PRELIMINARIILE CAMPIONATULUI MONDIAL-2014 DE FOTBAL

Au început barajele pentru calificarea la turneul final

Încă 11 locuri mai sînt disponibile pentru Cupa Mondială din Brazilia, pentru care se vor lupta 22 de echipe de pe aproape toate continentele. Cel mai interesant pare duelul dintre Ibrahimovic şi Ronaldo, mai precis dintre Suedia şi Portugalia, programat vineri. Totuşi, barajele au început pe 13 noiembrie cu meciurile Iordania - Uruguay şi Mexic - Noua Zeelandă. La meciurile de baraj sînt implicate 8 naţiuni europene, 8 africane, 2 latino-americane şi două din Oceania.

Iordania - Uruguay

Uruguay este mare favorită la calificare, urmînd să întîlnească o naţiune care nu a fost niciodată la o Cupă Mondială şi care s-a declarat satisfăcută că a ajuns pînă în această fază. Iordania a crescut mult în ultimii ani, dar atunci cînd va da piept cu o echipă care are în componenţă adevărate staruri care joacă la echipe din Europa de Vest lucrurile vor sta diferit faţă de cum au stat în preliminariile din Zona Asia. Iordanienii vor avea în faţă o echipă care s-a clasat a treia la ultimul Mondial. Iordanienii vor da piept cu Cavani (PSG), Suarez (Liverpool), Forlan (Internacional), Caceres (Juventus), Muslera (Galatasaray), Gargano (Parma) şi Cristian Rodriguez (Atletico Madrid). Uruguay a ajuns la baraj pentru că nu s-a clasat decît a 5-a în grupa de calificare din America de Sud, după Argentina, Columbia, Chile şi Ecuador. În schimb, Iordania şi-a cîştigat dreptul de a juca barajul de calificare la CM 2014 după ce a eliminat-o într-o altă fază eliminatorie precedentă pe Uzbekistan, după penalty-uri. Iordania ocupă locul 75 în clasamentul FIFA.

Mexic - Noua Zeelandă

Mexic a riscat serios să nu prindă nici măcar barajul, după un parcurs slab în preliminarii, în zona CONCACAF. Doar două victorii în zece meciuri au înregistrat mexicanii. Cei care i-au salvat au fost tocmai rivalii de la nord, Statele Unite Ale Americii. "Yankeii" au marcat două goluri în finalul partidei cu Panama iar mexicanii au evitat producerea unei uriaşe surprize neplăcute. Mexic este totuşi favorită cu Noua Zeelandă, casele de pariuri oferindu-le "verzilor" cote de 1,15 - 1,20 pentru o victorie. Noua Zeelandă nu are nimic de pierdut şi caută să obţină a doua participare consecutivă la un CM după cea din 2010, din Africa de Sud. Atunci, această selecţionată a produs şi o surpriză, remizînd, scor 1-1, cu Italia, contribuind la eliminarea "azzurrilor".

Baraje Europa

15 noiembrie: Grecia – România

15 noiembrie: Islanda – Croaţia

15 noiembrie: Portugalia – Suedia

15 noiembrie: Ucraina – Franţa

Baraje Africa

16 noiembrie: Nigeria - Etiopia, Senegal - Coasta de Fildeş

17 noiembrie: Camerun - Tunisia

19 noiembrie: Egipt - Ghana, Algeria - Burkina Faso

(Confruntările din Africa se joacă într-o singură manşă pe teren neutru)

Fomenko pregăteşte Ucraina pentru un duel dur cu Franţa

Mihail Fomenko, selecţionerul echipei de fotbal a Ucrainei, a indicat că şi-a pregătit jucătorii pentru o înfruntare dură cu Franţa în meciurile de baraj pentru calificarea la Mondialul 2014. "Francezii sînt foarte experimentaţi şi adversari periculoşi, însă nu ne este teamă de meciurile care vin", a declarat Fomenko. "O procedură de lucru normală continuă în acest moment. Noi colectăm informaţii, tragem concluzii şi ne pregătim jucătorii pentru aceste meciuri", a adăugat el. "Ne facem pregătirea, ne amintim că toate succesele precedente din această campanie de calificare erau doar pregătiri pentru aceste meciuri", a explicat selecţionerul Ucrainei. "Cred că toţi jucătorii înţeleg perfect ceea ce trebuie să înfăptuim în barajul cu Franţa", a adăugat Fomenko. "Echipa noastră va trebui să joace la cel mai bun nivel al său, iar noi ne pregătim jucătorii pentru asta", a mai spus selecţionerul ucrainean. "Vorbim cu jucătorii, le dăm toate informaţiile necesare despre adversarii lor. Sper că vor fi capabili să fie 100 la sută din capacităţile lor". Ucraina nu s-a calificat niciodată la un turneu final de Cupă Mondială trecînd prin baraje. Ea a eşuat de trei ori în acest gen de calificare (1998, 2002 şi 2010).

Cociş: „Sînt pregătit să joc titular”

Mijlocaşul Răzvan Cociş, fost jucător la Sheriff Tiraspol, a declarat că pentru echipa naţională a României va fi bun şi un rezultat de egalitate dacă va reuşi să înscrie în partida tur cu Grecia, programată, vineri, la Pireu, în barajul de calificare la CM 2014. "Vorbeam destul de des cu staful naţionalei, chiar au vrut să mă cheme şi la acţiunea cealaltă, cu Andorra şi Estonia, dar acum am decis eu că sînt destul de pregătit să fac faţă. Nu e o presiune, trebuie să fie o bucurie pentru că jucăm pentru participarea la Cupa Mondială. Eu sînt pregătit să joc şi titular, dar asta o decide antrenorul. Personal, cred că dacă înscriem şi un egal va fi bine pentru noi în Grecia. Deşi ei sînt renumiţi pentru faptul că nu cedează nici în ultimile minute, indiferent de scor. Chiar dacă vor avea un scor defavorabil la ei acasă, pot veni să facă un alt meci la Bucureşti", a spus mijlocaşul. Chiar dacă selecţionerul Greciei este portughez, delegarea unei brigăzi din Portugalia la meciul de vineri nu reprezintă o problemă, susţine Răzvan Cociş. "Nu cred că va fi o problemă arbitrajul, totuşi este vorba despre calificarea la un Campionat Mondial. Nu cred că arbitrajul va influenţa în vreun fel, şi chiar dacă vor fi greşeli, nu cred că vor fi intenţionate", a adăugat Cociş. Prezent la conferinţa de presă, Alexandru Măţel a declarat că jucătorii din lot sînt foarte motivaţi şi vor da totul în dubla cu Grecia pentru a se califica la Cupa Mondială. "Grecia este o echipă foarte puternică, primeşte greu gol, dar important e să ne facem noi jocul şi cu siguranţă va ieşi ce ne dorim toţi. Ne dorim foarte mult să ajungem la un Campionat Mondial şi vom da tot ce avem mai bun pentru a realiza acest obiectiv", a precizat Măţel.