POROŞENKO O ÎNDEAMNĂ PE MERKEL SĂ-L AJUTE SĂ SOLUŢIONEZE CONFLICTUL DIN UCRAINA

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să-l ajute să "soluţioneze conflictul" din estul ţării, o zonă devastată de o insurecţie separatistă prorusă, a anunţat luni serviciul de presă al preşedinţiei. "Implicarea Angelei Merkel şi a altor lideri mondiali este crucială pentru o soluţionare a conflictului în estul Ucrainei", a declarat noul lider prooccidental ucrainean, citat într-un comunicat, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german.

Preşedintele ucrainean i-a spus cancelarului că rebelii au "încălcat încetarea focului" în regiunile Doneţk şi Lugansk, două bastioane ale insurgenţilor proruşi, de peste 20 de ori de la intrarea ei în vigoare, potrivit serviciului de presă.

Cancelarul şi-a confirmat "solidaritatea" faţă de planul de pace al lui Poroşenko şi s-a declarat pregătită să facă tot ceea ce poate pentru a facilita dialogul multilateral cu toate părţile implicate, se arată în comunicat.

Poroşenko a decretat vineri o încetare unilaterală a focului, timp de o săptămînă, şi s-a adresat duminică naţiunii, într-un discurs televizat, expunîndu-şi planul de pace care oferă un dialog insurgenţilor proruşi care nu au comis "nici crime, nici torturi".

Cu toate acestea, schimburile de tiruri au continuat, trupele ucrainene anunţînd că folosesc tiruri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins încetarea focului menite să-i dezarmeze.

Hollande şi Merkel i-au cerut lui Putin să favorizeze reluarea negocierilor

François Hollande şi Angela Merkel i-au cerut duminică lui Vladimir Putin să "favorizeze reluarea negocierilor" în Ucraina şi au îndemnat toate părţile să înceteze ostilităţile, se arată într-un comunicat de la Palatul Elysée difuzat după o nouă convorbire telefonică între cei trei.

După trei zile de la ultima convorbire telefonică, preşedintele francez şi cancelarul german "au luat notă de declaraţia preşedintelui rus, în urma anunţării unei încetări a focului de către preşedintele ucrainean", şi i-au cerut liderului de la Kremlin să "favorizeze reluarea negocierilor" între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei. Discuţii au avut loc în mai multe rînduri între Kiev şi reprezentanţi regionali din estul Ucrainei, dar niciun reprezentant al insurgenţilor separatişti nu a participat la ele.

Putin a îndemnat duminică preşedinţia ucraineană şi rebelii să angajeze un dialog "substanţial", a cerut Kievului s-şi înceteze operaţiunile militare şi să garanteze drepturile rusofonilor în estul separatist. "Cel mai important este să se ajungă la o soluţie politică" şi "contează ca acest dialog între părţile care se înfruntă în Ucraina să se bazeze pe planul de pace propus de către Poroşenko”, a insistat Putin într-o declaraţie pentru televiziuni.

Hollande şi Merkel, care au "îndemnat toate părţile din conflict să înceteze ostilităţile", au insistat în convorbirea cu Putin şi asupra "importanţei asigurării depline a controlului frontierei ruso-ucrainene, cu scopul evitării unor infiltrări de materiale şi persoane înarmate", a mai anunţat preşedinţia franceză.

“O încetare a focului durabilă”

Rusia consideră necesar ca o "încetare a focului durabilă" să fie respectată în estul Ucrainei, pentru a se putea lansa un dialog între autorităţile de la Kiev şi insurgenţi, a anunţat luni Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Într-o conversaţie pe care au purtat-o duminică la telefon şefii diplomaţiilor rusă Serghei Lavrov şi germană Frank-Walter Steinmeier, aceştia au subliniat că "o încetare a focului durabilă (este) o condiţie indiscutabilă în vederea lansării unui dialog între autorităţile de la Kiev şi reprezentanţii protestatarilor din sud-estul Ucrainei".

Cu toate acestea, schimburile de tiruri au continuat, trupele ucrainene anunţînd că folosesc tiruri de artilerie pentru a respinge atacuri din partea rebelilor, care au respins încetarea focului vizînd să-i dezarmeze.

Noul şef al diplomaţiei ucrainene Pavlo Klimkin, urmează să prezinte planul de pace al lui Poroşenko luni, la Luxemburg, într-o reuniune a miniştrilor de Externe din cadrul UE.

Sursa: Mediafax