PRIMUL DIALOG MILITAR INTRE SUA SI RUSIA, DUPA IMPLICAREA MOSCOVEI IN CONFLICTUL DIN SIRIA

SUA şi Rusia au purtat joi primele discuţii pe teme militare pentru evitarea unor incidente între forţele aeriene ale celor două ţări în Siria, în contextul în care Moscova a lansat miercuri primele sale raiduri aeriene pe teritoriul sirian, a indicat Pentagonul joi seara, potrivit AFP.

Înalţi responsabili civili şi militari americani s-au întreţinut în regim de videoconferinţă cu omologii lor ruşi cu privire la modalităţile de a evita incidente între avioanele celor ţări.

«Nicio nouă întîlnire» nu a fost fixată, dar «este clar că va exista un nou efort» de continuare a acestor schimburi, a indicat purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Peter Cook.

Aceste prime discuţii americano-ruse, care au durat în jur de o oră, au avut ca scop prioritar asigurarea «echipajelor (avioanelor) să opereze în condiţii de securitate» în spaţiul aerian al Siriei, a subliniat acelaşi purtător de cuvînt.

«Acesta este minimum care urmează să fie discutat în viitorul apropiat şi acesta a fost punctul pe care s-a axat cea mai mare parte a discuţiei», a adăugat el, explicînd că cele două părţi au făcut un schimb de idei cu privire la asigurarea securităţii zborurilor.

Între altele, a fost discutată problema frecvenţei de radio care ar trebui utilizată de echipaje «în caz de urgenţă» sau limba folosită în timpul schimburilor verbale de la aparat la aparat, a explicat Cook.

De partea americană, discuţia a fost purtată de Elissa Slotkin, un înalt responsabil civil al Pentagonului, însărcinat cu securitatea internaţională, şi de un înalt responsabil a Statului Major Interarme.

În acest context, presa rusă a scris joi seara, citîndu-l pe purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Josh Earnest, că SUA şi Rusia ar putea pe viitor să discute asupra posibilelor ţinte înaintea de efectuarea bombardamentelor în Siria, pentru a nu perturba strategia americană.

«Orice încercare a Rusiei de a aplica lovituri asupra opoziţiei moderate care luptă împotriva Statului Islamic intră în conflict cu strategia noastră de a combate Statul Islamic. Noi am dat clar de înţeles aceasta părţii ruse», a declarat Josh Earnest, potrivit RT, care citează RIA Novosti. Declaraţia lui Earnest vine în contextul în care americanii îi acuză pe ruşi că, în loc să bombardeze poziţii ale Statului Islamic, atacă grupări care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

El nu a exclus faptul că, pentru a evita astfel de situaţii, armata americană şi cea a rusă ar putea pe viitor să discute asupra posibilelor ţinte înainte de efectuarea atacurilor aeriene propriu-zise în Siria, conform aceloraşi mass-media ruse. Rusia a intrat miercuri în conflictul sirian, afirmînd că va desfăşura atacuri aeriene împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), dar, de asemenea, şi «împotriva altor grupuri teroriste».

Discuţiile americano-ruse sînt complicate de divergenţele pe teme de strategie între cele două părţi. Moscova este suspectată de Washingtonul că doreşte menţinerea la putere a lui Bashar al-Assad, a cărui plecare este cerută de americani şi de aliaţi lor pentru rezolvarea conflictului din Siria.

Sursa: Agerpres