ORTODOXIA MOLDOVENEASCĂ DE SUB CONTROLUL RUSESC

Activismul servil de ”închinăciune” în fața Rusiei al Mitropoliei Moldovei

Autor: Mihai CONȚIU

Ziua de 5 Iulie a fost marcată de două momente semnificative ale ofensivei Rusiei împotriva Republicii Moldova. Primul se referă la anunțul bașcanei Evghenia Guțul, potrivit căruia peste 25.000 de găgăuzi, pensionari și bugetari, au primit ilegal deja cîte 2.000 de lei de la ruși pentru lunile Aprilie și Mai, iar pentru Iunie plățile sunt în curs de desfășurare. Al doilea moment îl reprezintă ”primirea” de către mitropolitul Vladimir a ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov. În rîndurile care urmează, ne vom referi cel de-al doilea moment – întrevederea de la reședința mitropolitană din Chișinău dintre mitropolit și ambasadorul rus.

Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, ”în cadrul întîlnirii, discuțiile s-au concentrat pe subiecte de actualitate internaționalăexprimînd preocuparea comună pentru pacea și stabilitatea globală. Întîlnirea a fost marcată de un accent deosebit pus pe continuarea proiectelor bilaterale dintre Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei, subliniindu-se importanța colaborării strînse dintre cele două instituții”.

Faptul că ambasadorul Vasneţov ”este preocupat de actualitatea internațională, pacea și securitatea globală” o înțelegem din perspectiva funcției sale și a intereselor rusești, dar ce legătură au astea cu mitropolitul Vladimir, de parcă acesta s-ar erija într-un ministru de Externe al Țării, nu al Mitropoliei sale supusă Moscovei? Despre ce fel de ”preocupare comună pentru pacea și stabilitatea globală” poate fi vorba în condițiile în care Rusia le periclitează ireversibil, după cum vedem, începînd cu invadarea criminală a Ucrainei, care a fost ”binecuvîntată” de Patriarhia Rusă, continuînd cu amenințările ostile la adresa întregii lumi civilizate?

Accentuîndu-se că cei doi au dat o însemnătate specială a ”colaborării strînse între Biserica Ortodoxă din Moldova și Ambasada Rusiei”, înțelegem clar că e vorba despre o subordonare politică a Mitropoliei Moldovei față de Rusia politică, prin intermediul Ambasadei de la Chișinău, la fel ca cea a Patriarhului Kiril față de Vladimir Putin.

Întîlnirea, se spune în comunicat, ”s-a încheiat cu promisiunea ambelor părți de a continua să lucreze împreună pentru a promova valorile creștin-ortodoxe și pentru a asigura un viitor pașnic și stabil în regiune”.

Afirmația că ”vor să lucreze împreună”, după cum ați citit mai sus, este de un satanism și un cinism specifice rușilor. Păi ce ”viitor pașnic și stabil în regiune” vor să asigure ei atîta timp cît Rusia vrea să decimeze întreaga Ucraină, cu ”binecuvîntarea” criminală a Patriarhiei Ruse, căreia, ecumenic, Mitropolia lui Vladimir i se supune, dar și în condițiile ocupării militare rusești a Transnistriei?

Precizez faptul că este vorba de o a doua astfel de întrevedere în anul acesta. Prima a avut loc în Februarie, cînd au discutat aceleași lucruri ca și în ziua de 5 Iulie. Această a doua întrevedere a avut loc după ce, pe 27 Iunie, la Moscova, s-a desfășurat așa-zisa conferință sub genericul ”În Moldova sau în România: va rămîne oare Republica Moldova pe harta anului 2025?”. La acea conferință au participat foști și actuali oficiali ruși, opozanți pro-ruși din Moldova și alți invitați, inclusiv din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia. Printre participanți au fost și deputatul socialist Bogdan Țîrdea, Ilan Șor și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel. Rușii au ”justificat” necesitatea acestei conferințe deoarece ”Rusia nu poate rămîne indiferentă față de cursul de subjugare a Republicii Moldova de către Uniunea Europeană și NATO și anexarea ei de către România”.

Revenind la întrevederea recentă dintre ambasadorul rus și mitropolitul Vladimir, constatăm că aceasta s-a desfășurat în contextul preelectoral moldovenesc, dar cu mult mai extins. Pentru Kremlin, prin intermediul Patriarhiei Ruse docile lui Putin, Mitropolia Moldovei este de o însemnătate considerabilă, pe aceeași linie cu lideri politici moldoveni pro-ruși. Astfel, Mitropolia Moldovei face parte din același grup subordonat Kremlinului din care mai fac parte acoliții lui Ilan Șor – Marina Tauber, Evghenia Guțul, Alexei Lungu etc. – socialiștii, comuniștii, partidul AUR și restul firimiturilor politice pro-rusești. Ca și cei amintiți, rolul Mitropoliei Moldovei este să-i îndoctrineze și să-i prostească pe creștinii ortodocși din toate parohiile ei. Firește că și pe aici vor circula bani negri din Rusia.

Atunci cînd mitropolitul Vladimir i-a adresat o scrisoare deschisă și destul de îndrăzneață patriarhului Kiril, am avut o vagă speranță că acesta a decis s-o ia pe calea dreaptă, dar n-a fost să fie așa. Este mult prea strîns în chingile ecumenice, politice și ale serviciilor secrete rusești pentru a fi avut demnitatea creștină evlavioasă de a se delimita, în interesul neamului său, de atrocitățile săvîrșite de către ruși în Ucraina, sub ”binecuvîntarea ecumenică” a patriarhului Kiril.

Mare atenție la neatenția față de agentul pro-rus Mitropolia Moldovei!

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47