OSCE OPTEAZĂ PENTRU CONTINUAREA DIALOGULUI PRIVIND REGLEMENTAREA TRANSNISTREANĂ

Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojević, şi Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Michael Scanlan, au făcut astăzi apel la continuarea "contactelor directe regulate între Chişinău şi Tiraspol pentru a realiza cît mai multe progrese posibile privind probleme care afectează viaţa oamenilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru".

Potrivit unui comunicat al Misiunii OSCE în Moldova, Radojko Bogojević a accentuat necesitatea de a continua dialogul, pe bază de încredere şi înţelegere reciprocă, pentru a aborda subiecte concrete care sînt la momentul actual în discuţie. „Sînt pregătit să susţin ambele părţi în orice fel posibil. Intenţionez să efectuez o vizită în regiune în viitorul apropiat”, a afirmat oficialul.

Michael Scanlan a spus că Misiunea OSCE în Moldova va continua, de asemenea, discuţiile cu ambele părţi cu scopul de a depolitiza unele probleme-cheie.

„Misiunea va lucra cu cei doi negociatori-principali pentru a realiza cît mai multe progrese posibile în domenii precum funcţionarea şcolilor cu predare în grafie latină administrate de autorităţile Moldovei, legalizarea diplomelor din regiunea transnistreană, situaţia agricultorilor din Dubăsari şi chestiuni legate de telecomunicaţii”, a spus Şeful Misiunii OSCE în Moldova.

Runda de negocieri în formatul „5+2”, programată pentru zilele de 11-12 septembrie 2014, a fost amînată în contextul refuzului Tiraspolului de a participa. Aceasta este a treia rundă din anul curent care a fost contramandată.

Sursa: Moldpres