Realitatea internationala pe scurt (13 Aprilie 2020)

Macron va prelungi măsurile de izolare din Franța pînă cel puţin după 10 Mai

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a anunţat la 16 Martie că Franţa este „în război” cu coronavirusul, are în vedere o prelungire a măsurilor de izolare din ţară pînă cel puţin după 10 Mai, au indicat surse din anturajul său citate Duminică de AFP, potrivit agerpres. Preşedinţia, contactată de France Presse, nu a comentat deocamdată informaţia. În total, ultimul bilanţ oficial anunţat Sîmbătă, înaintea Paştelui catolic sărbătorit de o majoritate a francezilor, arăta că 13.832 de oameni au murit infectaţi cu noul coronavirus în Franţa, o creştere de 635 în 24 de ore. Franţa este în lockdown (carantină) din 16 Martie şi nu se prevede o revenire la normal în viitorul apropiat, de pildă, este exclusă redeschiderea magazinelor şi a şcolilor. Totuşi, nu a fost încă decisă redeschiderea şcolilor abia în Septembrie, au indicat sursele citate de AFP.

Autorităţile din Danemarca estimează că 400.000 de persoane au fost infectate cu noul coronavirus

Agenţia pentru Boli Infecţioase din Danemarca estimează că numărul real al persoanelor infectate cu noul coronavirus este de 30-80 de ori mai mare decît cifra de 5.000, reprezentînd indivizii testaţi pozitivi pînă acum, relatează ediţia daneză a publicaţiei The Local, scrie mediafax. Acest lucru ar însemna că aproximativ 400.000 de persoane din Danemarca au fost infectate deja cu noul coronavirus. Cifra, bazată pe o analiză asupra donatorilor de sînge, este inclusă într-un raport publicat de Autoritatea daneză pentru Sănătate.

„Gradul de contagiere este foarte ridicat în societatea daneză şi există o cifră neagră uriaşă. În studiile asupra donatorilor de sînge, se poate vedea un număr de 70 de ori mai mare de persoane care au fost infectate decît în statistici”, declară Kåre Mølbak, şeful Secţiei de prevenire a bolilor infecţioase din cadrul Autorităţii pentru Sănătate, citat de ziarul Berlingske.

Un studiu pe un eşantion de 1.000 de donaţii de sînge din perioada 1-3 Aprilie arată că 3,5% au fost infectaţi cu virusul, ceea ce ar indica faptul că 65.000 de oameni probabil erau deja infectaţi pînă pe 26 Martie. Estimările se bazează şi pe studii elaborate în Germania şi Islanda.

Thierry Breton: Sunt excluse măsuri coercitive în UE de urmărire telefonică pentru depistarea contaminării

Comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, consideră că este „exclusă” impunerea în Uniunea Europeană de măsuri coercitive de urmărire prin telefon în vedere trasării lanţurilor de contaminare cu noul coronavirus, transmite Duminică AFP, scrie agerpres. Breton a făcut aceste remarci în contextul în care mai multe ţări au indicat că au în vedere, în perspectiva ridicării restricţiilor impuse în ideea de a limita pandemia, o serie de aplicaţii pentru telefonul mobil ce ar permite reperarea şi avertizarea persoanelor care s-au aflat în contact cu o altă persoană, contaminată.

„Nici nu se pune problema, nu voi susţine niciodată, niciodată, măsuri care să fie coercitive”, a declarat Duminică Breton, în emisiunea Le Grand Jury, coorganizată de RTL, Le Figaro şi LCI. Utilizarea acestor aplicaţii trebuie să se facă „exclusiv pe bază de voluntariat”, a adăugat comisarul european. În plus, aceste metode ar putea fi folosite „exclusiv de către autorităţile sanitare. Imposibil pentru autorităţile judiciare, Poliţie, comerciale, asigurări să aibă acces”, a subliniat Breton.

Este vorba de principii conţinute într-un „instrumentar” al Comisiei Europene şi care vizează stabilirea unei „linii directoare a ceea ce ne gîndim că ar trebui făcut şi ce nu ar trebui”, cu obiectivul ca aceasta să fie acceptată „în următoarele 10 zile de ansamblul statelor membre”, a mai spus Breton. „Vom propune linii roşii extrem de clare, evident cu acordul complet al agenţiilor naţionale pentru protecţia datelor private”, a insistat comisarul european.

Julian Assange are doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat la Ambasada Ecuadorului

Fondatorul site-ului de dezvăluiri WikiLeaks Julian Assange are doi copii cu o avocată a sa, în timp ce era refugiat la Ambasada Ecuadorului din Londra, în anii 2010, susţine avocata în cauză într-un interviu difuzat de Mail On Sunday, scrie agerpres.

Australianul în vîrstă de 48 de ani, a cărui extrădare este cerută de SUA în vederea judecării sale pentru spionaj, este tatăl a doi băieţi de doi şi respectiv un an, cu Stella Morris, în vîrstă de 37 de ani, o avocată sa de origine Sud-africană, notează AFP. Cotidianul britanic a publicat pe site-ul său fotografii cu Assange şi fiii săi, precum şi un interviu cu Stella Morris, în care aceasta povesteşte, între altele, cum „s-a îndrăgostit” de el în 2015, dar şi că intenţionează să se căsătorească.

„Să te îndrăgosteşti într-un context în care toată lumea încearcă să vă distrugă viaţa este un fel de gest de rebeliune”, explică Morris, care face comparaţia cu dragostea „în vreme de război”. Ea afirmă că a ales să dezvăluie existenţa celor doi copii, Gabriel şi Max, pentru că se teme ca viaţa lui Assange să „nu ia sfîrşit” dacă rămîne la Belmarsh – închisoarea londoneză de înaltă siguranţă unde este deţinut – din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Assange a asistat la naşterea, la Londra, a celor doi copii prin legătură video, a menţionat ziarul, care mai precizează că cei doi sunt cetăţeni britanici şi şi-au vizitat tatăl în închisoare.

Justiţia britanică a suspendat pînă la 18 Mai examinarea solicitării de extrădare a lui Assange, care este urmărit de SUA pentru că a difuzat, din 2010, peste 700.000 de documente clasificate privind activităţi militare şi diplomatice americane, mai ales în Irak şi Afganistan.

Boris Johnson a fost externat

Premierul britanic Boris Johnson a fost externat Duminică din spitalul din Londra unde a fost tratat timp de o săptămînă după ce a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, a anunţat Downing Street, transmit agenţiile internaţionale de presă, scrie agerpres. „Premierul a ieşit din spital pentru a continua convalescenţa la Chequers”, reşedinţa sa din Nord-Vestul Londrei, a precizat biroul său într-un comunicat. Totuşi, el nu-şi va relua imediat munca, la recomandările echipei medicale care s-a ocupat de sănătatea sa, se adaugă în comunicat.

Parlamentul britanic îşi va relua reuniunile virtuale la 21 Aprilie

Parlamentul britanic îşi va relua activitatea la 21 Aprilie, după vacanţa de Paşte, cu „soluţii tehnologice” care îi vor permite să funcţioneze de la distanţă, a anunţat Duminică un purtător de cuvînt al reprezentantului Guvernului în Camera Comunelor, Jacob Rees-Mogg, informează EFE, scrie agerpres. Anunţul se produce după ce noul lider al Partidului Laburist (de opoziţie), Keir Starmer, a cerut reînceperea urgentă a sesiunilor parlamentare pentru ca legiuitorii să poată analiza felul în care Guvernul de la Londra a gestionat pandemia de coronavirus.

Regatul Unit se confruntă cu un număr în creştere de decese zilnice din cauza COVID-19, cu 9.875 de decese raportate, conform ultimului bilanţ dat publicităţii Sîmbătă.

Kim Jong Un şi-a promovat sora mai mică în ierarhia partidului de guvernămînt

Liderul Nord-coreean Kim Jong Un şi-a numit sora mai mică într-o poziţie ierarhic superioară în cadrul Partidului Muncitoresc din Coreea (WPK), a relatat Duminică presa de stat de la Phenian, citată de dpa, scrie agerpres. Potrivit agenţiei Sud-coreene Yonhap, într-o reuniune desfăşurată Sîmbătă, Kim Yo-jong a fost numită membru supleant al biroului politic al partidului de guvernămînt. Kim Yo Jong, care ar avea 32 de ani, a căpătat influenţă în cadrul regimului Nord-coreean şi a devenit un consilier apropiat al fratelui ei în ultimii ani, potrivit analiştilor. Kim Yo Jong a avut deja un rol diplomatic important, întîlnindu-se cu Preşedintele Sud-coreean, Moon Jae In, în încercarea de a atenua tensiunile dintre cele două ţări vecine.

China încearcă să influenţeze responsabili guvernamentali germani pentru a obţine comentarii pozitive

Oficialităţi chineze au încercat să influenţeze responsabili guvernamentali germani, în speranţa de a obţine comentarii pozitive cu privire la gestionarea de către Beijing a pandemiei de coronavirus, a relatat Duminică cotidianul german Die Welt, citat de AFP, scrie agerpres. Astfel, înalţi funcţionari şi personal din Ministere germane au fost invitaţi „să se exprime în termeni pozitivi pe tema gestionării coronavirusului de către chinezi”, subliniază Die Welt, care citează un document confidenţial al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei.

MAE german a recomandat tuturor serviciilor guvernamentale să trimită o cauză de inadmisibilitate acestor abordări, adaugă ziarul citat. MAE german a refuzat să confirme sau să dezmintă aceste informaţii. În schimb, Serviciul de Informaţii Interne german a confirmat pentru cotidian că „oficialităţi chineze duc o politică intensă de informare şi propagandă pe tema coronavirusului”.

Beijingul încearcă să pună sub semnul îndoielii ideea că noul coronavirus a apărut în China şi să promoveze asistenţa oferită ţărilor occidentale în lupta împotriva pandemiei „pentru a prezenta Republica Populară drept un partener demn de încredere”, a declarat Oficiul german pentru Protejarea Constituţiei.

Preşedintele american Donald Trump a vizat în mai multe rînduri China pe fondul pandemiei, făcînd referire la „virusul din Wuhan” sau la „virusul chinez”, acuzînd totodată Beijingul că a minţit cu privire la numărul morţilor sau reproşînd Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) o atitudine pro-chineză.

Ursula von der Leyen ameninţă Ungaria cu sancţiuni dacă adoptă restricţii excesive

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat Duminică Ungaria cu procedura de infringement în cazul în care restricţiile adoptate de Guvernul de la Budapesta pentru combaterea coronavirusului sunt excesive şi a amintit că orice măsură trebuie să fie temporară, relatează EFE, potrivit agerpres. Măsurile care se adoptă trebuie să fie „proporţionale, limitate în timp şi controlate democratic”, a insistat Von der Leyen, într-un interviu pentru ediţia duminicală a cotidianului german Bild.

„Sunt dispusă să acţionez, în cazul în care aceste restricţii depăşesc limitele permise”, a spus preşedinta Comisiei Europene, care s-a referit la măsurile impuse la finalul lui Martie de premierul ungar Viktor Orban, care îi oferă atribuţii extraordinare pentru o perioadă nelimitată cu scopul de a combate pandemia. Practic, puterile extraordinare aprobate de Parlamentul ungar, controlat de partidul lui Orban, îi permit acestuia să guverneze prin decrete pe termen nelimitat. Comisia Europeană observă modul de aplicare a măsurilor „în toate statele” membre, însă urmăreşte cu deosebită atenţie cazul Ungariei „din cauza experienţelor critice” avute deja în trecut, a apreciat Von der Leyen.

Rusia a depăşit pragul de 2.000 de cazuri de COVID-19 în 24 de ore

Pentru prima oară, Rusia a înregistrat, în ultimele 24 de ore care au precedat ziua de Duminică, peste 2.000 de cazuri de COVID-19, numărul total al persoanelor infectate ridicîndu-se la 15.770, au informat autorităţi locale, citate de EFE, potrivit agerpres. „În ultima zi (Duminică; n. red.), în Rusia au fost diagnosticate 2.186 cazuri de COVID-19 în 52 de regiuni”, potrivit informării zilnice a Cabinetului de criză creat pentru a gestiona epidemia de coronavirus.

Cel mai mare număr de contagieri – 1.306 – s-a înregistrat la Moscova, principalul focar de infecţie din această ţară, care acumulează o treime din cele 15.770 de cazuri şi peste jumătate din numărul deceselor. În ultimele 24 de ore, din cauza coronavirusului în Rusia, au murit 24 de persoane, iar numărul total al deceselor de COVID-19 se ridică la 130. Şi numărul persoanelor vindecate a crescut cu 250 în 24 de ore, ajungînd la un total de 1.291. Jumătate dintre noile cazuri de coronavirus din Moscova s-au înregistrat la segmentul de vîrstă 18-45 de ani, au avertizat autorităţile, care au declarat că printre cei infectaţi în ultimele 24 de ore se află mai mulţi copii.