Realitatea internationala pe scurt (13 Iulie 2020)

Prins asupra faptului, amantul unei românce a fugit 3 kilometri în pielea goală, în timp ce soţul înşelat îl filma. „Bă, unde e masca?”

Un bărbat a fost văzut alergînd complet dezbrăcat pe o stradă din Craiova, România, după ce, prins de un soţ înşelat, a fost dat afară, în pielea goală,  din casă. Totul s-a întîmplat la sfîrşitul săptămînii trecute.

Cei doi soţi locuiesc în cartierul craiovean Cernele şi au un magazin chiar în faţa casei. Omul era la prăvălie, dar la un moment dat a intrat în casă. A fost momentul în care şi-a surprins soţia dezbrăcată, alături de un alt bărbat. Calm, i-a luat acestuia hainele şi i-a cerut să plece imediat din dormitor. Disperat, amantul a zbughit-o afară şi a luat-o la fugă pe străzi. Soţul a scos telefonul şi a început să-l urmărească în timp ce-l filma. În maşină, alături de soţ, a urcat şi un prieten. Cei doi au dat drumul la muzică şi l-au filmat pe bărbatul care a fugit pe străzi în pielea goală aproape trei kilometri.

Fără să aibă habar despre ce este vorba, trecătorii îşi făceau cruce cînd îl vedeau pe bărbat cum fuge gol-goluţ pe străzi, pe lîngă case şi maşini. Şoferii îl claxonau, iar unii dintre ei îi strigau, rîzînd: „Unde te duci, frate, aşa? Bă, unde e masca? Să păstrezi distanţa!”. Amantul umilit a reuşit în cele din urmă să se refugieze într-o benzinărie unde a şi cerut ajutor.

Papa Francisc s-a declarat foarte afectat de conversia muzeului Sfînta Sofia din Istanbul

Papa Francis s-a declarat, Duminică, „foarte afectat” de conversia în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfînta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP, potrivit news.ro. „Gîndul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gîndesc la Sfînta Sofia. Sunt foarte afectat”, a spus Suveranul pontif. Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă. Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citînd principalele reacţii internaţionale, dar fără a comenta hotărîrea Tribunalului.

Vineri, cel mai mare Tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfînta Sofia în moschee, revocînd statutul actual de muzeu. Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat Împăraţii aici, Sfînta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Sfînta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tînărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă „umanităţii”.

Elon Musk a devenit al şaptelea cel mai bogat om din lume

Elon Musk, directorul general al producătorului de automobile electrice Tesla, a devenit al şaptelea cel mai bogat om din lume, cu o avere mai mare decît a lui Warren Buffett, potrivit indicelui Bloomberg al miliardarilor, transmite Reuters, potrivit news.ro. Averea lui Musk a crescut Vineri cu 6,07 miliarde de dolari, în urma unui avans de 10,8% al acţiunilor Tesla.

Averea netă a lui Warren Buffett a scăzut la începutul săptămînii trecute, cînd acesta a donat în scop caritabil acţiuni Berkshire Hathaway în valoare de 2,9 miliarde de dolari.

Acţiunile Tesla au urcat cu 500% în acest an, datorită creşterii vînzărilor de automobile Model 3. Creşterea puternică a acţiunilor Tesla îl apropie pe Musk de obţinerea unor beneficii în valoare de 1,8 miliarde de dolari, care ar fi a doua premiere din în ultimele două luni. Titlurile Tesla au crescut cu aproximativ 38% de la închiderea tranzacţiilor din 1 Iulie, cînd compania a raportat date referitoare la vînzările trimestriale. Vînzările solide, peste aşteptări, realizate de producătorul de automobile electrice măresc aşteptările că Tesla a obţinut profit în trimestrul al doilea, care ar marca, în premieră pentru companie, patru trimestre profitabile consecutive. Tesla a livrat în trimestrul al doilea 90.650 de vehicule, cu mult peste estimările de 74.130 de vehicule, potrivit datelor Refinitiv. Compania a livrat 80.050 de SUV-uri Model Y şi automobile Model 3.

Bill Gates cere ca medicamentele şi un eventual vaccin pentru Covid-19 să meargă la oamenii care au cel mai mult nevoie, nu la cei care oferă mai mult

Miliardarul filantrop Bill Gates a cerut ca medicamentele şi un eventual vaccin pentru Covid-19 să meargă în ţările şi la oamenii care au nevoie cel mai mult de ele, nu la cei care ”oferă cel mai mult”, el afirmînd că dependenţa de forţele pieţei va prelungi pandemia mortală, transmite Reuters. ”Dacă vom permite ca medicamentele şi vaccinurile să meargă la cel care oferă cel mai mult, în loc să ajungă la oamenii şi locurile care au cea mai mare nevoie, atunci vom avea o pandemie mortală mai lungă și mai nedreaptă”, a afirmat Gates, fondatorul Microsoft. ”Trebuie ca liderii să ia aceste decizii dificile legate de distribuirea în funcţie de echitate, nu doar în funcţie de factori determinaţi de piaţă”, a spus Gates.

În timp ce sute de proiecte pentru vaccinuri sunt în curs, iar Guvernele din Europa şi Statele Unite investesc miliarde de dolari în cercetare, studii clinice şi producţie, există îngrijorarea că ţările bogate ar putea să acapareze medicamentele promiţătoare împotriva noului coronavirus, în detrimentul ţărilor aflate în curs de dezvoltare. Comisia Europeană şi OMS au avertizat împotriva unei concurenţe nepotrivite în obţinerea unui medicament considerat drept esenţial pentru salvarea de vieţi şi rezolvarea haosului economic provocat de epidemie, în timp ce unii oficiali din Washington au indicat că vor încerca să dea prioritate cetăţenilor americani.

Gates a spus că eforturile începute acum două decenii pentru a lupta împotriva crizei globale de HIV/SIDA, cînd ţările s-au unit pentru a fabrica medicamente disponibile în majoritatea lumii, inclusiv în Africa, pot servi ca model pentru a face medicamentele pentru Covid-19 disponibile pe scară largă. El a dat ca exemplu Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria, creat în 2002, şi President’s Emergency Plan For AIDS Relief din Statele Unite, pentru a pune la dispoziţia oamenilor medicamentele necesare combaterii uneia dintre cele mai mortale boli din lume. ”Una dintre cele mai bune lecţii ale luptei cu HIV/SIDA este importanţa construirii acestui sistem de distribuţie larg, corect şi global pentru a pune medicamentele la dispoziţia tuturor”, a arătat Gates.

Misterul scheletului de la Ferma Wellwick. Pe urmele unei crime petrecute cu mii de ani în urmă

O moarte misterioasă este investigată ca o posibilă crimă în Buckinghamshire, Marea Britanie, după ce un bărbat din Epoca Fierului a fost descoperit îngropat cu fața în jos și cu mîinile legate. Descoperirea a fost făcută pe traseul propus pentru a doua rută feroviară de mare viteză a Regatului Unit, relatează The Independent.

Scheletul, găsit alături de artefacte care au cuprins o perioadă de 4.000 de ani, din epoca neolitică pînă în Evul Mediu, a fost găsit cu mîinile legate sub pelvis, în timpul lucrărilor de excavare la Ferma Wellwick, lîngă Wendover. Acum, cercetătorii încearcă să afle dacă moartea bărbatului a survenit în urma unui omor sau a unei execuții.

„Știam deja că Buckinghamshire este bogat în arheologie, dar descoperirea unui sit care arată activitate umană pe o perioadă de 4000 de ani a fost o surpriză pentru noi. Moartea bărbatului de la ferma Wellwick rămîne un mister pentru noi, dar nu există multe moduri în care poți ajunge într-un șanț, cu fața în jos și cu mîinile legate”, spune arheologul Rachel Wood.

Tot pe traseul viitoarei rute feroviare a fost descoperit un monument circular cu diametrul de 65 de metri, cu stîlpi de lemn și cu caracteristici aliniate solstițiului de Iarnă, similar cu Stonehenge din Wiltshire, precum și un schelet într-un sicriu căptușit cu plumb. „Structura ceremonială din lemn, sicriul cu plumb și misterul scheletului de la Ferma Wellwick ne ajută să înțelegem că oamenii au trăit, au muncit și au murit în această zonă cu mult înainte de a veni noi”, a adăugat Wood. Arheologii cred că bărbatul îngropat în sicriul cu plumb trebuie să fi avut un statut înalt, din moment ce familia sa a putut plăti o metodă atît de scumpă de înmormîntare.

Un american a lăsat 1.000$ bacșiș într-un restaurant pentru a le mulțumi angajaților care lucrează în timpul pandemiei

Un american a lăsat un bacșiș de 1.000 de dolari într-un restaurant din New Jersey, dorind să mulțumească personalului că lucrează în timpul pandemiei, scrie CNN.

"Clientul și familia sa au mîncat și au plecat fără să spună un cuvînt", a declarat patronul restaurantului. "Cînd chelnerul care i-a servit a văzut suma lăsată ca bacșiș, a început să plîngă. Și eu am început să plîng cînd am văzut biletul. A fost un gest extrem de emoționant pentru că a fost o perioadă cu adevărat dificilă pentru noi". "Vă mulțumesc foarte mult pentru că ați lucrat în această perioadă grea", le-a scris clientul pe biletul lăsat alături de bani. "Suntem recunoscători pentru mîncarea delicioasă, pentru zîmbetele calde și atmosfera excelentă. Vrem să știți că vă apreciem foarte mult. Vara nu ar mai fi la fel fără o vizită la acest restaurant".

Patronul localului a împărțit banii între cei șapte angajați ai săi, fără să-și oprească o parte din sumă pentru el.

Cel mai înalt om din lume

Sultan Kosen, 37 de ani, cunoscut ca cel mai înalt om din lume, are nu mai puțin de 2,51 metri și a primit acest titlu în 2010, fiind inclus în Guinness Book. Sultan Kosen este un turc de origine kurdă. De-a lungul anilor, el a avut probleme să-și găsească haine pe măsura lui, precum și o mașină în care să încapă. Pe de altă parte, potrivit lui Kosen, avantajele evidente sunt că poate vedea foarte bine la distanță, precum și să schimbe un bec sau să agațe perdele fără să se urce pe scaun. 

Sebastian Kurz a prezentat condiţiile în care ar aproba pachetul de recuperare economică post-pandemie al UE

Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a prezentat condiţiile în care ar aproba controversatul pachet de recuperare economică post-pandemie al Uniunii Europene, în declaraţii consemnate de ziarul Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, informează dpa, potrivit agerpres. „Cînd cheltuim sume mari din banii statului, trebuie cel puţin să ne asigurăm că aceşti bani se duc la sectoarele potrivite. Cel mai important, mai mult pentru cercetare şi dezvoltare în vederea edificării unei infrastructuri digitale bune, inclusiv pentru tranziţia tehnologică necesară unei mai bune protecţii a mediului”, a subliniat Kurz.

Comentariile sale survin înaintea summitului special al UE de la 17-18 Iulie, în perspectiva căruia mulţi speră prefigurarea unui acord asupra pachetului post-pandemie propus de Comisia Europeană în valoare de 750 miliarde de euro, între care 500 de miliarde sub formă de granturi şi 250 de miliarde împrumuturi menite să contribuie la refacerea economică a ţărilor membre.

Austria, alături de Danemarca, Olanda şi Suedia – reprezentînd aşa-numitul grup Frugal Four, sau cei patru austeri – ar prefera ca banii să fie acordaţi mai curînd sub formă de împrumuturi şi să fie condiţionaţi de reforme economice. „Condiţionarea este necesară pentru ca banii să nu servească doar la astuparea unor găuri din buget”, a explicat cancelarul austriac, menţionînd că ar dori ca ţările care primesc ajutor să îl ramburseze măcar parţial.

Marea Britanie va consacra 705 milioane de lire pregătirii frontierelor post-Brexit

Marea Britanie a anunţat Duminică un set de investiţii de 705 milioane de lire sterline pentru a instala sisteme de control post-Brexit la frontierele sale, înainte de încheierea anului în curs, relatează AFP. Ministrul pentru Brexit, Michael Gove, a precizat, într-un articol publicat în Sunday Telegraph, că această sumă va permite să se asigure că „noile frontiere” ale ţării sunt pregătite cînd Regatul Unit va prelua controlul asupra lor. Gove a garantat, Duminică, pentru Sky News, că frontierele britanice vor fi pregătite la 1 Ianuarie 2021, după sfîrşitul perioadei de tranziţie declarate, pentru a permite Londrei şi Uniunii Europene să-şi negocieze relaţia de după retragerea Marii Britanii, intrată oficial în vigoare la 31 Ianuarie.

Suma anunţată, care include bani pentru recrutarea a circa 500 de agenţi de Poliţie şi pentru crearea de infrastructuri, va face ca frontiera Regatului Unit să devină „cea mai eficientă din lume pînă în 2025”, a insistat Gove în articol. O nouă sesiune de negocieri între Londra şi Bruxelles este programată pentru săptămîna următoare (din 20 Iulie). Michael Gove a evocat în declaraţii reluate de BBC unele „progrese”, în pofida „divizărilor” care se menţin, şi a explicat că îşi menţine „optimismul”, fără a fi „excesiv de entuziast”.

Marea Britanie va prezenta noul sistem de imigraţie post-Brexit pe bază de puncte

Marea Britanie va prezenta în scurt timp noul sistem de imigraţie post-Brexit pe bază de puncte, prin care ”să ia înapoi controlul frontierelor şi să elibereze întregul potenţial al ţării”, a scris ministrul de Interne Priti Patel, în ediţia de Duminică a tabloidului The Sun, transmite dpa, potrivit agerpres. Noul sistem se va aplica de la 1 Ianuarie, cînd expiră cele 11 luni de tranziţie după ieşirea oficială din Uniunea Europeană, a menţionat Priti Patel.

”Marea Britanie post-Brexit va fi o naţiune suverană cu un sistem de imigraţie care va atrage ce e mai bun din toată lumea”, a scris ea în The Sun. ”Reducem birocraţia şi le acordăm firmelor mai multă libertate de a angaja oameni de pe tot globul”, a adăugat ministrul. Priti Pratel a explicat că ”Guvernul urmează instrucţiunile clare de la referendumul din 2016 de a lua înapoi controlul frontierelor noastre”.

Guvernul a promis că va reduce imigraţia slab calificată şi o va facilita pe cea a profesioniştilor calificaţi, acordînd puncte pentru cunoaşterea limbii engleze şi oferte confirmate de locuri de muncă, dar impunînd și un plafon minim de venituri.

Ministrul pentru Cabinet, Michael Gove, a scris în Sunday Telegraph că sistemul pe bază de puncte este destinat ”să atragă oameni de ştiinţă, inovatori şi antreprenori care pot impulsiona creşterea economică viitoare”.

În replică, Nick Thomas-Symonds, ministru de Interne în Cabinetul laburist din umbră, a spus că Guvernul ”a elaborat în grabă legislaţia de imigraţie cu foarte puţine detalii în mijlocul unei pandemii globale”. ”Există preocupări reale că aceasta va cauza probleme majore pentru Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) şi pentru sectorul de asistenţă”, a afirmat politicianul laburist.