PREMIERUL A PLEDAT PENTRU CONSOLIDAREA DIALOGULUI CU CNSM

Prim-ministrul Chiril Gaburici s-a întîlnit cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). În cadrul întrunirii, părţile au abordat mai multe subiecte, printre care majorarea salariului minim pe ţară, instituirea impozitului unic pe venit, reglementarea preţurilor la resursele energetice, sancţiuni mai aspre pentru munca ”la negru”, reducerea cotelor TVA la produsele sociale.

Chiril Gaburici a menţionat că problemele enunţate necesită o abordare sistemică şi a pledat pentru consolidarea dialogului dintre Executiv şi CNSM. Totodată, Premierul a afirmat că, în curînd, Comisia tripartită de negocieri permanente, între Guvern, patronate şi sindicate, îşi va relua activitatea, iar toate revendicările Confederaţiei urmează a fi discutate în cadrul acesteia.

”Împreună trebuie să găsim soluţii pentru problemele abordate, să elaborăm un plan de acţiuni comun pe care să-l implementăm pas cu pas. În acest sens, este important să avem discuţii constructive cu sindicatele şi patronatele”, a subliniat Premierul.

În cadrul aceleiaşi întîlniri, interlocutorii au vorbit şi despre necesitatea perfecţionării legislaţiei muncii. Sindicaliştii au declarat că nu este momentul oportun pentru a începe lucrul asupra unui nou Cod al muncii şi au optat pentru ajustarea acestuia la standardele europene.

Pentru menţinerea unui dialog eficient dintre Guvern şi CNSM, s-a convenit ca astfel de şedinţe să aibă loc permanent. În cadrul acestora vor fi examinate, în termeni rezonabili, problemele care vor apărea.