Peste 1.000 de detinuti straini au fost eliberati provizoriu in Iran

Peste 1.000 de deţinuţi străini au fost eliberaţi provizoriu în Iran în contextul pandemiei de coronavirus, a informat Marţi Justiţia iraniană, după critici ale unor experţi ai ONU pentru drepturile omului cu privire la această problemă, informează AFP, potrivit agerpres. „Ceea ce a făcut Iranul, garantînd buna sănătate prizonierilor prin acordarea de permisiuni de ieşire, este un demers semnificativ”, comparativ cu ceea ce au făcut alte ţări, a declarat purtătorul de cuvînt al Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili.

Săptămîna trecută, mai mulţi experţi în drepturile omului i-au cerut Iranului să extindă lista de deţinuţi care să beneficieze de o permisiune de ieşire cu „deţinuţii de conştiinţă, cu dublă cetăţenie şi străini”. Drept reacţie, Esmaili a declarat că experţii ar trebui să raporteze ceea ce „SUA şi Regatul Unit au făcut în privinţa deţinuţilor lor”. „Noi am acordat permisiune (de ieşire) pentru mai mult de 1.000 de străini (…), printre care şi originari din aceste ţări”, a adăugat el în timpul unei conferinţe de presă, fără a preciza condiţiile eliberării lor. Potrivit lui Gholamhossein Esmaili, Iranul nu ar trebui să fie acuzat de „comportament discriminatoriu”.

Începînd din Martie, Republica Islamică a acordat permisiuni de ieşire pentru 100.000 de deţinuţi, cărora li s-a prelungit eliberarea temporară pînă pe 20 de Mai. Unii dintre ei trebuie să poarte o brăţară electronică, printre care şi iraniano-britanicul Nazanin Zaghari-Ratcliffe, arestat în 2016 şi condamnat la 5 ani de închisoare pentru apeluri la „răzvrătire”. Permisiunea lui a fost de asemenea prelungită pînă pe 20 Mai, a anunţat Marţi avocatul său.

De asemenea, circa 10.000 de deţinuţi ar urma să beneficieze de o graţiere decretată cu ocazia Noului An iranian (Norouz), pentru „a diminua numărul de deţinuţi, dată fiind situaţia sensibilă din ţară”, a mai precizat Esmaili, fără a se referi explicit la noul tip de coronavirus.

Alţi indivizi cu dublă cetăţenie aflaţi în detenţie în Iran, printre care cercetătoarea franco-iraniană Fariba Adelkhah şi omul de afaceri iraniano-american Siamal Namazi şi tatăl său Mohammad Bagher Namazi, vor fi în continuare în detenţie.

Republica Islamică nu recunoaşte dubla cetăţenie şi a acuzat Guvernele străine că se amestecă în ceea ce ea consideră dosare ce ţin de treburile sale interne.

Iranul, care încearcă să limiteze propagarea contaminărilor cu noul tip de coronavirus, este una dintre ţările cele mai afectate din lume de pandemie, cu peste 5.200 de decese şi 83.500 de cazuri de contaminare înregistrate oficial după anunţarea primelor cazuri, în Februarie.