OBAMA SI PUTIN S-AU INTILNIT, DAR DIVERGENTELE AU RAMAS

Preşedinţii SUA şi Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin au avut o întrevedere luni seara la sediul ONU, în marja Adunării Generale a Naţiunilor Unite, în încercarea de a găsi o soluţie la haosul din Siria, dar fără să înregistreze progrese, în special în ceea ce priveşte rolul liderului sirian Bashar al-Assad în procesul de tranziţie politică din această ţară.

În finalul convorbirii, care a durat aproximativ 90 de minute şi care a început cu o strîngere glacială de mînă, Putin a invocat în faţa presei o întîlnire «constructivă, surprinzător de deschisă» cu omologul său american, şi a vorbit despre o posibilă cooperare. Cu toate acestea, liderul rus a subliniat diferende reale dintre SUA şi Rusia cu privire la modul de a pune capăt războiului care a făcut deja peste 240.000 de morţi în Siria.

Putin nu a exclus atacuri aeriene ruse în Siria, dar a exclus categoric un angajament rusesc cu trupe combatante la sol în lupta împotriva jihadiştilor ultraradicali ai grupării Statul Islamic (SI), subliniind dorinţa sa «de a asista în continuare armata siriană».

Această primă întîlnire oficială între Obama şi Putin în mai bine de doi ani a fost consacrată deopotrivă Siriei şi crizei din estul Ucrainei.

Reiterînd cuvintele preşedintelui rus, un oficial american a descris «voinţa comună» de a găsi răspunsuri la războiul din Siria, care a provocat o criză a imigraţiei fără precedent în Europa. Dar a constatat un dezacord real asupra rezultatului unui eventual proces de tranziţie politică în Siria. Cei doi lideri, potrivit acestuia, au subliniat necesitatea comunicării la nivel militar pentru a evita eventuale conflicte între cele două părţi în regiune.

Sursa: Agerpres