PUTIN SPUNE CĂ NATO „SE PREGĂTEȘTE SĂ ATACE RUSIA” ȘI AMENINȚĂ OCCIDENTUL

Președintele rus, Vladimir Putin s-a adresat celor două camere ale parlamentului rus, în dimineața zilei de 29 februarie, cu două săptămîni înainte de alegerile prin care va fi reconfirmat pentru încă șase ani la conducerea statului rus.

După ce politica externă a fost expediată destul de rapid şi cu retorica obişnuită în prima jumătate de oră, discursul a căpătat, apoi, accente din ce în ce mai electorale, concentrîndu-se pe domenii interne şi abundînd în promisiuni şi anunţarea unor proiecte măreţe de infrastructură.

Vladimir Putin a vorbit două ore şi şase minute, depăşindu-şi precedentul record, din 2018, care era de o oră şi 55 de minute. El şi-a încheiat discursul exprimîndu-şi încrederea că „Rusia va fi victorioasă”.

Principalele declarații ale dictatorului:

  • Astăzi vom vorbi nu doar despre viitor, ci și despre obiectivele strategice, de problemele care trebuie rezolvate. Am dovedit că sîntem gata să rezolvăm cele mai importante provocări, am respins agresiunea terorismului, am oprit dezmembrarea țării, am susținut dorința fraților noștri de a fi în Rusia. E aniversarea legendarei primăveri ruse (...). Vor să ne separe și să ne slăbească (Occidentul - n. red.). 
  • Astăzi, cînd patria noastră își apără suveranitatea și securitate și îi protejează pe frații noștri din Donbas și Novorosia, rolul decisiv în această luptă dreapta aparține cetățenilor noștri, unității noastre și devoțiunii față de țara noastră și responabilității pentru soarta ei. Aceste calități au fost în mod clar și decisiv manifestate la începutul operațiunii militare speciale. În ciuda tuturor încercărilor și pierderilor, oamenii noștri sînt hotărîți.
  • Nimeni nu are voie să se amestece în alegerile noastre interne.
  • Rusia duce o luptă dreaptă pentru suveranitatea şi securitatea sa. Operațiunea militară specială e susținută de majoritatea absolută a rușilor.
  • Forțele nucleare strategice ale Rusiei sînt într-o stare de deplină pregătire
  • Occidentul încearcă să tragă Rusia într-o cursă înarmărilor, să repete trucul ca în URSS în anii 1980. Occidentul spune că Rusia va ataca Europa, asta este o prostie. Occidentul nu înțelege ce se întîmplă în Ucraina - ei cred că acestea sînt un fel de desene animate. Avem și noi arme capabile să lovească ținte de pe teritoriul vostru.
  • Forțele NATO se pregătesc să ne lovească teritoriul, folosind cele mai eficiente forțe pe care le au pentru a o face. Soarta oricărei țări care atacă Rusia va fi mai tragică decît orice lucru cu care s-ar putea confrunta Rusia.
  • Ei înțeleg că și noi avem arme care i-ar putea învinge pe propriul teritoriu. Orice atac ar duce la folosirea armei nucleare. Oare ei nu înțeleg asta? Occidentul se consideră suprem, dar rusofobia îi orbește și îi privează de rațiune. Fără Rusia nu există pace reală în lume.
  • Vom lucra cu aliații noștri să construim un nou sistem monetar internațional. Occidentul își discreditează propriul sistem bancar. Rusia își dezvoltă dialogul cu țările asiatice, cu continentul african, sîntem susținători sinceri ai suveranității lor. Dezvoltăm relații cu țările arabe, spațiu care arată o dezvoltare dinamică extraordinară. 
  • În Occident valorile morale sînt distruse. Alegera noastră e susținerea valorilor civilizate pe care milioane de oameni le au în lume.
  • Rusia se confruntă cu o problemă de natalitate, dar e o problemă la nivel global. Mulți factori influențează acest declin. Rusia luptă cu asta la toate nivelurile guvernului și autorităților. Religia noastră și valorile noastre morale sînt importante - familiile mari trebuie să devină regula.

Puternic mediatizat Mesajul lui Putin e difuzat gratuit în cinematografele din 20 de oraşe ruseşti. În plus, discursul e difuzat în direct pe canalele federale de televiziune, iar transmisiunea va fi organizată inclusiv pe ecrane stradale în marile oraşe.

Zilele precedente, dictatorul rus le-a dedicat pregătirii discursului. După cum a precizat purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, Putin a lucrat personal la text, a avut „zeci de contacte telefonice şi personale” - cu miniştri, viceprim-miniştri, şefi de agenţii.

În 2022, cînd a început invazia din Ucraina, Putin nu a mai rostit discursul. Atunci, însuşi preşedintele a explicat că evoluţia dinamică a situaţiei nu permitea fixarea rezultatelor şi a planurilor pentru viitor.

Sursa: digi24.ro

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31