PROIECTUL EUROPEAN ESTE IDEEA NAŢIONALĂ CARE UNEŞTE TOŢI CETĂŢENII ŢĂRII

Vlad FILAT: „Sîntem cu un pas mai aproape de Europa”

„Astăzi, (ieri, 27 februarie, nota red.) în Parlamentul European, a fost reconfirmat un adevăr istoric: cetăţenii Republicii Moldova sînt europeni şi au dreptul de a călători liber în Europa”. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, în cadrul unui briefing de presă, imediat după votarea în Parlamentul European a deciziei privind anularea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Cu acest prilej cu adevărat istioric, Liderul PLDM a ţinut să mulţumească tuturor celor care au crezut în acest rezultat şi au contribuit la obţinerea lui: colegilor din Coaliţia Pro - Europeană, membrilor guvernului, funcţionarilor care au muncit pe platforma tehnică pentru realizarea acestui obiectiv. La fel, Vlad Filat a exprimat gratitudine europarlamentarilor şi, în mod special, colegilor din Partidul Popular European pentru care „spiritul solidarităţii, apărarea drepturilor şi libertăţilor omului, promovarea valorilor europene şi a Europei unite sînt fundamente care definesc întreaga lor activitate”.

Preşedintele PLDM a mai menţionat că decizia Parlamentului European este o recunoaştere a meritului cetăţenilor Republicii Moldova, care au reuşit, indiferent de provocări, să lupte pentru drepturi şi libertăţi, pentru independenţă şi valori europene.

„Cetăţenii nu doar că vor avea dreptul să călătorească liber. Prin abolirea regimului de vize este consolidată independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova, instituţiile statului devin mai puternice, dar şi mai responsabile. Familiile vor deveni mai unite, pentru că cetăţenii vor circula liber şi mulţi dintre ei vor avea posibilitatea să revină acasă; oamenii de afaceri vor putea să stabilească mai uşor relaţii de colaborare pentru a fortifica economia naţională. Nu este doar un drept, este o şansă istorică pentru cetăţenii ţării noastre”, a declarat Vlad Filat.

În acelaşi timp, liderul PLDM a specificat că liberalizarea regimului de vize este doar primul pas, urmînd cel de-al doilea - semnarea Acordului de Asociere. În acest context, Vlad Filat a menţionat că vor fi depuse toate eforturile pentru ca Republica Moldova să obţină în timpul apropiat statutul de ţară - candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Totodată, liderul PLDM a atenţionat că provocările din exterior şi din interior, tentativele de a devia parcursul european nu vor avea sorţi de izbîndă, iar cei care vor încerca să destabilizeze situaţia din Republica Moldova vor purta o mare responsabilitate pentru acţiunile lor.

„Proiectul european este ideea naţională care uneşte toţi cetăţenii ţării, iar mişcarea pro-europeană devine cu adevărat una naţională. Avem cu toţii un vis: Moldova - ţară europeană. Ca să-l realizăm, trebuie să credem şi să muncim”, a menţionat liderul PLDM.

Comunicat al Serviciului de presă
al Partidului Liberal Democrat din Moldova