Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose, in vizita la Chisinau

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a ajuns la Chişinău, în prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, în contextul căreia prima întrevedere a avut-o cu premierul moldovean Pavel Filip. Referitor la ultimele evenimente, prim-ministrul român consideră că schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova este un pas spre democrație și îi pare rău că unii oficiali din Moldova distorsionează informația care au dus-o la Bruxelles.

„În primul rînd, schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe țări în lume care au acest sistem electiv. Nu este nimic ieșit din comun. Ceea ce este ieșit din comun este distorsionarea realității de către cei neprieteni, care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituțiile din Moldova funcționează”, a declarat prim-ministrul român.

În Toamna acestui an, la Chișinău va avea loc o ședință comună a Guvernelor României și Republicii Moldova, a declarat Mihai Tudose după întrevederea cu omologul său moldovean Pavel Filip. Totodată, Tudose a reamintit despre sprijinul pe care România este dispusă. în continuare, să-l ofere Republicii Moldova la implementarea reformelor și continuarea parcursului european.

„Am declarat atunci, cînd am devenit prim-ministru, că prima țară în care voi merge în vizită oficială va fi Republica Moldova, ca o confirmare a susținerii relațiilor cu Moldova. Reformele care au fost începute sunt grele, dar ele trebuie susținute pentru că doar așa se va asigura o viață mai bună. Tot ceea ce face Guvernul din Moldova, dar și cel din România este pentru cetățeni. Acest deziderat este pe ambele părți. Am stabilit cu domnul prim-ministru să avem o întîlnire de guvern comună în Toamnă”, a declarat premierul român.

La rîndu-i, Pavel Filip a declarat că cele două delegații au discutat mai multe subiecte importante, inclusiv sporirea investițiilor românești în stînga Prutului și interconectarea energetică.

„Aș vrea să mulțumesc domnului prim-ministru pentru ajutorul pe care România îl acordă R. Moldova pe diverse dimensiuni. În pofida unor declarații tari ale unor oficiali de la Chișinău, Republica Moldova știe care este calea sa și anume drumul Uniunii Europene. Atitudinea Republicii Moldova nu s-a schimbat niciodată față de România și întotdeauna a știut cine este adevăratul prieten. Această atitudine transpartinică ar trebui preluată și de unele partide politice de aici, de la Chișinău. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova. Am vorbit despre programul de privatizare pe care îl avem la Chișinău. Am vorbit despre un proiect strategic pentru noi, cum este construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care este un lucru foarte important pentru securitatea energetică a Republicii Moldova și sperăm că pînă la sfîrșitul anului 2018 să avem acest gazoduct pus în funcțiune. Am vorbit și despre interconexiunea energetică unde am convenit la început pentru o singură interconexiune pe segmentul Isaccea-Vulcănești. Vreau să mulțumesc și pentru împrumutul nerambursabil de 100 de milioane, pentru donația de microbuze școlare. Mi-am adus toată recunoștința pentru implementarea programului SMURD și renovarea «Centrului Mamei și Copilului», a declarat Pavel Filip.

Tot astăzi, prim-miniștrii României și R. Moldova, Mihai Tudose și Pavel Filip, au înmînat cheile a 96 de microbuze școlare donate de Guvernul de la București pentru instituțiile de învățămînt din stînga Prutului. În cadrul ceremoniei organizate în Piața Marii Adunări Naționale, unde au fost aduse cele 96 de microbuze, Pavel Filip a mulțumit României pentru acest al doilea lot de microbuze, dar și pentru reparația celor peste 830 de grădinițe, miile de burse acordate tinerilor din Republica Moldova la liceele și universitățile din România, ajutorul acordat pentru renovarea Muzeului Național de Artă, a Sălii cu Orgă, dar și pentru ajutorul pe dimensiunea integrării europeană.

„România a știut întotdeauna să fie alături de R. Moldova, inclusiv în anul 2016, cînd Chișinăul a rămas fără finanțare externă și România a fost prima țară care a acordat ajutor financiar R. Moldova”, a amintit Filip. „Noi știm a fi recunoscători. Atît Guvernul, cît și cetățenii R. Moldova”, a spus premierul de la Chișinău. 

Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a declarat la rîndul său, că aceste ajutoare din partea Bucureștiului nu fac altceva decît să „întărească relațiile la nivel uman” pe cele două maluri ale Prutului și reprezintă „o piatră de temelie” la integrarea europeană a R. Moldova. „Microbuzele de afară nu sunt un ajutor sau un gest, ci o posibilitate de a oferi acces copiilor la învățămînt care sperăm că se vor regăsi printre miile de elevi care vor studia în România”, a spus Tudose.
Microbuzele școlare vor fi distribuite în mai multe raioane din R. Moldova, inclusiv instituțiilor cu predare în limba română din stînga Nistrului.

În luna Septembrie 2014, Guvernul României mai donase alte 100 de microbuze pentru școlile din ţara noastră.

 

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31