Realitatea internationala pe scurt (14 Aprilie 2020)

Sute de mii de spanioli se întorc la muncă

Sute de mii de angajaţi din Spania au putut reveni de Luni la serviciu, informează dpa, potrivit agerpres. Este prima relaxare a restricţiei de circulaţie impuse de Guvernul de la Madrid după izbucnirea epidemiei de coronavirus.

În regiunile spaniole unde Luni, a doua zi de Paşte pentru catolici şi protestanţi, nu este sărbătoare naţională, a fost permisă ieşirea din locuinţe a celor care au de mers la muncă. Potrivit estimărilor presei locale, preluate de dpa, la Madrid au beneficiat de ridicarea interdicţiei circa 300.000 de angajaţi. Pînă Duminică, inclusiv, în Spania a fost permisă deplasarea la locurile de muncă doar pentru personalul cu funcţii considerate vitale. Acum îşi pot relua activitatea unele sectoare cum ar fi construcţiile şi producţia în fabrici.

La sfîrşitul săptămînii trecute, bilanţul epidemiei de COVID-19 în Spania era oficial de 166.000 de cazuri, din care 4.200 în ultimele 24 de ore – o creştere de 2,6% faţă de Sîmbătă, conform Ministerului Sănătăţii. Datele par să confirme că situaţia se ameliorează. De altfel, Spania a înregistrat Luni 517 decese de coronavirus în ultimele 24 de ore, o scădere semnificativă faţă de cele 619 decese consemnate Duminică. În ciuda statisticilor încurajatoare, premierul Pedro Sanchez a anunţat Duminică, într-un mesaj televizat către naţiune, că restricţiile nu vor fi relaxate semnificativ încă minimum două săptămîni, iar măsurile de revenire la normal vor fi adoptate ”treptat şi cu atenţie”.

Mai multe tornade au măturat statul american Mississippi. Cel puţin 11morți

Mai multe tornade care au devastat Duminică statul american Mississippi au lăsat în urma lor cel puţin 11 victime omeneşti, potrivit unui raport publicat Luni de autorităţile locale, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Cel puţin 11 decese confirmate şi numeroase pagube materiale în întregul stat”, a anunţat Agenţia de gestionare a situaţiilor de urgenţă din statul Mississippi. „72.000 de persoane au rămas în prezent fără electricitate”, a precizat aceeaşi agenţie, adăugînd că aceste cifre sunt provizorii.

Tate Reeves, guvernatorul statului Mississippi, aflat în sudul Statelor Unite, a decretat Duminică stare de urgenţă. „Declar în această seară stare de urgenţă pentru a proteja sănătatea şi siguranţa locuitorilor din Mississippi în urma puternicelor tornade şi furtuni care au făcut ravagii în tot statul”, a scris el pe Twitter. „Mobilizăm toate resursele disponibile pentru protejarea cetăţenilor noştri şi a bunurilor lor”, a continuat guvernatorul american.

Serviciul Naţional de Meteorologie al Statelor Unite a emis o avertizare de tornadă, cel mai înalt nivel de alertă în acest domeniu. Duminică după-amiază, guvernatorul Tate Reeves a reamintit avertismentele meteorologilor, sfătuindu-i pe localnici să respecte dispoziţiile privind protecţia faţă de noul coronavirus în cazul în care sunt nevoiţi să se refugieze într-un adăpost public amenajat în caz de catastrofă meteorologică.

Acordul climatic Paris riscă să fie anulat din cauza crizei pandemiei

Acordul climatic Paris riscă să fie anulat dacă planurile de contracarare a încălzirii climei nu vor fi aplicate, în contextul în care cele mai multe ţări iau măsuri urgente pentru facilitarea relansării economice după pandemie, afirmă ministrul Mediului din Japonia, Shinjiro Koizumi, potrivit mediafax.

„Ar însemna practic moartea Acordului Paris să acordăm prioritate necondiţionată relansării economice, neglijînd mediul”, a declarat Shinjiro Koizumi, într-un interviu acordat agenţiei Reuters. În cadrul Acordului climatic Paris, din 2015, aproape 200 de ţări au convenit asupra reducerii emisiilor cu efect de seră, în eforturile de evitare a încălzirii catastrofale a climei. „Nu contestă nimeni din Ministerul Mediului faptul că economia este importantă. Noi doar am vrea să ne comportăm astfel încît să ne asigurăm că nu vom lăsa niciodată în urmă mediul”, a precizat Shinjiro Koizumi. Japonia a transmis Naţiunilor Unite, luna trecută, un plan care are obiectivul reducerii cu 26% la emisiilor poluante pînă în Martie 2031, comparativ cu anul 2013.

Trei deţinuţi au murit de coronavirus în închisorile din Turcia

Trei deţinuţi care ispăşeau pedepse în Turcia au decedat în urma infectării cu noul coronavirus, a anunţat Luni ministrul Justiţiei, Abdulhamit Gül, într-un moment în care Parlamentul de la Ankara examinează o amnistie parţială, transmite AFP, potrivit agerpres. Într-o declaraţie de presă, ministrul a afirmat că 17 deţinuţi din cinci penitenciare cu regim deschis au fost testaţi pozitiv la COVID-19, iar trei au decedat în timpul tratamentului. În Turcia, închisorile cu regim deschis, în care deţinuţii sunt transferaţi în vederea unei apropiate puneri în libertate şi beneficiază de permise de ieşire, sunt supuse unor condiţii de securitate minimale. Conform ministrului Justiţiei, ceilalţi 14 deţinuţi infectaţi sunt trataţi în spitale, iar unul dintre ei, suferind de o boală cronică, se află la terapie intensivă. ”Nici un caz nu a fost înregistrat în penitenciarele cu regim închis”, a adăugat el.

Parlamentul turc a început săptămîna trecută să dezbată un proiect de lege prin care în jur de 90.000 de deţinuţi ar ieşi din închisori, fie prin eliberarea anticipată, fie prin plasare sub supraveghere la domiciliu, pentru a se reduce suprapopularea din penitenciare. De această măsură nu vor beneficia condamnaţii pentru terorism, printre care se află şi numeroşi jurnalişti şi opozanţi politici, ceea ce a atras critici din partea unor organizaţii de apărare a drepturilor omului. Vor fi excluşi, de asemenea, cei condamnaţi pentru infracţiuni legate de droguri, infracţiuni de natură sexuală, crime, violenţă împotriva femeilor.

Proiectul de lege înaintat de Guvern vizează să limiteze riscul de răspîndire a epidemiei de COVID-19 în închisori, unde în 2019 se aflau în jur de 286.000 de deţinuţi. Conform bilanţului oficial comunicat Duminică, Turcia a înregistrat aproape 57.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi 1.198 de decese.

Cea mai veche mănăstire din Ucraina a fost ÎNCHISĂ

Mănăstirea Lavra Peşterilor din Kiev (sau Lavra Pecerska), un lăcaş de cult creştin-ortodox cu însemnătate istorică, înscris în patrimoniul mondial al UNESCO, a fost închisă Luni pentru carantină după ce Duminică au fost depistate 63 de noi cazuri de COVID-19, relatează EFE, potrivit agerpres.

„Prin decizia comisiei de urgenţă a Capitalei, mănăstirea Lavra Pecerska este închisă pentru carantină. Cer forţelor de Poliţie să supravegheze îndeplinirea acestei măsuri”, a declarat la o conferinţă de presă primarul Kievului,Vitali Klitschko. El a explicat că în mănăstirea cu o vechime de aproape 1000 de ani s-au înregistrat peste 90 de cazuri de COVID-19, dintre care 63 depistate Duminică. „Primăria va trimite aparate mobile de radiografie cu raze X şi o brigadă de medici pentru a face teste. Trebuie să avem o imagine reală a situaţiei”, a explicat Klitschko.

În 1990, mănăstirea Lavra Peşterilor din Kiev, alături de catedrala Sfînta Sofia, au fost înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO. Turnurile aurite ale mănăstirii şi labirintul de caverne care adăpostesc corpuri mumificate reprezintă unul dintre tezaurele culturale ale Capitalei Ucrainei.

Mitropolitul Pavel, care conduce mănăstirea, şi Patriarhia Moscovei, de care aparţine această biserică ortodoxă ucraineană, susţineau luna trecută că noul coronavirus este rezultatul păcatelor omeneşti şi că poate fi combătut prin rugăciuni, îmbrăţişări şi post. Începerea carantinei coincide cu Săptămîna Mare de dinaintea Paştelui de rit ortodox. În total, în Ucraina au fost diagnosticate 3.102 cazuri de COVID-19 şi s-au înregistrat 93 de decese provocate de noul coronavirus.

Purtarea măştilor va fi o obişnuinţă: Oamenii trebuie să accepte o nouă realitate! (OMS)

Protecţia facială va deveni obişnuinţă în urma epidemiei de coronavirus, a declarat un înalt reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), citat de Press Association, potrivit agerpres. Doctor David Nabarro, trimis special al OMS în materie de COVID-19, a declarat că oamenii vor trebui să se obişnuiască cu o „nouă realitate”. „O anumită formă de protecţie facială sunt sigur că va deveni obişnuinţă, cel puţin pentru a oferi oamenilor o asigurare. Dar, aş spune să nu vă imaginaţi că puteţi face orice doriţi cînd purtaţi o mască”, a declarat el pentru BBC.

Nabarro a adăugat că stilul de viaţă al oamenilor ar trebui să se schimbe „pentru că acest virus nu va dispărea şi nu ştim dacă persoanele care au avut virusul rămîn imune după aceea şi nu îl vor contracta din nou. Şi nu ştim cînd vom avea un vaccin”. „Ceea ce spunem noi este să ne apărăm societăţile. Da, va trebui să purtăm măşti. Da, va trebui să existe mai multă distanţare fizică. Da, trebuie să îi protejăm pe cei vulnerabili. Dar, cel mai important, trebuie să învăţăm cu toţii cum să întrerupem transmisia”, a precizat reprezentantul OMS. „Este o revoluţie. Aşa cum s-a întîmplat cînd s-a descoperit că apa murdară purta holeră în 1850. Sau, probabil, ca acum 25 de ani, cînd am aflat cu toţii despre HIV/SIDA şi asocierea sa cu sexul. Ne-am schimbat şi ne-am adaptat şi am învăţat să trăim cu aceste noi realităţi. La fel trebuie să trăim cu noua realitate a vieţii cu COVID”, a mai spus Nabarro.

Patru vase pline cu migranţi au fost interceptate în largul Marii Britanii

Şaptezeci şi doi de migranţi au fost preluaţi din patru ambarcaţiuni în largul coastei de Sud a Marii Britanii, a anunţat Luni un oficial din cadrul Ministerului de Interne de la Londra, informează DPA, potrivit agerpres. Migranţii, care susţin că sunt din Irak, Iran şi Siria, au fost trimişi în oraşul de coastă Dover pentru examinări medicale. Expertul în migraţie Tony Eastaugh, din cadrul Ministerului de Interne britanic, a spus că toţi cei care au intrat ilegal în Marea Britanie vor fi deportaţi în ţările de origine. Pe măsură ce vremea se încălzeşte, un număr tot mai mare de migranţi se încumetă să pornească într-o călătorie periculoasă pe Canalul Mînecii pentru a ajunge pe teritoriul britanic, scrie DPA.

”Automat de orez” pentru vietnamezii rămaşi fără job

Un antreprenor vietnamez din oraşul Ho Şi Min a inventat un automat care oferă gratuit orez persoanelor rămase fără loc de muncă ca urmare a restricţiilor impuse în întreaga ţară în încercarea de a opri răspîndirea noului coronavirus, informează Reuters, potrivit agerpres. Vietnamul a raportat pînă în prezent 262 de cazuri de COVID-19 şi nici un deces, însă în urma unui program de distanţare socială de 15 zile, început pe 31 Martie, numeroase întreprinderi mici au fost închise, iar mii de oameni au fost concediaţi temporar de la locul de muncă.

„Acest ATM cu orez a fost util. Cu această pungă de orez, putem avea destul pentru o zi”, a povestit Nguyen Thi Ly, o mamă cu trei copii în vîrstă de 34 de ani, al cărei soţ şi-a pierdut serviciul. Aparatul distribuie cîte un pachet de orez de 1,5 kg, dintr-un mic siloz, celor aflaţi la coadă, mulţi dintre aceştia vînzători stradali, persoane care făceau menajul sau îşi cîştigau traiul din vînzarea de bilete de loterie.

Hoang Tuan Anh, omul de afaceri aflat în spatele acestei idei caritabile, donase iniţial mai multe sonerii „inteligente” spitalelor din Ho Şi Min înainte de a-şi orienta expertiza tehnologică spre distribuirea de alimente. „ATM-uri cu orez” similare au fost înfiinţate şi în alte oraşe mari din Vietnam precum Hanoi, Hue şi Da Nang, potrivit presei de stat.

Rusia raportează un număr record de noi infectări cu coronavirus

Rusia a raportat Luni 2.558 de noi cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, o creştere record în decurs de 24 de ore, iar numărul total de contaminări ajunsese la 18.328 la nivel naţional, informează Reuters, potrivit agerpres. Potrivit Centrului operativ rus pentru combaterea coronavirusului, atunci 18 oameni au murit în ultimele 24 de ore din cauza coronavirusului, ceea ce făcuse să crească la 148 numărul de decese.

Potrivit AFP, Moscova a lansat Luni un sistem electronic de permise care întăreşte controlul carantinei în Capitala rusă, epicentrul epidemiei de coronavirus în această ţară cu servicii sanitare suprasolicitate. Aceste permise, care pot fi obţinute printr-o cerere online plasată pe site-ul Primăriei, se referă la deplasările cu maşina sau cu transportul în comun pentru a merge, de exemplu, la locul de muncă, la medic sau la casa de vacanţă. Moscoviţii se vor putea, de asemenea, deplasa liber pe jos pentru a se duce la supermarket sau a-şi plimba animalul de companie. Însă Primăria atenţionează că va extinde, dacă va fi necesar, sistemul şi la deplasările pietonilor în cartierele lor.

Angajaţii municipali, militarii, judecătorii, avocaţii, notarii şi jurnaliştii sunt exceptaţi de la acest sistem pentru deplasările lor profesionale. Livrarea de permise a început Luni, urmînd ca sistemul să fie pus complet în funcţiune Miercuri. Această măsură a fost anunţată Vineri, într-un mesaj televizat adresat moscoviţilor de primarul Serghei Sobianin, la fel ca și suspendarea activităţii în aproape toate companiile neesenţiale. Sobianin a informat asupra unei situaţii care „s-a agravat” săptămîna trecută, în pofida măsurilor de izolare prealabile care au obligat, potrivit lui, 75% din populaţia oraşului să rămînă acasă. El a declarat că se aşteaptă să urmeze cîteva săptămîni dificile.

Potrivit AFP, adjuncta lui Sobianin, Anastasia Rakova, a anunţat, la rîndul său, că serviciile medicale din Moscova sunt la marginea colapsului, în acest oraş cu 12 milioane de locuitori, unde carantina nu a este întotdeauna strict respectată.

Preşedintele Vladimir Putin a decretat pentru întreaga Rusie o lună completă de concediu plătit, în Aprilie, pentru salariaţii care nu-şi pot exercita activitatea profesională din cauza carantinei. 

Putin ar putea recurge la resursele Ministerului Apărării pentru a combate răspîndirea COVID-19 în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat Luni că situaţia legată de răspîndirea noului coronavirus în Rusia s-a înrăutăţit şi că Moscova s-ar putea să recurgă la resursele Ministerului Apărării pentru a face faţă crizei dacă va fi necesar, potrivit Reuters şi RIA Novosti, scrie agerpres. Putin, care a vorbit în cadrul unei reuniuni desfăşurate în format de videoconferinţă cu înalţi responsabili ai administraţiei ruse, a spus că situaţia se schimbă constant şi că următoarele săptămîni se vor dovedi decisive în lupta pentru încetinirea contaminării. Potrivit RIA Novosti, la reuniune au participat vicepremierul Tatiana Golikova şi primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

„Situaţia se schimbă în fiecare zi şi, din păcate, nu în bine. Numărul bolnavilor este în creştere, sunt tot mai multe cazuri de evoluţie severă a bolii. Trebuie să se ia în considerare toate posibilităţile, inclusiv resursele Ministerului Apărării; dacă acest lucru va fi, desigur, necesar, ele pot fi şi trebuie utilizate”, a spus Putin în cadrul reuniunii destinate examinării situaţiei sanitar-epidemiologice din ţară.

„Cadre ale Ministerului Apărării lucrează şi încă destul de eficient peste hotare, ajutîndu-i pe colegii noştri din străinătate să lupte împotriva acestei infecţii. Ele au acumulat deja o experienţă considerabilă în condiţii destul de dificile. Desigur, trebuie să folosim aceasta experienţă şi trebuie avut în vedere ca toate posibilităţile, inclusiv capacităţile Ministerului Apărării, dacă este necesar, să fie utilizate şi aici”, a insistat Putin, citat pe site-ul Kremlinului.

Potrivit lui Putin, datorită fondurilor suplimentare alocate, Ministerul Apărării a lansat deja lucrări de construcţie a noi spitale în regiuni, care vor fi gata în perioada imediat următoare.

UNICEF: Pandemia ar putea fi o catastrofă globală pentru copii

Pandemia de coronavirus ameninţă îngrijirea de bază a celor mai săraci copii din lume, din ţările în curs de dezvoltare şi din zonele de criză, conform Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), citat de DPA, potrivit agerpres. „Pandemia reprezintă o ameninţare existenţială la adresa a milioane de copii”, a declarat pentru DPA directorul UNICEF din Germania, Christian Schneider. „Doar printr-o acţiune coordonată la nivel internaţional putem preveni ca această criză sanitară mondială să devină o catastrofă globală pentru copii”, a adăugat el.

Un aspect deosebit de îngrijorător este răspîndirea virusului în taberele de refugiaţi supraaglomerate din Grecia şi Siria. „Mulţi copii suferă deja de malnutriţie şi alte afecţiuni preexistente şi au puţină susţinere imunitară pentru a putea contracara noile pericole”, a spus Schneider.

Acelaşi lucru este valabil pentru copiii din ţările din zona Sahel şi Sudul Africii. Aproape 40 de procente dintre africani nu au posibilitatea să se spele pe mîini cu apă şi săpun acasă, o modalitate esenţială de stopare a răspîndirii virusului.

În Asia, creşterea numărului de infecţii în Bangladesh este deosebit de îngrijorătoare. „Peste 850.000 de membri Rohingya trăiesc acolo, în tabere de refugiaţi supraaglomerate”, a spus Schneider. În urmă cu doi ani, sute de mii de Rohingya au fugit de violenţa militară din ţara vecină Myanmar şi s-au refugiat în Bangladesh, într-un interval scurt de timp.

UNICEF face apel la Guverne, companii şi donatori privaţi să facă orice este posibil pentru a asigura protecţia şi îngrijirea copiilor vulnerabili. „În prezent, simţim pe propria piele cît de greu loveşte COVID-19 ţara noastră, care are unul dintre cele mai bune sisteme sanitare din lume”, a menţionat Schneider. „Pe lîngă consecinţele devastatoare asupra sănătăţii, cele mai sărace ţări sunt ameninţate de o conflagraţie socială şi economică ce va exacerba situaţia copiilor”, a mai atras atenţia directorul UNICEF din Germania.