relatează agenţia BTA. Oficialul bulgar notează că actuala creştere a activităţilor şi potenţialului militar ale Rusiei pe flancul estic trebuie luată în considerare şi monitorizată îndeaproape; această situaţie îndeamnă la o abordare unitară a tuturor membrilor NATO, care să se asigure în acelaşi timp că o asemenea abordare nu provoacă o escaladare a tensiunilor ce nu este necesară, menţionează ministrul Stefan Ianev.

Mai multe scenarii de răspuns faţă de acţiunile Rusiei sunt examinate de NATO, inclusiv desfăşurarea de trupe suplimentare în Bulgaria şi România pe modelul consolidării prezenţei avansate, mai notează ministrul bulgar al Apărării. Dar acestea sunt discuţii tehnice şi nu s-au luat decizii, precizează el. ”Poziţia mea este că o astfel de dezbatere are potenţialul de a provoca o creştere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atît mai mult cu cît în stadiul actual nu există nici un motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi pentru securitatea sa. Prin acest raţionament, nu văd nimic care să justifice o decizie de desfăşurare a unor trupe suplimentare pe teritoriul nostru”, punctează ministrul bulgar al Apărării. Totuşi, adaugă el, dacă situaţia de securitate o va cere, Bulgaria este pregătită ”să sporească capacitatea trupelor sale în propriul ei teritoriu în cadrul capabilităţilor aliate de descurajare şi apărare”.

O româncă de 40 de ani l-a fraierit pe un italian de 60 de ani, îndrăgostit de ea, de 132.000 euro

Ancuţa, o româncă în vîrstă de 40 de ani, a înşelat un antreprenor italian, de 60 de ani, din Montelupone, regiunea Marche, Italia, cu 132.000 de euro. Cei doi s-au cunoscut pe internet şi românca i-a jurat iubire, spunîndu-i că se va muta cu el în Italia pentru că îl iubeşte la nebunie. Odată cu trecerea timpului, Ancuţa a început să îi ceară bani pentru absolut tot ce avea nevoie, inclusiv pentru o serie de şapte înmormîntări ale membrilor familiei ei.

„Un lanţ absurd de morţi”, s-a gîndit antreprenorul, care şi-a dat seama că românca profita de el. Supărat şi dezamăgit, omul de afaceri s-a dus în România şi cu ajutorul autorităţilor a reuşit să dea de urma româncei. A vrut să o confrunte şi să-i ceară banii înapoi, însă Ancuţa i-a spus că nu-i mai are şi a declarat că toţi banii primiţi de la el i-a jucat la păcănele. Italianul a făcut plîngere la Poliţia Română, iar femeia este cercetată pentru înşelăciune. 

Conductorul unui tren plin cu pasageri a oprit pe traseu pentru a-şi cumpăra… iaurt

Conductorul unui tren interurban a fost suspendat în Pakistan după ce a efectuat o oprire neaşteptată în timpul unei curse pentru a cumpăra… iaurt, a anunţat o sursă oficială, relatează AFP, potrivit agerpres. În imaginile video publicate pe reţelele sociale se poate vedea cum asistentul conductorului ia mîncare de la o tarabă stradală şi apoi se urcă în trenul de pasageri. Incidentul a suscitat întrebări cu privire la siguranţa transportului feroviar în Pakistan, unde accidentele sunt frecvente. ”Cînd opreşti un tren în mijlocul şinei, devine o problemă de securitate. Siguranţa este prioritatea noastră. Nu putem tolera nimic care să o compromită”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvînt al Ministerului Transportului feroviar, Syed Ijaz-ul-Hassan Shah. Trenul făcea legătura între două oraşe mari, Lahore (Est) şi Karachi (Sud).

Un oficial al reţelei feroviare a recunoscut pentru AFP, sub rezerva anonimatului, că astfel de incidente nu sunt neobişnuite în Pakistan, unde sistemul de supraveghere este adesea defectuos. Accidentele feroviare sunt obişnuite în această ţară, care a moştenit mii de kilometri de cale ferată şi trenuri din epoca colonială, sub Imperiul Britanic, însă întreţinerea acestora a fost neglijată de-a lungul anilor. În Iunie, cel puţin 63 de persoane au murit în urma ciocnirii a două trenuri, dintre care inclusiv unul care tocmai deraiase, în Sudul ţării.

Gata, în Noua Zeelandă, vînzarea de ţigări către generațiile viitoare va deveni istorie!

Noua Zeelandă va interzice vînzarea de ţigări către generaţiile viitoare, în condiţiile în care ţara îşi propune să devină una fără fumat pînă în 2025, a anunţat Guvernul, relatează dpa. Persoanele cu vîrsta de 14 ani în momentul intrării în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal, a declarat ministrul asociat al Sănătăţii, Ayesha Verrall. „Vrem să ne asigurăm că tinerii nu încep niciodată să fumeze, aşa că vom transforma în infracţiune vînzarea sau furnizarea de produse din tutun noilor generaţii”, a mai spus ea. Conform noii legi, oamenii vor putea cumpăra doar produse pe bază de tutun cu niveluri foarte scăzute de nicotină, iar numărul magazinelor care vor putea vinde produse cu tutun va scădea. „Este o zi istorică pentru sănătatea poporului nostru”, a mai spus Verrall.

Ea a afirmat că, în Noua Zeelandă, fumatul este principala cauză de deces ce poate fi prevenită şi provoacă unul din patru cancere. Afecţiuni asociate fumatului sunt întîlnite în special în comunităţile indigene Maori, din Pacific şi în cele cu venituri reduse. „În timp ce ratele de fumat se îndreaptă în direcţia corectă, trebuie să facem mai mult, mai repede, pentru a ne atinge obiectivul. Dacă nimic nu se schimbă, vor trece decenii pînă cînd rata de fumat în rîndul comunităţii Maori va scădea sub 5%, iar acest Guvern nu este pregătit să lase oamenii în urmă”, a mai spus oficialul neo-zeelandez. Se va acorda, de asemenea, prioritate măsurilor practice de sprijin pentru fumători, a subliniat ministrul Verrall. Noua propunere legislativă urmează să fie supusă la vot în Parlament.

Nu mai mult de 10 invitaţi vaccinaţi pentru sărbătorile de Anul Nou, în Germania

Confruntată cu ameninţarea variantei Omicron a COVID-19, Germania va limita contactele, chiar şi între persoanele vaccinate, la maximum 10 invitaţi pentru sărbătorile de Anul Nou, a anunţat cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP. ”Nu mai este timpul să petrecem şi să avem seri conviviale în număr mare”, a subliniat cancelarul, după o reuniune cu liderii celor 16 landuri, dînd asigurări că ”al cincilea val deja ameninţă”. Această limitare se va aplica începînd cu 28 Decembrie, în special pentru toate reuniunile private. Pentru cei nevaccinaţi, limita este de maximum doi invitaţi. Cancelarul german a anunţat, de asemenea, că toate evenimentele sportive din Germania se vor desfăşura cu uşile închise cel mai tîrziu începînd din 28 Decembrie pentru a combate răspîndirea cazurilor de COVID-19, în special legate de varianta Omicron.

Cercetătorii japonezi au inventat o mască care străluceşte cînd detectează COVID-19

O echipă de oameni de ştiinţă de la o universitate din Vestul Japoniei a inventat o mască ce străluceşte atunci cînd este expusă la lumină ultravioletă în cazul în care conţine urme de coronavirus, folosind anticorpi extraşi din ouă de struţ, relatează Xinhua, potrivit agerpres. Echipa de la Universitatea din Kyoto, condusă de preşedintele instituţiei, Yasuhiro Tsukamoto, 52 de ani, speră că măştile vor oferi utilizatorilor o modalitate mai uşoară de a se testa dacă au contractat virusul. Cercetările continuă, iar echipa şi-a propus să obţină aprobarea Guvernului pentru a pune în vînzare măştile de anul viitor.

Struţii sunt capabili să producă mai multe tipuri diferite de anticorpi sau proteine care neutralizează entităţile străine din organism. În Februarie anul trecut, echipa a injectat o formă inactivă şi nepericuloasă de coronavirus la femele de struţ, extrăgînd apoi cu succes o cantitate mare de anticorpi din ouăle pe care acestea le-au depus. Echipa de cercetători a dezvoltat apoi un filtru special care este plasat în interiorul măştii. Filtrul poate fi scos şi pulverizat cu un colorant fluorescent care conţine anticorpi de coronavirus de la ouăle de struţ. Dacă virusul este prezent, filtrul va străluci atunci cînd este plasat sub lumină ultravioletă. Cercetătorii au efectuat experimente timp de 10 zile în rîndul a 32 de persoane infectate cu COVID-19 şi au descoperit că toate măştile pe care acestea le purtau străluceau sub lumina UV, care s-a estompat odată cu trecerea timpului, iar încărcătura lor virală a scăzut.

Echipa condusă de Tsukamoto intenţionează să extindă experimentul la 150 de participanţi. Preşedintele universităţii a descoperit că era chiar el pozitiv la COVID-19 după ce a purtat una dintre măştile experimentale şi a constatat că strălucea atunci cînd a fost verificată. „Putem produce în masă anticorpi de la struţi la un cost redus. În viitor, vreau să transform această descoperire într-un kit de testare uşor pe care oricine îl poate folosi”, a spus Tsukamoto. 

Estonia, Letonia şi Lituania intenţionează să dezvolte în comun un sistem multiplu de lansare de rachete

Cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – au anunţat că intenţionează să dezvolte în comun un sistem multiplu de lansare de rachete, relatează DPA, potrivit agerpres. Propunerile au fost agreate la o întîlnire în Lituania a miniştrilor Apărării din cele trei ţări, care sunt membre ale Uniunii Europene şi NATO. „Este un mare pas înainte pentru întărirea capacităţii de descurajare şi a poziţiei de apărare în regiune”, a spus ministrul eston al Apărării, Kalle Laanet, a relatat agenţia de presă BNS. Cele trei ţări îşi exprimă de mulţi ani temerile că Moscova ar putea deschide un nou front militar în regiunea lor. Viitorul sistem interoperabil de lansare de rachete are ca scop îmbunătăţirea apărării aeriene a celor trei state baltice.

O ediţie princeps a primei cărţi din seria Harry Potter a fost vîndută cu peste 471.000 de dolari

O ediţie princeps a cărţii Harry Potter and the Philosopher’s Stone, scrisă de autoarea britanică JK Rowling, a fost vîndută cu un preţ record la o licitaţie organizată de Heritage Auctions din Texas, informează DPA, potrivit agerpres. Cartea a fost adjudecată pentru suma de 471.000 de dolari, cel mai mare preţ plătit vreodată pentru prima parte a seriei literare al cărei personaj principal este tînărul vrăjitor Harry Potter, a indicat casa de licitaţii. „Nu este doar cea mai scumpă carte Harry Potter vîndută vreodată, ci şi cea mai scumpă lucrare de ficţiune publicată comercial din secolul XX care a fost vîndută”, a declarat vicepreşedintele executiv al Heritage Auctions, Joe Maddalena, citat într-un comunicat. Din această carte au fost tipărite doar 500 de exemplare cu coperţi cartonate, majoritatea fiind destinate bibliotecilor publice. Cele cîteva exemplare care au apărut la licitaţii au devenit printre cele mai rîvnite titluri din literatura modernă. Două dintre acestea s-au vîndut în 2021 cu peste 138.000 de dolari, a precizat Maddalena. „Cartea Harry Potter and the Philosopher’s Stone a fost adusă la viaţă pe marile ecrane în urmă cu două decenii, iar acest rezultat demonstrează puterea acestei combinaţii, de literatură şi cinema. Aceste cărţi sunt recompensate pentru rezultatele filmelor lor”, a adăugat el.

Tulpina Omicron este responsabilă pentru mai mult de 73% din noile cazuri din SUA

Varianta Omicron este cauza a peste 73% din cazurile noi de coronavirus din SUA, potrivit estimărilor publicate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA citat de CNN, informează mediafax. În săptămîna care s-a încheiat la 18 Decembrie, Omicron a reprezentat 73,2% din cazuri, iar Delta a reprezentat încă 26,6%. În săptămîna anterioară, încheiată la 11 Decembrie, Omicron a fost estimat la 12,6%, față de 87% pentru Delta. Anterior, CDC a estimat că Omicron a reprezentat aproximativ 3% în acea săptămînă. În săptămîna care s-a încheiat la 4 Decembrie, Omicron a cauzat mai puțin de 1% din cazurile noi. Omicron este chiar mai răspîndit în anumite părți ale țării, reprezentînd peste 95% din cazurile din anumite părți din Nord-Vest și Sud-Est.

Armata franceză l-a ucis pe unul dintre autorii unui atac terorist comis în 2020 în Niger

Forţele armate franceze au anunţat că l-au ucis pe unul dintre bărbaţii responsabili pentru un atac terorist comis în urmă cu un an şi jumătate şi în care au murit mai mulţi cetăţeni francezi, informează DPA. Acest membru al organizaţiei teroriste Statul Islamic din Marea Sahară (ISGS) a fost „neutralizat” într-o lovitură aeriană în apropiere de Tillaberi, a anunţat Armata franceză. Bărbatul ar fi condus un grup din cîteva zeci de combatanţi. ISGS este o ramură majoră a Statului Islamic (SI) şi este în principal învinuit pentru atacuri în Niger, Burkina Faso şi Mali. Sahelul se întinde la Sud de Sahara de la Atlantic pînă la Marea Roşie. În regiune sunt active mai multe grupuri armate, dintre care unele au jurat credinţă Statului Islamic sau Al Qaida. În August 2020, militanţi puternic înarmaţi pe motociclete au atacat şase cetăţeni francezi şi doi localnici într-un parc natural la Est de Capitala Nigerului, Niamey. Aproape toate victimele lucrau pentru o organizaţie de ajutorare. SI a revendicat atacul. Potrivit Armatei franceze, bărbatul ucis acum era unul dintre atacatori.