PACEA IN SIRIA NU VA PUNE CAPAT CRIZEI MIGRATIEI

Uniunea Europeană se va confrunta cu un aflux important de migranţi chiar şi în cazul în care comunitatea internaţională reuşeşte «printr-un miracol» să pună capăt conflictului din Siria, a declarat vineri Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Sirienii reprezintă cel mai mare grup printre refugiaţii şi migranţii care trec graniţa UE.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), dintre cele 485.500 de persoane care au intrat în Grecia şi Italia de la 1 ianuarie peste 182.000 sînt sirieni.

«Să nu ne amăgim. Astăzi Siria este într-o poziţie de prim-plan, cu patru milioane de refugiaţi în străinătate şi opt milioane de strămutaţi pe teritoriul sirian. Dar dincolo de Siria, există o lume de războaie, foamete şi mizerie», a declarat Mogherini pentru publicaţia italiană La Repubblica.

«Chiar dacă printr-un miracol, s-ar rezolva mîine problema siriană, Libia va rămîne un coridor deschis şi necontrolat spre Europa, pînă cînd cel puţin vom reuşi să reconstruim statul acolo. Și dincolo de Libia există întreaga Africă», a adăugat ea.

UE se confruntă în prezent cu cel mai mare aflux de migranţi şi refugiaţi de după cel de-al Doilea Război Mondial şi statele sale membre sînt scindate în ceea ce priveşte măsurile privind rezolvarea crizei migraţiei şi repartizarea refugiaţilor.

Mogherini a spus că blocul comunitar trebuie să fie pregătit pentru o reformă a regulilor sale privind acordarea de azil prin vot majoritar, la fel cum s-a decis la începutul acestei săptămîni distribuirea a 120.000 de solicitanţi de azil, trecîndu-se peste opoziţia Republicii Cehe, Ungariei, României şi Slovaciei printr-o majoritate calificată.

«Noi trebuie să tratăm problema ca pe o chestiune europeană. Aşa că vom merge în această direcţie. Sperăm să fim în măsură să o rezolvăm consensual, dar utilizarea instrumentelor autorizate de tratatul (UE) nu trebuie să fie un tabu», a spus Mogherini, referindu-se la votul majoritar.

Sursa: Agerpres