POZIŢIA OFICIALĂ A PREŞEDINTELUI NOSTRU

Republica Moldova îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia din Ucraina

Republica Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu ultimele evoluţii din Ucraina, în special privind situaţia în jurul peninsulei Crimeea, şi acţiunile cu caracter militar întreprinse de autorităţile Federaţiei Ruse. Moldova subliniază importanţa respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi neadmiterii violării principiilor dreptului internaţional. Poziţia respectivă este exprimată printr-un comunicat de presă al Preşedenţiei Republicii Moldova.

În vederea prevenirii acţiunilor ce pot conduce la destabilizarea în continuare a situaţiei în regiune, Republica Moldova cheamă să fie utilizate de urgență toate mecanismele internaţionale pentru soluţionarea crizei exclusiv pe căi diplomatice, se mai spune în comunicat.

Un comunicat al guvernului anunţă că prim-ministrul Iurie Leancă va discuta în mod prioritar despre evoluţiile din Ucraina şi securitatea în regiune cu mai mulţi oficiali americani. Premierul va aborda aceste subiecte cu vicepreşedintele american Joe Biden şi cu Secretarul de Stat John Kerry. Şeful Guvernului de la Chişinău va sublinia că stabilitatea şi securitatea sînt importante nu doar pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga regiune. Începînd de astăzi, Iurie Leancă se află într-o vizită oficială în SUA.

Sursa: IPN