REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (19 Aprilie 2021)

Germanii călătoresc în Rusia pentru a se vaccina cu Sputnik V

Un grup de 50 de germani s-au dus în Rusia să se vaccineze, turneul de vaccinare fiind organizat de un operator de turism norvegian. Turiştii au fost vaccinaţi la hotel, de o clinică privată rusească, iar după ce au primit prima doză de Sputnik V, turiștii germani au vizitat Moscova, informează mediafax. Din cauza lipsei de vaccinuri din Europa, ei au zburat de la Frankfurt la Moscova pentru a primi prima doză a serului rusesc Sputnik V. Aici a organizat biroul german al operatorilor de turism europeni un turneu de vaccinare. Deşi Sputnik V nu a fost încă aprobat pentru utilizare în UE, turiştii germani au încredere în studii şi în articolele publicate. Ei spun că vaccinul este eficient şi pare să împiedice persoanele vaccinate să se îmbolnăvească grav de COVID-19.

„După cum am aflat că este (Sputnik V), practic, ca AstraZeneca, doar diferenţe foarte mici, aşa că am spus ok, este suficient de bun pentru mine. Am citit articolul în Lancet. Am încredere în ei. Se spune că este 91% sigur. Şi ok, asta e ok pentru mine”, a afirmat Enno Lenze, turist german.

FSB a anunțat că a dejucat un atac asupra Preşedintelui belarus Lukaşenko

Serviciul secret FSB din Rusia a anunţat că a fost dejucat un atac asupra Preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, relatează DPA, potrivit agerpres. FSB şi serviciile de securitate belaruse au arestat doi bărbaţi la Moscova. Unul dintre ei avea de asemenea şi cetăţenie americană. Într-o înregistrare video, şeful agenţiei secrete KGB din Belarus, Ivan Tertel, afirmă că au avut loc pregătiri pentru o revoltă armată. El a spus că scopul era răsturnarea conducerii ţării şi uciderea Preşedintelui, a familiei sale şi a altor oficiali de rang înalt. Conform acestui plan, a mai precizat Tertel, mai multe clădire-cheie din Belarus urmau să fie ocupate. Lukaşenko a alimentat în mod repetat teama în rîndul populaţiei, sugerînd că oponenţii săi pun la cale o lovitură de stat violentă, reaminteşte DPA. În contextul în care protestele în masă împotriva sa continuă, el a declarat, de asemenea, că a împiedicat declanşarea unei revoluţii ca în Ucraina vecină.

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna Mai

Nave de război britanice vor ajunge în Marea Neagră în luna Mai, în semn de solidaritate cu Ucraina şi aliaţii NATO, a relatat ziarul The Sunday Times, care citează surse din Marină, scrie news.ro. Mobilizarea, într-o perioadă în care tensiunile au crescut între Ucraina şi Rusia, nu a fost confirmată de oficialii britanici. Un distrugător Type 45 înarmat cu sistem antirachetă şi o fregată anti-submarin Type 23 vor părăsi grupul Marinei Regale din Mediterană şi se vor îndrepta prin strîmtoarea Bosfor spre Marea Neagră, potrivit The Sunday Times. Avioane de luptă şi elicoptere Merlin vor fi pregătite pe nava pavilion HMS Queen Elizabeth pentru a veni în sprijinul navelor de război din Marea Neagră.

Tensiunile dintre Moscova şi Kiev au crescut în urma unei consolidări a trupelor ruse de-a lungul graniţei şi a confruntărilor din Estul Ucrainei dintre Armată şi separatiştii pro-ruşi. Un purtător de cuvînt al Ministerului britanic al Apărării a declarat pentru TST că Guvernul lucrează îndeaproape cu Ucraina pentru a monitoriza situaţia şi a făcut apel la Rusia să detensioneze situaţia.

Biden a declarat că va creşte limita de refugiaţi primiţi de SUA anul acesta

Preşedintele american Joe Biden a declarat că va creşte limita de refugiaţi primiţi de Statele Unite anul acesta, după ce a fost criticat de democraţi pentru că a fost de acord să menţină cifra scăzută, scrie Reuters, scrie news.ro. Biden a semnat un ordin prin care a prelungit decizia de a primi 15.000 de refugiaţi a predecesorului său, Donald Trump, pînă la finalul lunii Septembrie. Astfel, Preşedintele a abandonat planul anunţat în Februarie, de a creşte limita la 62.500. Sîmbătă, Biden le-a declarat reporterilor că va merge dincolo de limita de 15.000. Programul de primire a refugiaţilor este diferit de sistemul de azil pentru migranţi. Refugiaţii trebuie verificaţi încă din timpul în care se află în afara ţării şi autorizaţi pentru intrarea în SUA, spre deosebire de migranţi, care ajung la graniţa SUA şi după aceea cer azil.

Un potenţial vaccin împotriva cancerului, pe bază de ARN mesager, este în curs de dezvoltare

Uğur Şahin şi Özlem Türeci, cei doi soţi care au fondat firma farmaceutică germană BioNTech, studiau un potenţial vaccin împotriva cancerului, folosind o tehnologie nouă cunoscută sub numele de ARN mesager (ARNm), înainte de a afla despre un nou tip de coronavirus care se răspîndeşte în China , informează mediafax. Uğur Şahin şi Özlem Türeci au decis să investigheze posibilitatea de a face un vaccin pentru acel virus misterios şi extrem de contagios folosind ARNm. Astfel, în cîteva săptămîni, oamenii de ştiinţă BioNTech au dezvoltat un vaccin experimental în parteneriat cu gigantul farmaceutic american Pfizer. Astfel, 10 luni mai tîrziu, vaccinul a trecut studiile clinice şi obstacolele de reglementare şi a început să fie folosit în întreaga lume. Acelaşi principiu poate fi aplicat în combaterea altor boli legate de sistemul imunitar, cum ar fi gripa, malaria şi cancerul.

Comunitatea biotehnologiei studiază ARNm de două decenii. Platforma medicală funcţionează pe baza unor instrucţiuni pentru transformarea proteinelor antigenice găsite pe suprafaţa unui virus în celulele corpului. Antigenul va fi apoi copiat şi produs în mai multe celule pentru a crea sistemul imunitar împotriva acelui virus specific, potrivit Observer. Pentru cancer, ARNm este investigat ca o modalitate de a furniza celulelor codurile proteice dintr-o tumoră specifică, care ar putea fi personalizate pentru a se potrivi cu mutaţiile cancerului unei persoane. Celulele produc apoi aceste proteine ​​şi antrenează sistemul imunitar pentru a proteja organismul de cancer.

Vineri, Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier le-a acordat lui Şahin şi Türeci Ordinul de Merit, una dintre cele mai înalte onoruri ale ţării, în cadrul unei ceremonii la care a participat cancelarul Angela Merkel.

Statele Unite şi China s-au angajat să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice

Statele Unite şi China, care sunt pe poziţii opuse în legătură cu multe subiecte, s-au angajat să coopereze în dosarul crucial al schimbărilor climatice, înaintea unui summit internaţional organizat de Preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, potrivit agerpres. Textul enumeră multiplele căi de cooperare între primele două economii ale lumii care, împreună, reprezintă sursa pentru aproape jumătate din emisiile de gaze cu efecte de seră responsabile de schimbările climatice. Washingtonul şi Beijingul afirmă „consolidarea acţiunilor lor şi cooperarea în procesele multilaterale, inclus în legătură cu Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice şi Acordul de la Paris”. Cele două ţări „aşteaptă cu nerăbdare” summitul internaţional despre mediu care va fi organizat în format virtual de Preşedintele Joe Biden Joi şi Vineri, însă textul nu spune dacă Preşedintele chinez Xi Jinping va participa la eveniment.

OMS trage un semnal de alarmă privind super-bacteriile care ucid zeci de mii de oameni anual

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă privind super-bacteriile care ucid zeci de mii de oameni anual. Nici unul dintre cele 43 de medicamente existente nu se adresează celor mai periculoase 13 bacterii cunoscute. Bacteriile rezistente la antibiotic fac ravagii, potrivit agerpres. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat recent un raport. Acesta arată că nici unul dintre antibioticele dezvoltate pînă în prezent nu este suficient de puternic pentru a combate bacteriile rezistente la medicamente. Mai mult, raportul arată că producţia de antibiotice este aproape statică. Doar cîteva medicamente noi sunt aprobate de autorităţile de reglementare în ultimii ani. Cele mai multe dintre acestea oferă puţine beneficii sau sunt variaţii ale claselor de medicamente antibiotice descoperite în anii 1980.

O serie de companii farmaceutice au renunţat cu totul la dezvoltarea antibioticelor, deoarece nu este o industrie rentabilă. Experţii vorbesc în principal despre bacteriile care cauzează pneumonie sau sepsis. Ele devin din ce în ce mai rezistente la medicamentele existente, proces care a fost accelerat de utilizarea abuzivă a antibioticelor la oameni şi animale. Impactul RAM este cel mai evident în ţările mai sărace şi în rîndul bătrînilor şi copiilor mici. De exemplu, aproximativ 30% dintre nou-născuţii cu sepsis mor, deoarece infecţiile lor pot rezista la mai multe antibiotice. Experţii OMS sunt îngrijoraţi de aceste bacterii şi spun că prin rezistenţa lor la medicamente se aşteaptă să distrugă milioane de oameni pînă în 2050. Coordonatorul OMS pentru divizia de studiere a rezistenţei antibacteriene a sugerat înfiinţarea unui mecanism mondial. Speră că în felul acesta va permite strîngerea de fonduri pentru a combate rezistenţa bacteriilor, după modelul acţiunilor întreprinse pentru a dezvolta vaccinurile anti-COVID-19.

Fostul ministru de Interne italian Matteo Salvini, trimis în judecată

Fostul ministru de Interne italian Matteo Salvini, liderul partidului de extremă dreapta Liga, a fost trimis în judecată în legătură cu decizia sa din 2019 de a împiedica 100 de migranţi să debarce în Italia, transmit Reuters şi EFE, potrivit agerpres. Salvini i-a lăsat pe mare pe migranţii naufragiaţi pînă cînd procurorii au dispus arestarea ambarcaţiunii şi evacuarea persoanelor aflate la bord. Procesul va începe în oraşul Palermo (Sicilia) pe data de 15 Septembrie.

Trump rămîne blocat pe Facebook

Comitetul de supraveghere al Facebook şi-a amînat decizia cu privire la posibila revenire a fostului Preşedinte american Donald Trump pe Facebook şi Instagram, relatează BBC. Donald Trump a fost blocat pe Facebook în Ianuarie după insurecţia de la Capitoliu, informează mediafax. Consiliul a declarat că întîrzierea este din cauza timpului necesar pentru examinarea a peste 9.000 de răspunsuri publice la caz. O decizie trebuia iniţial luată pînă pe 21 Aprilie. Într-o declaraţie, Consiliul a spus că va lua o decizie „în următoarele săptămîni”.

Hotărîrea va fi cea mai mare decizie pe care Consiliul de supraveghere a trebuit să o ia de la înfiinţare. Consiliul a fost înfiinţat pentru a se pronunţa asupra unei decizii controversate luate de Facebook. Comitetul format din 20 de membri, înfiinţat de şeful Facebook, Mark Zuckerberg, este adesea denumit „Curtea Supremă a Facebook”. Comitetul este format din jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, avocaţi şi cadre universitare. Grupul s-a pronunţat deja asupra a nouă cazuri.

Fermierii francezi sunt revoltați că Marea Britanie ar putea interzice controversatul foie gras

Guvernul britanic analizează posibilitatea interzicerii importurilor de foie gras, invocînd modul brutal prin care sunt hrănite forțat rațele și gîștele. Inițiativa nu este privită cu ochi buni în Franța, care este cel mai mare producător, consumator și exportator de foie gras din lume. Acest sortiment de pate este produs din ficat de raţă sau de gîscă. Păsările sunt hrănite forţat, înainte ca ficaţii graşi ai acestora să fie extraşi. Șefa asociației producătorilor de foie gras din Franța, Marie-Pierre Pé, s-a declarat șocată și revoltată de această veste și i-a invitat pe parlamentarii britanici, cei care au avut această inițiativă, să viziteze fermele din Franța care produc foie gras să vadă singuri dacă într-adevăr păsările sunt hrănite într-un mod atît de crud și de chinuitor, așa cum susțin ei.

Marie-Pierre Pé reprezintă interesele a aproximativ 3.500 de producători de foie gras francezi. Întrebată despre gavaj, cel mai controversat aspect al producției de foie gras, în care tuburi lungi sunt împinse pe gîtul păsărilor pentru a pompa alimentele în sistemul digestiv, determinînd umflarea ficatului de cîteva ori mai mult decît dimensiunea sa naturală, Pé a spus că este greșit să vorbești despre asta ca și cînd ai vorbi despre caracteristicile umane. "Oamenii trebuie să înceteze să-și imagineze introducerea unui tub în propriul gît, deoarece gîtul unei rațe sau al unei gîște nu seamănă cu al lor. Pentru început, gîtul raței este elastic și are la bază ca un buzunar care le permite să stocheze alimente, care este ca stomacul nostru. Nu le face rău. Desigur, trebuie să știi cum să introduci tubul, dar dacă este făcut corect, pasărea nu suferă. Gavajul se face de două ori pe zi, respectînd ritmul digestiv. Nu putem forța ciclul digestiv. Nu putem spune că nu există accidente din cînd în cînd, dar acestea sunt excepții. Un fermier nu are nici un interes să facă rău propriilor păsări, deoarece asta i-ar distruge afacerea", a adăugat Marie-Pierre Pé.

Marie-Pierre Pé susține că acest produs a fost ales pentru interdicție "pentru că foie gras este un simbol gastronomic al Franței".