REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (12 Mai 2022)

RuTube, alternativa rusă la YouTube, victimă a celui mai mare atac informatic de la crearea sa

Site-ul video online RuTube, cunoscut ca alternativa rusă la YouTube, a fost victima celui mai mare atac informatic de la crearea sa, a informat platforma rusă citată de EFE, potrivit agerpres. „Ne-am confruntat cu cel mai mare atac informatic din istoria RuTube”, potrivit mesajului postat pe canalul Telegram.Repunerea în funcţiune a serviciului, care de Luni nu mai este operaţional, „va necesita mai mult timp decît estimau iniţial tehnicienii”, se arată în mesaj. RuTube a respins însă informaţiile din mass-media ruse, potrivit cărora piraţii informatici au şters codul sursă al platformei şi care nu va mai putea funcţiona.

Potrivit concernului mediatic rus Gazprom Media, la sfîrşitul lunii Martie un sfert din audienţa rusă de pe YouTube s-a mutat pe alternativa rusă RuTube, care avea deja la momentul respectiv peste 25 de milioane de utilizatori. Mai mulţi responsabili ruşi au sugerat blocarea platformei video YouTube care a restricţionat accesul mediilor statale ruse ce transmiteau campania militară din Ucraina.

Aproximativ 26.000 de militari ruși au fost uciși de la începutul războiului

Aproximativ 26.000 de militari ruși au fost uciși de pe 24 Februarie, din momentul în care Rusia a invadat Ucraina, a declarat Statul Major General al Forțelor Armate ucrainene în ultima sa actualizare, potrivit mediafax. Potrivit ucrainenilor, Rusia a suferit cele mai mari pierderi la Nord de orașul Donețk. În total, de la începerea războiului, rușii ar fi pierdut aproximativ 26.000 de oameni. De asemenea, Statul Major al forțelor ucrainene susține că Rusia are pierderi foarte mari la capitolul vehicule și echipamente militare. Pe listă sunt 1.170 de tancuri, 2.808 vehicule blindate de luptă, 519 sisteme de artilerie, 185 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 87 de sisteme de luptă antiaeriană, 199 aeronave, 158 elicoptere, 1.980 de vehicule și cisterne de combustibil, 12 ambarcațiuni și 380 de drone.

Șeful OMS: Politica ”zero COVID-19” din China nu este sustenabilă

Politica „zero COVID-19” susţinută la cele mai înalte niveluri de oficialii din China pentru a încerca să combată pandemia de coronavirus „nu este sustenabilă”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a dezvăluit că a discutat pe această temă cu mai mulţi experţi chinezi, informează AFP, potrivit agerpres.  

„Cînd vorbim despre strategia ‘zero COVID’, nu credem că aceasta este sustenabilă, luînd în considerare comportamentul virusului la ora actuală şi cel pe care îl preconizăm în viitor (….), iar trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus. „A sosit timpul să apăsăm pe butonul Restart”, a adăugat directorul Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, care a reamintit totuşi că, pentru o vreme, acea strategie i-a permis Chinei să contabilizeze un număr foarte mic de decese în raport cu populaţia sa.

La sfîrşitul săptămînii trecute, China a declarat încă o dată că va continua să aplice strategia „zero COVID-19”, considerată „un atu major” împotriva noului coronavirus, în pofida frustrării în creştere din metropola Shanghai, ai cărei locuitori izolaţi în locuinţele lor protestează lovind tigăi şi cratiţe în faţa ferestrelor.

Biden va intensifica acţiunile pentru reducerea inflaţiei şi vrea eliminarea taxelor impuse Chinei

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a declarat că va intensifica împreună cu Rezerva Federală (Fed), instituţia bancară centrală de la Washington, acţiunile pentru contracararea inflaţiei şi a semnalat că ar putea elimina unele taxe vamale impuse importurilor din China , informează mediafax. „Oamenii sunt frustraţi, iar eu nu îi învinovăţesc”, a declarat Joseph Biden, citat de agenţia Reuters, referindu-se la majorările de preţuri din ultimele luni. „Ştiu că familiile din SUA suferă din cauza inflaţiei. Vreau să ştie fiecare american că tratez inflaţia cu foarte multă seriozitate şi că este prioritatea mea în materie de politică internă”, a precizat Preşedintele SUA. În plus, Joseph Biden a anunţat că, printre măsurile pe care le analizează împreună cu Rezerva Federală (Fed) pentru reducerea inflaţiei, se numără eliminarea unora dintre taxele vamale impuse Chinei de fosta Administraţia Donald Trump. „Deocamdată, nu a fost luată nici o decizie”, a subliniat Joseph Biden.

Elon Musk îi va permite lui Donald Trump să revină pe Twitter

Elon Musk spune că, dacă va încheia tranzacția cu Twitter, îi va permite lui Donald Trump să revină pe rețeaua de socializare, ridicînd astfel restricțiile impuse fostului Președinte, informează mediafax. „Cred că nu a fost corect să îl interzicem pe Donald Trump, cred că a fost o greșeală, pentru că a îndepărtat o mare parte a țării și nu a dus la rezultatul scontat, adică diminuarea vocii lui Donald Trump”, a declarat Musk. Donald Trump a fost suspendat de pe Twitter după asaltul de la Capitoliu al susţinătorilor săi din 6 Ianuarie 2021, în urma victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidenţiale. Twitter a evocat atunci un risc de „noi incitări la violenţă”. Musk a numit decizia „greșită din punct de vedere moral și de-a dreptul stupidă”, deoarece „interdicțiile permanente doar subminează în mod fundamental încrederea în Twitter”. La rîndul său, Trump a declarat că nu va reveni pe platformă, chiar dacă Musk îi va ridica interdicția.

Germania este în procesul de a-şi reduce dependenţa faţă de energia rusească la zero pentru totdeauna

Germania este în procesul de a-şi reduce dependenţa faţă de energia rusească „la zero pentru totdeauna”, a declarat Marţi, la Kiev, ministrul de Externe german Annalena Baerbock, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres. Baerbock a spus că nu poate exista nimic în comun cu Rusia, un „agresor” care nu respectă regulile şi comite crime de război. Chiar dacă trupele ruseşti s-au retras din Kiev, războiul nu s-a terminat, a spus Annalena Baerbock. Şefa diplomaţiei germane, care a vizitat Kievul împreună cu omologul ei din Ţările de Jos, a spus că cele două ţări vor furniza Ucrainei 12 tunuri Howitzer şi că instruirea privind operarea lor va începe imediat, relatează Reuters.

Refugiaţii din Ucraina, ameninţaţi de traficul de fiinţe umane

Persoanele care fug din Ucraina sunt tot mai vulnerabile în faţa traficanţilor de fiinţe umane, în contextul războiului devastator, relevă un nou raport care face apel la înregistrarea victimelor, în special a minorilor neînsoţiţi, informează AFP, potrivit agerpres. Peste două milioane de copii au fugit din Ucraina de la invazia rusă, la 24 Februarie, conform unui raport de 42 de pagini realizat de organizaţia olandeză La Strada, care luptă împotriva traficului de persoane, şi comandat de organizaţia non-profit Freedom Fund din Marea Britanie.

„Persoanele care fug de război, în principal femei şi copii, sunt extrem de vulnerabile şi se confruntă cu un risc crescut de exploatare sexuală şi prin muncă, în contextul în care grupuri criminale organizate şi persoane fără scrupule profită de criză”, au transmis organizaţiile într-un comunicat.

Existau deja semne de activitate de trafic de fiinţe umane de la începutul războiului şi, „cel mai probabil, riscurile vor spori în perioada următoare, în contextul în care războiul continuă”, precizează raportul. Cercetătorii au cerut ţărilor să lucreze împreună pentru a-i găsi pe copiii dispăruţi şi pentru a introduce controale obligatorii pentru minorii neînsoţiţi. Ei cer, de asemenea, prevenirea adopţiilor, care ar putea conduce la exploatarea sexuală a copiilor sau la adopţii ilegale, recomandînd ca „eforturile să se concentreze mai întîi pe reunirea copiilor cu familiile lor”.

Cerealele furate de ruși din Ucraina se află deja în Mediterană, cea mai probabilă destinație este Siria

Cerealele furate de ruși din Ucraina se află deja în Mediterană, spun serviciile de informaţii ucrainene. Cea mai probabilă destinație este Siria, informează mediafax. „Cea mai probabilă destinație este Siria”, a spus sursa citată, conform căreia rușii „continuă să exporte alimente furate din Ucraina pe teritoriul Federației Ruse și în Crimeea ocupată”, notează CNN.

Serviciile de informaţii ucrainene au precizat că într-una dintre principalele zone producătoare de cereale – în jurul orașului Polohî din regiunea Zaporizhzhia – se pregătesc cereale și semințe de floarea-soarelui aflate în depozit pentru a fi transportate în Rusia. O coloană de camioane rusești a părăsit orașul Enerhodar, care se află tot în regiunea Zaporizhzhia, sub paza militarilor ruși, a afirmat aceeași sursă. Destinația finală a coloanei a fost Crimeea, a precizat aceasta. De asemenea, s-au furat cereale în regiunea Harkov, iar din satul Mala Lepetîha, regiunea Herson, 1.500 de tone de cereale au fost duse în Crimeea. Săptămîna trecută, Ministerul Apărării a declarat că aproape o jumătate de milion de tone de cereale ucrainene au fost deja furate.

Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice

Cel puțin 3.000 de persoane au murit în Ucraina de la invazia Rusiei, deoarece nu au avut acces la tratamente pentru boli cronice, susține șeful Biroului pentru Europa al OMS, informează mediafax. Pînă în prezent, OMS a documentat aproximativ 200 de atacuri în Ucraina asupra unităților de sănătate, iar puține spitale funcționează în prezent, a declarat Hans Kluge la o reuniune regională a celor 53 de state membre ale OMS. „40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature”, a spus el, menționînd boli precum HIV/SIDA și cancerul, transmite Reuters.

Matilda Bogner, șefa misiunii ONU de monitorizare a drepturilor pentru Ucraina, a declarat că rata mortalității a crescut din cauza lipsei de acces la tratamente. „Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară”, a spus ea. Spre exemplu, într-un subsol înghesuit al unei școli din Iahidne, 10 persoane în vîrstă au murit pentru că nu era sigur să părăsească adăpostul, a declarat ea. Oficialii OMS au declarat săptămîna trecută că strîng dovezi pentru o posibilă investigație privind crimele de război în cazul atacurilor pe care spune că le-a documentat din partea Rusiei.

Ucrainenii au ales cum vor fi redenumite stațiile de metrou din Kiev cu rezonanță sovietică

Ucrainenii au participat la un sondaj online și au decis cum vor fi redenumite stațiile de metrou din Kiev cu rezonanță sovietică, anunță BBC, informează mediafax. Cinci dintre stațiile de metrou din Kiev urmează să fie redenumite, în contextul în care Capitala ucraineană încearcă să își „derusifice” rețeaua de transport. Autoritățile spun că 170.000 de persoane au participat la un sondaj online pentru a selecta noi nume pentru anumite stații cu conotații sovietice. Consilierii municipali vor încerca să oficializeze modificările cerute de ucraineni.

Alegătorii au decis că Stația Piața Leo Tolstoi ar trebui redenumită în onoarea scriitorului ucrainean Vasyl Stus și că stația Beresteiska ar putea să se numească Buchanskaya. De asemenea, stația Eroii Niprului ar trebui să devină Eroi ai Ucrainei, Stația Minsk ar trebui să fie redenumită Varșovia, iar stația Prietenia popoarelor ar trebui să se numească în viitor Botanica.