Realitatea internationala pe scurt (12 Noiembrie)

Raportul MCV, mai dur pentru România decît pentru Bulgaria. Recomandări ale Comisiei Europene

Un draft al raportului MCV ce va fi făcut public Marţi de Comisia Europeană, consultat de G4Media.ro, arată că evaluarea Bulgariei va fi mult mai bună decît a României, transmite news.ro. Executivul comunitar va arăta că România a îndeplinit doar două din cele 12 recomandări (referitoare la Sistemul Prevent al Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţia Naţională a Bunurilor Indisponibilizate) şi va adăuga alte recomandări extrem de dure.

Printre noile recomandări ale Comisiei Europene se numără: oprirea imediată a implementării legilor Justiţiei realizate de Comisia Iordache, precum şi a ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Dăncilă; stoparea implementării Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală modificate; asumarea de către Parlament şi Guvern a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi GRECO (Grupul de State împotriva Corupţiei, un organism al Consiliului Europei) privitoarea la legislaţia din Justiţie. De asemenea, potrivit draftului, CE va cere şi relansarea procesului de numire a şefului DNA, cu promovarea procurorilor cu experienţă în lupta anticorupţie.

Descoperire rară în morminte vechi de peste 6000 de ani, în Egipt. ”Ceva cu adevărat unic”

Zeci de pisici mumificate și o colecție rară de gîndaci scarabeu mumificați au fost descoperite în 7 sarcofage, unele vechi de peste 6000 de ani, într-un sit situat la marginea complexului piramidal din Saqqara, la Sud de Cairo. Ministrul Antichităților din Egipt, Khaled el-Enany, a precizat că descoperirea a fost făcută de o misiune arheologică egipteană în timpul unor lucrări de excavare începute în luna Aprilie.

Trei dintre cele patru morminte au fost folosite pentru pisici, a precizat acesta, în timp ce unul dintre cele 4 sarcofage descoperite la fața locului nu a fost deschis, scrie The Guardian. Mormintele datează din cea de-a cincea dinastie a Vechiului Regat și sunt aparent neobișnuite, deoarece fațada și ușile sunt intacte. Această misiune a scos la iveală și primii gîndaci scarabeu mumificați din zonă. ”Scarabeul este ceva cu adevărat unic. Este ceva foarte rar”, a transmis Mostafa Waziri, șeful Consiliului Suprem al Antichităților din Egipt. Pisicile aveau un loc special în Egiptul Antic și erau mumificate ca ofrande religioase.

Femeia care a luptat în primul front în Primul Război Mondial. ”E nevoie de mai mult pentru a mă omorî”

Sergent Sandes, un soldat de infanterie din armata sîrbă, a rămas semi-conștientă pe front după ce s-a aflat lîngă explozia unei grenade. Își amintește că a fost luată într-un sac ca un animal.

”Nu vedeam nimic”, a povestit ea. ”A fost exact ca și cum aș fi rămas brusc oarbă, dar am simțit ceva pe fața mea. În mod instinctiv, am strîns-o cu mîna stîngă și cred că am ținut-o vreo doi-trei metri înainte de a leșina”. ”Sîrbii au o teorie potrivit căreia nu trebuie să dai cu apă pe un soldat rănit, pentru că, spune ei, îl agită, așa că mi-au turnat o jumătate de sticlă de brandy pe gît și mi-au pus o țigară în gură. L-am văzut pe sergentul care m-a salvat cu ochii plini de lacrimi. L-am asigurat că e nevoie de mai mult pentru a mă omorî și că mă voi întoarce în aproximativ 10 zile”.

Era Noiembrie 1916. Sandes a fost printre zecile de soldați sîrbi care au luptat la baza lor din Nordul Greciei, încercînd să intre în propria țară, ocupată de forțele bulgare cu un an mai devreme. Sandes nu a avut nevoie de 10 zile, ci de 6 luni pentru a se recupera suficient ca să se întoarcă pe front și a reveni în prima linie. Pînă la sfîrșitul războiului, Sandes avea să primească cea mai înaltă onoare militară a Serbiei, Ordinul Starului Karadjordje. Sandes este un erou național celebru în Serbia și în prezent. Acest lucru este cu atît mai remarcabil cu cît femeia nu era de origine sîrbă, ci britanică, născută și crescută în Yorkshire, scrie BBC. Numele real al ei era Flora și este singura femeie britanică care a luptat în uniformă și s-a înscris ca soldat în Primul Război Mondial.

Alegerile din SUA. Voturile din Florida vor fi renumărate

Voturile vor fi renumărate în statul Florida, unde republicanii cîştigaseră postul de senator la o diferenţă de doar 0,15%.

Florida a decis renumărarea voturilor în alegerile pentru postul de guvernator al statului şi pentru un mandat de senator, în contextul acuzaţiilor reciproce de fraudă, relatează AFP. La 18 ani după o renumărare rămasă celebră în alegerile prezidenţiale din anul 2000, Florida se găseşte din nou într-o situaţie electorală incertă. Rezultatele renumărării vor fi cunoscute în ziua de 15 Noiembrie.

În alegerile pentru postul de guvernator, ultimele rezultate oficiale publicate Sîmbătă arătau că republicanul Ron DeSantis, susţinut de către Preşedintele Donald Trump, îl devansase pe candidatul democrat Andrew Gillum, una dintre noile figuri ale opoziţiei, cu doar 33.684 de voturi în plus din cele 8,2 milioane, reprezentînd 0,41%.

Cursa între senatorul democrat Bill Nelson şi rivalul său republican Rick Scott, actual guvernator al Floridei, rămîne strînsă: avansul lui Scott era de 12.562 de voturi, reprezentînd 0,15% (50,07% faţă de 49,92%).

Putin: Dorința Uniunii Europene de a avea o Armată proprie este una naturală 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că dorința Uniunii Europene de a fi independentă și suverană în ceea ce privește apărarea este una naturală, relatează agenția de știri Reuters, citînd postul RT, potrivit Mediafax. „Europa este o entitate economică puternică, o uniune economică puternică și este chiar natural să vrea să fie independentă, autosuficientă și suverană în ceea ce privește apărarea și securitatea”, a declarat Putin.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat Marțea trecută că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria Armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţînd apariţia unor „puteri autoritariste” şi evocînd necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite.

Ulterior, Donald Trump, liderul de la Casa Albă, a catalogat drept „insultătoare” sugestia lui Macron privind înființarea unei armate europene. În cele din urmă, Trump și Macron au căzut de acord că Europa trebuie să contribuie mai mult la apărarea sa.

Emmanuel Macron: „Naționalismul este o trădare a patriotismului”

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „naționalismul” ca fiind „o trădare a patriotismului” într-un discurs cu ocazia comemorării armistițiului care a pus capăt Primului Război Mondial, în prezența unor autoproclamați lideri naționaliști, scrie Mediafax.

„Patriotismul este exact opusul naționalismului”, a declarat Macron. „Naționalismul este o trădare a patriotismului. Spunînd că interesele noastre primează, de ce să ne pese de alții, ștergem ceea ce o națiune are cel mai de preț, ceea ce îi dă viața, ceea ce îi dă grație, și ceea ce este esențial: valorile sale morale”, a adăugat liderul francez, potrivit publicației Le Figaro. „Vechii demoni reapar, pregătiți să îndeplinească munca lor de creare de haos și moarte“, a avertizat Macron, adăugînd că lumea trebuie să se opună „tentației cinismului” și a apărat „spiritul de conciliere”.

Întrebat în Octombrie să explice de ce se consideră naționalist, Trump a citat iubirea sa față de țara și apărarea intereselor economice ale SUA. „Ne dăm toată bogăția, toți banii, altor țări și aceste nu ne tratează cum trebuie”, a declarat Trump. „Timp de mulți ani, alte țări, care ne sunt aliate (...) nu au tratat corect țara noastră. Așa că, în acest sens, sunt în mod clar un naționalist și sunt mîndru de asta”, a conchis Președintele SUA, potrivit agenției de știri Reuters.

Putin: Moscova dorește restabilirea dialogului cu Statele Unite privind Tratatul INF

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova dorește restabilirea dialogului cu Statele Unite privind Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), după ce Președintele american Donald Trump a anunțat luna trecută retragerea SUA din acest acord, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Preşedintele Trump a acuzat Rusia de încălcarea acordului semnat în anul 1987 și a anunțat în Octombrie că Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

De asemenea, liderul rus a mai declarat Duminică, pentru televiziune RT France, că speră că va avea o întrevedere cu Trump în marja summitului G-20 din Argentina, programat să se desfășoare între 30 Noiembrie și 1 Decembrie.

„Ceremonia a fost organizată în așa fel încît nu am putut vorbi. Doar am urmărit ceremonia”, a declarat Putin după ce a fost întrebat dacă a putut discuta cu omologul său american la Paris. Președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin, respectiv Donald Trump, s-au salutat în momentul în care cei doi au ajuns la scena de la Arc de Triomphe de unde au asistat la ceremonia de comemorare a Armistițiului din 1918, care a pus capăt Primului Război Mondial, relatează presa internațională.

Donald Tusk îi îndeamnă pe polonezi să-şi depăşească disputele „prea intense”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-a îndemnat Duminică pe polonezi să-şi depăşească disputele „prea intense”, într-un moment în care ţara lor pare polarizată, în ziua în care marchează centenarul independenţei, transmite AFP, scrie Agerpres. „Ştiu că astăzi ne certăm între noi în legătură cu forma republicii, viitorul statului nostru şi ştiu că uneori aceste certuri sunt prea puternice. Polonia, iartă-ne”, a spus polonezul Tusk, aflat în vizită la Varşovia, aclamat de circa o mie de simpatizanţi, între care mai mulţi foşti miniştri liberali şi primarul Capitalei poloneze Rafal Trzaskowski. Tusk s-a referit la polemica dintre conservatorii aflaţi la putere şi opoziţia centristă, dar şi Comisia Europeană în ce priveşte reformele din Justiţie.

În acelaşi timp, un marş al „independenţei” programat pentru Duminică după amiaza la Varşovia a creat noi tensiuni şi incertitudini, avînd în vedere rolul extremei drepte. Ultima sa ediţie, de acum un an, a fost o ocazie ca unele mici grupări extremiste să lanseze sloganuri naţionaliste, rasiste şi chiar antisemite, care au atras comentarii defavorabile din străinătate.

Concurată de ceremoniile Armistiţiului de la Paris, Varşovia nu a putut conta Duminică pe nici o prezenţă străină marcantă, în afara lui Tusk, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului European. Donald Tusk, considerat un posibil candidat la Preşedinţia Poloniei în 2020, a luat cuvîntul la festivităţile centenarului independenţei poloneze după ce a depus o jerbă la monumentul mareşalului Jozef Pilsudski, părintele independenţei din 1918.

Caravana migranților din America Centrală şi-a reluat marşul către frontiera Statelor Unite

Sute de migranţi din America Centrală şi-au reluat Sîmbătă marşul prin Mexic, către frontiera Statelor Unite, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

În SUA, Preşedintele Donald Trump a suspendat practic, Vineri, acordarea de azil celor care intră ilegal pe teritoriul american. Ordinul a intrat în vigoare Sîmbătă: cei care solicită azil trebuie să se prezinte doar în punctele de intrare desemnate şi să respecte alte restricţii, publicate Joi. „Nu contează ce reguli impune Guvernul, nu ne putem întoarce în ţările noastre. Am un glonţ în braţ şi altul în umăr. Dacă mă întorc acasă, mai bine duc un sicriu”, a declarat unul din migranţi, originar din Honduras, care a acceptat să-şi spună doar prenumele – Julio Cesar.

Caravana, formată mai ales din hondurieni, s-a pus din nou în mişcare după patru zile de pauză în Ciudad de Mexico. Oamenii au luat mai întîi metroul, apoi au mers pe jos pînă în oraşul Tepotzolan, unde autorităţile i-au urcat în autobuze şi camionete. Forţele de ordine au oprit şoferi şi i-au întrebat dacă iau migranţi pînă la Queretaro, unde s-a amenajat un adăpost pe un stadion.

Primii migranţi ar putea ajunge la Tijuana Luni, iar alţii pe parcursul săptămînii viitoare. Dincolo de frontieră, au fost desfăşuraţi în aşteptarea lor peste 5.000 de militari americani. Misiunea acestora este să ajute grănicerii în eforturile de oprire a „invaziei”, cum a numit Preşedintele Trump fluxul de refugiaţi.

Tot mai mulți pensionari greci se mută în Bulgaria: ”Trăiesc aici ca un rege”

Pensionarii greci au suferit o diminuare a pensiilor astfel încît unii dintre ei au ales să se mute în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, transmite Bloomberg.

Un exemplu este George, 75 de ani. După ce a rămas văduv, în urmă cu cinci ani, şi-a închiriat apartamentul din Salonic şi s-a mutat la Sofia unde pensia sa lunară de 800 de euro îi permite să “trăiască ca un rege”. “Desigur există unele dificultăţi cu procesul de adaptare şi să îţi faci prieteni. Dar cu banii pe care îi am pot să revin frecvent în Grecia şi, de asemenea, am oportunitatea de a călători”, spune George, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele de teama de a nu fi urmărit de autorităţile fiscale din Grecia.

În timp ce alţi pensionari europeni aleg să se retragă în Grecia, proprii cetăţeni ai Greciei sunt interesaţi să îşi trăiască ultimii ani din viaţă în ţara vecină, care este mai ieftină, după ce pensiile lor au fost tăiate de cel puţin 20 de ori în timpul crizei datoriilor. Potrivit datelor Eurostat din 2017, costul vieţii în Grecia este aproape dublu comparativ cu cel din Bulgaria, unde costul vieţii este cel mai mic din UE.

Chiar dacă nu există date precise care să arate cît de răspîndit este fenomenul pensionarilor greci care se mută în Bulgaria, preţurile sugerează că ar putea să se extindă. În Sofia, un litru de benzină costă 1,15 euro comparativ cu 1,60 euro la Atena, o cafea Espresso costă 2,30 euro la Sofia şi 4,70 euro la Atena, iar un bilet de metrou costă 80 de eurocenţi faţă de 1,40 euro. ″În general, viaţa este cu 30% mai ieftină decît în Grecia şi asta dacă alegi să te muţi în Sofia, Burgas sau Plovdiv. În oraşele mai mici sau în sate, viaţa este chiar mai ieftină”, spune George.

Bulgaria a aderat la UE în 2017 şi între timp a înregistrat un ritm mediu de creştere economică de 2,4% pe an. Comparativ, 2007 a fost ultimul an în care economia Greciei a crescut, după care a urmat o criză a datoriilor care şters un sfert din PIB-ul Greciei, care a dus şomajul la peste 20% şi a lăsat ţara în pragul abisului.

În pofida creşterii economice, Bulgaria rămîne cea mai săracă ţară a UE. Autorităţile de la Sofia speră ca pînă în luna Iulie 2019 să intre în mecanismul ERM-2, anticamera zonei euro. Ţara vecină României îndeplineşte criteriile formale pentru a deveni a 20-a ţară membră a zonei euro chiar dacă în luna Septembrie inflaţia a urcat la 3,6%, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce ar putea complica aderarea Bulgariei la euro.

25 de oameni morți în incendiile din California. Ce ar fi declanșat flăcările

Bilanțul incendiilor care pîrjolesc California s-a agravat dramatic: cel puțin 25 de oameni au murit în timp ce încercau să scape din iadul de foc.

Sute de mii de oameni au fost evacuați, 40.000 de hectare au fost deja mistuite şi peste 3.000 de pompieri intervin eroic, dar stingerea focului ar putea dura trei săptămîni. Potrivit unei ipoteze, dezastrul ar fi pornit de la niște scîntei produse în spatele unei companii de utilități. Flăcările se extind necontrolat, alimentate de vînt şi uscăciune. La Nord de Sacramento, districtul Butte se confruntă cu un incendiu monstruos, care a devenit cel mai distrugător înregistrat vreodată în California. Începînd de Joi dimineaţă, cînd a izbucnit, a înghiţit peste 6.700 de clădiri. Printr-o ironie sfîşietoare, oraşul Paradise s-a transformat peste noapte în Iadul pe pămînt.

“E bizar, copleşitor. E greu de cuprins cu mintea. Înlemneşti cînd conduci pe străzile astea. E incredibil cîte case au ars. Parcă oraşul a trecut printr-o apocalipsă în 24 de ore”, spune un localnic. Toţi cei care îşi găsesc casa şi amintirile de-o viaţă făcute scrum sunt şocaţi. Pompierii se tem că vîntul imprevizibil şi umiditatea redusă prognozate pentru zilele următoare vor agrava situaţia. Alte două focare fac ravagii în Sudul Californiei. Cel botezat Woolsey şi-a dublat dimensiunile peste noapte şi a dus la evacuarea a trei sferturi din populaţia oraşului Malibu, unde locuiesc şi multe vedete. Flăcările au distrus şi complexul studiourilor Paramount, unde s-au filmat numeroase pelicule şi seriale precum “Dosarele X” şi “Mentalistul”.

Eurostat: Speranţa de viaţă a tinerilor din România este de 74 ani. Cum arată clasamentul european

Potrivit Eurostat, speranţa de viaţă în România în rîndul tinerilor este de 74 de ani, cifră care plasează țara la coada clasamentului.

În urma unui studiu realizat de Eurostat pentru 2016, țările care se află în top sunt: Spania, Italia, Franţa, Elveţia și Marea Britanie. În aceste state, speranța de viața a tinerilor ajunge la 85 de ani, relatează Mediafax. Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, spune că România se află la coada topului privind regiunile cu cea mai ridicată speranţă de viaţă. Un nivel scăzut de speranţă la viaţă o au tinerii din regiunea Nord-Est a României, adică persoanele din judeţele Suceava, Botoşani sau Iaşi. Aceştia au o speranţă de viaţă de 74,4 ani. De asemenea, tinerii din regiunea Sud-Est a României, adică din judeţele Buzău, Constanţa sau Tulcea, au o speranţă la viaţă de 75,5 ani.

La polul opus se află regiunea Comunidad de Madrid din Spania, cu o speranţă de viaţă de 85,2 ani, provincia Autonomă Trento din Italia, cu 84,3 ani şi regiunea franceză Île-de-France, cu 84,2 ani.