REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (09 Decembrie 2021)

Foarte interesant! CE solicită Londrei şi Parisului să ofere căi de migraţie sigure şi legale

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei (CE), Dunja Mijatovic, a chemat la ordine Franţa şi Regatul Unit, după naufragiul care a cauzat moartea a 27 de migranţi, cerîndamenajarea de căi de acces sigure şi legale în cadrul cooperării între cele două ţări, informează AFP. „Regatul Unit şi Franţa ar trebui să vegheze ca drepturile omului pentru refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi să ocupe un loc central în măsurile luate în faţa problemei pe care o reprezintă traversările Canalului Mînecii”, a subliniat Dunja Mijatovic, în scrisori adresate miniştrilor de Interne britanic şi francez. Aceste scrisori vin după naufragiul care a avut loc pe 24 Noiembrie, cînd o ambarcaţiune cu migranţi ce încercau să ajungă în Regatul Unit, traversînd Canalul Mînecii, a naufragiat, iar 27 de oameni au murit în acest accident.

Dunja Mijatovic subliniază că nu există la ora actuală „nici un cadru care să le permită persoanelor care se află în Franţa să ceară azil sau să invoce dreptul de a sta în Regatul Unit din alte motive. Or, dacă aceste persoane ar avea o asemenea posibilitate, ele nu ar mai încerca să traverseze marea pe căi periculoase şi ilegale”. Mijatovic a îndemnat „să fie garantat accesul la azil şi un tratament echitabil al cererilor de azil, inclusiv pentru persoanele care traversează frontierele pe căi ilegale; să fie coordonate în mod eficace operaţiunile de salvare pe mare; să fie puse în aplicare garanţii aplicabile în caz de respingere (a migranţilor); să se vegheze ca orice persoană să fie tratată cu umanitate şi cu respect pentru demnitatea ei, indiferent care ar fi statutul său de migrant”.

Soldaţii polonezi au găsit cadavrul unui migrant în apropiere de graniţa cu Belarus

Soldaţi polonezi au găsit cadavrul încă unui migrant într-o pădure de lîngă satul Olchowka, situat la frontiera Poloniei cu Belarus, unde în ultimele săptămîni au fost blocate mii de persoane provenite din regiuni de criză, relatează dpa, potrivit agerpres. Lîngă corpul migrantului au mai fost găsite un paşaport nigerian şi un rucsac, potrivit unui purtător de cuvînt al Poliţiei poloneze. Deocamdată nu sunt clare identitatea bărbatului şi dacă acesta este titularul paşaportului. În ultima perioadă, mai multe persoane au decedat în zona frontierei polono-belaruse, unde mii de migranţi care sperau să intre pe teritoriul UE, în majoritatea lor originari din Orientul Mijlociu, au fost blocaţi zile la rînd în condiţii de temperaturi scăzute.

UE l-a acuzat pe liderul belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte. Guvernele unora dintre statele membre afectate au reacţionat prin consolidarea frontierei cu garduri de sîrmă ghimpată, pentru a împiedica intrarea migranţilor ilegali. Poliţia de frontieră poloneză a anunţat Miercuri că în ultimele 24 de ore au fost consemnate 51 de încercări de trecere ilegală a graniţei. Un grup de 35 de migranţi au depăşit gardul de sîrmă ghimpată în apropierea satului Czeremsza şi au reuşit să intre cîţiva metri pe teritoriul Poloniei.

Poliţia germană face ravagii printre reţelele de trafic de fiinţe umane

Poliţia germană a întreprins Miercuri raiduri care au vizat reţele de trafic de fiinţe umane pe teritoriul Germaniei, desfăşurînd percheziţii în special în regiunea Berlin, informează dpa. Au fost arestate mai multe persoane şi zeci de spaţii au fost percheziţionate. Chiar dacă operaţiunile s-au concentrat la Berlin, au mai fost acţiuni în landul vecin Brandenburg, precum şi în landurile nordice Saxonia Inferioară şi Bremen, a precizat un purtător de cuvînt al Poliţiei. Raidurile au vizat în jur de 20 de suspecţi, consideraţi membri ai unor bande ale crimei organizate suspectate că lucrau la înfiinţarea de „site-uri web conspirative ale mai multor companii”, au anunţat procurori de la Berlin, care au condus operaţiunea.

Se crede că acuzaţii au folosit aceste companii, cu sediul în ţări din Balcani şi din Germania, pentru a angaja muncitori pe bază de contract de muncă temporară din ţări din afara Uniunii Europene, folosind documente falsificate pentru a lucra în companii germane de logistică. Banii plătiţi ca salarii pentru muncitori erau reţinuţi de suspecţi. Acuzaţiile includ trafic de fiinţe umane, falsificare de documente, organizare de muncă nefiscalizată şi angajare ilegală. Circa 1000 de poliţişti au fost implicaţi în percheziţii în locuinţele membrilor acestor reţele, în locaţii de business, centre logistice şi locuri de cazare oferite muncitorilor. Poliţia germană se aşteaptă să confişte bunuri în valoare de zeci de milioane de euro.

Partidul Slovacia Progresistă este declarat ”extremist de stînga”

Partidul Slovacia Progresistă, membru al grupului politic Renew Europe din Parlamentul European, a fost calificat ”extremist de stînga” în raportul anual al Serviciului de Informaţii slovac (SIS), publicat săptămîna trecută, susţin reprezentanţi ai formaţiunii politice, informează euractiv.com. În raport, SIS nu menţionează în mod direct numele partidului, dar în capitolul dedicat extremismului de stînga se face referire la un grup care a blocat mitinguri ale partidelor de extremă dreapta înaintea alegerilor parlamentare din 2020. Raportul adaugă că grupul respectiv se concentrează pe protecţia mediului, schimbări climatice şi egalitate de gen. Potrivit conducerii partidului, menţiunea privind blocarea mitingurilor partidelor extremiste de dreapta indică în mod clar formaţiunea Slovacia Progresistă. Înaintea scrutinului din 2020, politicieni din acest partid au fost prezenţi la mitinguri ale Partidului Poporului Slovacia Noastră (extrema dreaptă) şi au încercat să le zădărnicească.

”Este indubitabil că autorii raportului se referă la Slovacia Progresistă întrucît – şi aceasta este una dintre numeroasele absurdităţi din această parte a raportului – ei folosesc în descrierea lor exact aceleaşi caracteristici descriptive pe care scena extremistă le pronunţă în mod tradiţional despre Slovacia Progresistă. Faptul în sine că ei descriu o entitate extremistă de stînga, neprecizată, cu un vocabular folosit de fascişti este revoltător”, a spus lidera partidului Slovacia Progresistă, Irena Bihariova. În opinia sa, este ”absurd” ca accentul pus pe protecţia mediului, schimbări climatice şi egalitate de gen să fie considerat drept o caracteristică a extremismului de stînga.

Partidul Slovacia Progresistă nu este reprezentat în Parlamentul naţional de la Bratislava, dar are trei eurodeputaţi – Michal Simečka, Martin Hojsík şi Michal Wiezik.

Varianta Omicron este prezentă în 57 de ţări. OMS preconizează o creştere a numărului de spitalizări

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de ţări, cazurile de COVID-19 fiind în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspîndirea acestei variante, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează Reuters. În raportul său epidemiologic săptămînal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea derivată din vaccin. ”Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor”, potrivit OMS.

Pe 26 Noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în Sudul Africii, drept ”variantă îngrijorătoare”. Este a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel. Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat în săptămîna premergătoare datei de 5 Decembrie la peste 62.000 şi au fost observate creşteri ”foarte mari” ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho, a notat OMS. Răspîndirea Omicron, împreună cu îmbunătăţirea testării şi ratele reduse de vaccinare este posibil să fi jucat un rol în acest sens, a adăugat OMS.

Referitor la riscul de reinfectare, OMS a indicat: ”Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultînd reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală”. Varianta Omicron se poate sustrage parţial protecţiei oferite de cele două doze de vaccin anti-COVID-19 produs de Pfizer Inc şi BioNTech, a declarat directorul de cercetare al unui laborator Sud-african din cadrul Institutului de cercetare asupra sănătăţii din Africa, raportînd rezultatele unui studiu restrîns, notează Reuters.

Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate de vaccin rusesc

Ungaria a distrus 200.000 de doze expirate, 10% din numărul total de doze achiziţionate, din vaccinul rusesc anticoronavirus Sputnik V, tratament neautorizat nici de Uniunea Europeană (UE), nici de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite EFE. Ungaria a fost singura ţară membră a UE care a folosit în masă acest vaccin, precum şi vaccinul chinezesc Sinopharm, în cadrul campaniei de vaccinare, plus cele patru vaccinuri aprobate pînă acum de UE: Pfizer, Moderna, AstraZeneca şi Janssen. Cele 1,8 milioane de doze de Sputnik V folosite în Ungaria reprezintă 14% din toate dozele inoculate, în timp ce vaccinul chinezesc a fost administrat unui număr de 2 milioane de persoane, adică o pondere de 15%. Potrivit postului de televiziune privat Rtl Klub, Guvernul ungar a recunoscut că vaccinurile distruse depăşiseră cele şase luni de valabilitate. Guvernul de la Budapesta a anunţat că nu intenţionează să mai cumpere vaccinuri ruse sau chineze, potrivit EFE.

Ungurii vaccinaţi cu Sputnik pot călători în foarte puţine ţări din UE, dat fiind că serul nu este autorizat de blocul comunitar şi nu este recunoscut pe certificatul verde. Potrivit EFE, vaccinul rus este autorizat în mai bine de 70 de ţări şi are o eficacitate de 97,6%.

Merkel e istorie. Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei

Social-democratul Olaf Scholz a fost ales Miercuri cancelar federal al Germaniei de Bundestag, punînd capăt definitiv celor 16 ani în care această funcţie a fost deţinută de Angela Merkel, informează AFP şi dpa. Susţinut de Partidul Social-Democrat (SPD), de Verzi şi de Partidul Liber-Democrat (FDP), Scholz, 63 de ani, a primit 395 de voturi din totalul celor 736 în Bundestag. Partidul Social-Democrat, Verzii şi FDP au semnat Marţi, la Berlin, acordul de coaliţie care permite instalarea unui nou Guvern la Berlin în această săptămînă. Semnarea acordului de coaliţie guvernamentală, un document de 177 de pagini, a fost etapa finală a unui proces de negocieri care a durat aproape 10 săptămîni.

Senatul francez a votat pentru interzicerea pseudo ”terapiile de conversie”

Senatul francez, majoritar de dreapta, a votat cu o largă majoritate în favoarea interzicerii pseudo „terapiilor de conversie”, practici menite să le impună heterosexualitatea persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgen (LGBT), informează AFP.

Camera superioară a Parlamentului francez a adoptat în primă lectură, după Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului, cu cîteva modificări, o propunere de lege ce prevede un delict specific împotriva aşa-zişilor „terapeuţi” sau clerici care pretind „să vindece” persoanele homosexuale. În cadrul Adunării Naţionale, proiectul a fost adoptat în unanimitate. Deputaţii şi senatorii vor încerca acum să se pună de acord asupra unei versiuni comune a textului, în cadrul unei comisii mixte paritare. În caz de eşec, Adunarea Naţională va avea ultimul cuvînt. Potrivit proiectului de lege, „practicile, comportamentele sau afirmaţiile repetate menite să modifice sau să reprime orientarea sexuală sau identitatea de gen adevărată sau presupusă a unei persoane, şi care au drept efect o alterare a sănătăţii psihice sau mentale, sunt pedepsite cu doi ani de închisoare şi 30.000 de euro amendă”.

Alte ţări au interzis deja aceste practici: în Europa, Malta şi Germania, precum şi mai multe provincii din Spania, iar în Canada un proiect de lege care le interzice a fost adoptat pe 1 Decembrie de Camera inferioară a Parlamentului.

După ce a stat nevinovat la închisoare timp de 23 de ani, un american va primi 6 milioane de dolari drept despăgubire

Un bărbat din Carolina de Nord, care a stat în închisoare timp de 23 de ani, va primi o compensație de 6 milioane de dolari, după ce un juriu a constatat că un detectiv a falsificat dovezi împotriva lui. Juriul a decis în urmă cu o săptămînă că bărbatul de culoare, acum în vîrstă de 58 de ani, a stat degeaba la închisoare, peste două decenii, pentru o faptă pe care nu a comis-o. În 1995, Darryl Howard a fost condamnat la 80 de ani de închisoare pentru uciderea, în 1991, a lui Doris Washington, de 29 de ani, și a fiicei acesteia de 13 ani, Nishonda, relatează Insider.

Condamnarea lui Howard a fost anulată pe 31 August 2016, cînd un judecător din Durham a recunoscut prezența unei abateri în rîndul autorităților care au anchetat cazul. Ulterior, bărbatul a fost eliberat. În 2017, a înaintat o acțiune judecătorească în care a spus că din cauza acțiunilor detectivului de Poliție din Durham Darell Dowdy a ajuns să facă închisoare pe nedrept. În proces, avocații lui Howard au prezentat dovezi potrivit cărora Howard nu a fost implicat în faptele de care a fost acuzat. Avocații lui Howard au mai susținut că detectivul Dowdy a manipulat dovezile. Luna trecută, un juriu din Carolina de Nord a descoperit că Dowdy a fabricat dovezi care au jucat un rol decisiv în condamnarea lui Howard. Însă fostul polițist a negat că a făcut asta.

Pe 1 Decembrie, juriul din Carolina de Nord i-a acordat lui Howard 6 milioane de dolari daune. „Sunt mulțumit de verdict, dar sunt oarecum supărat pentru valoarea daunei”, a declarat Howard pentru presa locală. Echipa sa juridică ceruse despăgubiri de 48 de milioane de dolari.

3 români au jefuit, într-o singură noapte, ”doar” 13 morminte

Trei indivizi au jefuit, într-o singură noapte, 13 cavouri din cimitirul unei comune din județul Dâmbovița. Au furat 14.000 de lei și mai multe bijuterii din aur. Cei trei au fost reținuți de polițiști și vor fi trimiși în judecată pentru profanare de morminte. Cea mai mare lovitură dată de către cei 3 hoți a fost în comuna Petrești, din județul Dâmbovița, unde au profanat cavoul unui copil de doi ani, înmormîntat luna trecută. Mama copilului decedat: "Îi luaseră două brățări, lănțicul și bani, peste 10.000 de lei. Aici a știut cineva, i-a trimis cineva la sigur". Hoții aveau un mod de operare rapid și original. Mormîntul copilului de 2 ani nu a fost singurul profanat. În aceeași seară, cei 3 hoți au profanat 13 morminte. Ei căutau doar cavouri, cu morți înmormîntați recent. După ce deschideau cavourile cu ranga, luau orice găseau de valoare în coșciugele  morților".

Tatăl copilului decedat: "Bani, verighete, cercei, unei femei i-a luat cerceii din ureche. La băiatul nostru i-a luat inclusiv bănuțul ăla care se pune la mînuță, de 50 de bani, nenorociții or fi zis că e de aur. Și inclusiv un om pe care l-au îngropat cu Coronavirus. L-au dezgropat și pe el, au umblat și la omul ăla". Hoții operau în toată țara, la pont. Ei au fost prinși acum cîteva zile.

Ana Maria Liță, purtător de cuvînt al IPJ Dâmbovița: "Aceștia au fost depistați pe Autostrada 10 Sebeș - Turda, după ce în cursul nopții de 4 spre 5 Decembrie ar fi  profanat șase morminte din localitatea Huedin". Infractorii au fost prezentați magistraților, care au decis arestarea acestora pentru 30 de zile. Ei sunt acuzați de profanare de morminte și furt calificat și riscă 5 ani de închisoare.