ONOARE ŞI OBLIGAŢII MORALE NAŢIONALE

Cum ne răsplătim binefăcătorii?

Dincolo de artizanii politici locali ai integrării europene a R. Moldova, în spatele succeselor pro-europene înregistrate deja şi a celor aflate în curs de derulare s-au aflat şi se găsesc încă o serie de diplomaţi şi politicieni ai UE fără de care n-ar fi fost posibil ca ţara să fie deja cu un picior în marea familie europeană.

Despre meritele incontestabile ale neobositului diplomat Dirk Schuebel, fostul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, am vorbit la timpul cuvenit şi vom mai avea acest prilej, dată fiind şi noua sa calitate de şef al Departamentului pentru ţările din Parteneriatul Estic şi Serviciul European de Acţiune. Pentru serviciile sale, preşedintele Nicolae Timofti l-a decorat cu Ordinul de Onoare.

Alţi mari prieteni ai R. Moldova, care au depus o muncă titanică în cadrul Parlamentului European pentru ca R. Moldova să parafeze cele două Acorduri de Asociere la Summit-ul de la Vilnius, să obţină regimul liberalizat de vize pentru moldoveni în spaţiul UE şi să facă posibilă semnarea iminentă, sigură a Acordului de Asociere a Moldovei cu UE, sînt euro-parlamentarii Marian-Jean Marinescu, Tanja Fajon, raportorul S&D, dar şi Monica Macovei.

În acest context, este demn de reţinut faptul că euro-parlamentarul Marian-Jean Marinescu a fost raportorului grupului Partidului Popular European, al cărui vicepreşedinte este, pentru eliminarea vizelor şi libera circulaţie a moldovenilor în UE. Mai mult decît atît, Marian-Jean Marinescu este cel care a deschis primul Cabinet Euro-parlamentar în R. Moldova şi într-un stat care nu era membru al UE.

Acest lucru se întîmpla în 2008, pe timpul guvernării comuniste. Un aport deosebit aducîndu-şi-l şi consilierul său euro-parlamentar Eduard Alexandru, care-l reprezenta în R. Moldova.

Este o datorie de onoare şi o obligaţie morală subînţeleasă pentru preşedintele ţării, dl Nicolae Timofti (sau pentru cei analizează astfel de oportunităţi), să ia în calcul recunoaşterea simbolică a meritelor europarlamentarilor Marian-Jean Marinescu, Tanja Fajon şi Monica Macovei, iar aceasta prin a le acorda unele dintre cele mai înalte decoraţii de stat. Aceşti oameni au muncit enorm pentru viitorul european al ţării. Eforturile şi dăruirea lor pentru cauza naţională a R. Moldova sînt incalculabile în raport cu unii care au primit cele mai înalte distincţii de stat după controversatele aprecieri ale lui Mihai Ghimpu.

Decorarea de către dl Nicolae Timofti a acestor europarlamentari ar fi şi un semn de recunoştinţă oficială pentru adevăraţii binefăcători ai R. Moldova.

Moldova Suverană