Pe santierul Centrului Prezidential Obama din Chicago a fost gasit un streang atirnat

Poliţia din Chicago investighează descoperirea unui ştreang atîrnat, Joi, pe şantierul Centrului Prezidenţial Obama, un act pe care guvernatorul statului Illinois (Nordul SUA) l-a condamnat ca simbol al urii rasiste, relatează Reuters, potrivit agerpres

Incidentul a dus la oprirea temporară a construcţiei, a relatat Chicago Tribune, citînd consorţiul de construcţii ce construieşte centrul.

„Departamentul de Poliţie din Chicago este la curent cu această chestiune care este sub investigaţie”, a declarat purtătorul de cuvînt al Poliţiei, Alex Aguas, într-un e-mail.

Incidentul a fost raportat Poliţiei de către Lakeside Alliance, o echipă de construcţii a companiilor deţinute de negri ce construieşte Obama Presidential Center, care va fi muzeu şi spaţiu public de adunare pentru a marca contribuţiile lui Barack şi Michelle Obama, primul Preşedinte afro-american şi prima doamnă.

Funia este un simbol pentru linşarea a mii de foşti sclavi şi urmaşii lor care au fost vînaţi, ucişi şi adesea atîrnaţi de copaci în perioada Jim Crow, după încheierea sclaviei în Statele Unite în 1865.

„Ştreangul este mai mult decît un simbol al rasismului, este o reamintire zguduitoare a violenţei şi terorii aplicate asupra negrilor americani de secole”, a scris guvernatorul statului Illinois J.B. Pritzker pe Twitter.

Lakeside Alliance oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru a ajuta la găsirea celor responsabili, a relatat Chicago Tribune, citînd un comunicat al alianţei.

„Avem toleranţă zero pentru orice formă de prejudecată sau ură la locul nostru de muncă. Instructajul anti-prejudecăţi este inclus în procesul de integrare a noastră şi reiterat în timpul întîlnirilor la nivel de sit. Suspendăm toate operaţiunile la sit pentru a asigura o altă serie de astfel de instruiri şi conversaţii pentru tot personalul şi muncitorii”, a declarat alianţa.

Construcţia pe şantier a început în 2021, iar centrul este programat să se deschidă în 2025.