Poziția Germaniei față de boicotarea JO 2024

Confederaţia Germană a Sporturilor Olimpice (DOSB) continuă să susţină interdicţia participării sportivilor ruşi şi belaruşi la evenimente sportive internaţionale, legată de invazia rusă din Ucraina, dar nu va boicota Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, dacă această interdicţie va fi ridicată, informează DPA, potrivit agerpres.

„Echipa germană va concura (la JO 2024), excludem un boicot din cauza preocupărilor generale”, a declarat preşedintele DOSB, Thomas Weikert, într-un interviu publicat de grupul media german Funke.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) organizează o reuniune de trei zile a Comitetului său Executiv, care a început Marţi, pentru a discuta liniile directoare cu privire la maniera de abordare a situaţiei sportivilor ruşi şi belaruşi pe viitor. Aceştia au fost interzişi de la majoritatea evenimentelor sportive majore încă de la începutul invaziei armatei ruse în Ucraina, în urmă cu mai bine de 13 luni.

CIO analizează acum posibilitatea revenirii lor ca sportivi neutri, inclusiv pentru următoarele Jocurilor Olimpice, programate anul viitor în Capitala Franţei. Preşedintele CIO, Thomas Bach, a spus că nimeni nu ar trebui discriminat pe baza paşaportului său sau al locului de naştere.

Peste 30 de ţări au cerut recent Comitetului Internaţional Olimpic să menţină interdicţia impusă sportivilor ruşi şi belaruşi.

DOSB „nu şi-ar putea imagina în prezent participarea sportivilor din Rusia şi Belarus”, a spus Weikert. ”Dacă CIO decide altfel, ceea ce pare probabil, atunci credem că pentru sportivi din aceste ţări trebuie să se aplice anumite condiţii pentru a începe”, a adăugat oficialul german.

Printre altele, membrilor Armatei ruse nu ar trebui să li se permită să concureze, potrivit preşedintelui DOSB. În plus, sportivilor care vor fi autorizaţi să participe nu ar trebui să li se permită să poarte simboluri şi culori naţionale.

Thomas Weikert se teme că participarea sportivilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Paris ar putea fi utilizată abuziv în scopuri propagandistice.

„Prevenirea acestui lucru trebuie să fie scopul principal al oricărei autorizări”, a subliniat el.