PIRKKA TAPIOLA: REPUBLICA MOLDOVA A OBŢINUT PROGRESE MARI, ÎNSĂ ARE ÎNCĂ MULTE DE FĂCUT

Republica Moldova s-a dezvoltat mult pe parcursul ultimilor ani, deşi rămîn încă multe provocări. Declaraţia a fost făcută de către şeful delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”.

„Ţara a crescut, s-a dezvoltat, însă rămîn multe de realizat. Au început multe reforme, dintre care o bună parte nu sînt finalizate, iar acelea care sînt finalizate încă nu au dat rezultatele aşteptate de cetăţeni. Este adevărat că semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi ridicarea regimului de vize sînt foarte importante, dar mult mai importante sînt reformele care să ducă ţara mai departe”, a declarat Tapiola.

Pirrka Tapiola a mai spus că Republica Moldova are acum posibilitatea de integrare economică în Uniunea Europeană graţie Acordului de Liber Schimb. „Lucrurile au fost începute, dar rămîne să fie duse pînă la capăt şi aveţi de făcut o muncă enormă. Pe mine mă îngrijorează expresia „pe termen scurt”, nu pot apărea beneficii peste noapte. Trebuie să lucraţi, iar producătorii vor reuşi să exporte cu succes pe piaţa UE”, a afirmat Tapiola.

Întrebat de perspectiva aderării Republicii Moldova la UE, diplomatul a spus: „Pentru noi dorinţa şi aspiraţia de integrare europeană a Republicii Moldova este foarte importantă. Acesta este un proces care va ajuta la construirea a ceva benefic pentru cetăţeni. Noi am semnat de curînd cel mai ambiţios acord de asociere, iar de acum încolo trebuie să punem accent pe implementarea acestui acord, iar rezultatele vor contribui la formarea unui consens proeuropean pentru toţi cetăţenii Moldovei. Personal, sînt optimist cînd văd ce se întîmplă la voi”.

Sursa: IPN