PRABUSIREA A320: ANALIZA CELEI DE-A DOUA CUTII NEGRE CONFIRMA ACTIUNEA DELIBERATA A COPILOTULUI

Analiza celei de-a doua cutii negre a avionului Airbus A320 al companiei Germanwings, prăbuşit la 24 martie în Alpii francezi, confirmă acţiunea deliberată a copilotului, care odată rămas singur în cabină a redus altitudinea de zbor, potrivit anchetatorilor, citaţi de AFP.

«O primă lectură» a cutiei negre găsite joi «arată că pilotul prezent în cockpit a utilizat pilotul automat pentru a seta o viteză mică spre o altitudine de 100 de picioare, apoi, de mai multe ori, în timpul coborîrii, pilotul a schimbat setarea pilotului automat pentru a creşte viteza de coborîre a aeronavei», a indicat într-un comunicat Biroul francez de anchete şi analize (BEA).

BEA nu oferă niciun element suplimentar, dar a precizat că această «muncă (de analiză) continuă pentru a se stabili derularea factuală precisă a zborului».

Prima cutie neagră a A320 care conţinea înregistrarea de sunete şi conversaţii în cabina de pilotaj a fost găsită la scurt timp după accident.

Analiza sa a condus la suspectarea copilotului Andreas Lubitz (27 de ani) de a fi comis un act sinucigaş, provocînd astfel moartea celorlalte 149 de persoane aflate la bordul avionului, care s-a zdrobit practic de un versant al Alpilor francezi, cu o viteză de 700-800 km/oră.

Sursa: Agerpres