RACHETA SOYUZ-2.1A A FOST LANSATA CU SUCCES DE PE NOUL COSMODROM RUS VOSTOCHNY

Racheta Soyuz-2.1a transportînd doi sateliți științifici, Mihail Lomonosov și Aist-2D, și un microsatelit, SamSat-218D, a fost lansată cu succes joi dimineață de pe noul cosmodrom rus Vostochny.

Lansarea rachetei a avut loc cu succes la ora prevăzută, 02.01 GMT, a anunțat agenția spațială rusă Roskosmos într-un comunicat, citat de AFP, precizînd că cei trei sateliți sînt plasați pe orbită.

Evenimentul a avut loc în absența jurnaliștilor străini, care nu au fost autorizați să viziteze cosmodromul astfel inaugurat. Televiziunile ruse au difuzat imagini ale rachetei ridicîndu-se spre cer.

Prima tentativă de lansare a fost amînată în ultimul moment pentru 24 de ore, ca urmare a unei ''opriri automate'' a procedurii. După acest eșec, președintele rus, Vladimir Putin, și-a exprimat miercuri îngrijorarea în legătură cu numărul mare de eșecuri înregistrate în ultima vreme de industria spațială din țara sa.

Cosmodromul Vostochny a fost realizat în baza unui decret semnat în 2007 de președintele rus Vladimir Putin, iar construcția sa are un cost estimativ de 300-400 de miliarde de ruble (4-5,3 miliarde de euro la cursul de schimb actual). Baza aeriană are o suprafață totală de o mie de kilometri pătrați, va putea găzdui 25.000 de locuitori și dispune de 100 de kilometri de drumuri și de căi ferate cu aceeași lungime totală. Ultramodernul cosmodrom Vostochny este menit, printre altele, să asigure independența misiunilor spațiale rusești, care la ora actuală folosesc baza aeriană de la Baikonur, din Kazahstan, închiriată cu 115 milioane de dolari pe an.

Sursa: Agerpres