Oamenii lui Plahotniuc din Romania: Nume, institutii, servicii secrete

"Aceștia încă speră ca oligarhul să se întoarcă la Chișinău și fluxul de plicuri spre București să continue"

Analiști politici din România și din Republica Moldova, adică Armand Goșu, Pavel Lucescu și Victor Ciobanu au explicat în exclusivitate pentru B1.ro cine sunt decidenții din România care l-au sprijinit pe Vladimir Plahotniuc și care sunt metodele pe care acesta le-a folosit pentru a obține influență asupra clasei politice de la București.

Vladimir Plahotniuc, o creație a serviciilor secrete românești

Istoricul şi analistul Armand Goșu a precizat că serviciile secrete româneşti l-au protejat de-a lungul timpului pe Vladimir Plahotniuc și au contribuit la creșterea influenței pe care acesta a avut-o în Republica Moldova, crezînd că în acest mod îl pot controla, dar că au sfîrșit prin a fi ele controlate de oligarh. De asemenea, Armand Goșu a enumerat persoanele și instituțiile din România care, în viziunea sa, sunt responsabile pentru sistemul de putere pe care Vladimir Plahotniuc l-a creat în Republica Moldova

"Decizia dosarului Republica Moldova a fost în ultimii ani la Cotroceni. După anexarea Crimeii, deci după anul 2014, Ministerul Afacerilor Externe avea o influență mai mică asupra dosarului. Deciziile importante se luau la SIE. Legătura dintre Plahotniuc și România se făcea prin intermediul serviciilor secrete. Există suspiciunea că Plahotniuc era triplu, cvadruplu, făcînd și jocuri cu serviciile românești care nu au experiență și expertiză în pilotarea agenților, a colaboratorilor pe spațiul ex-sovietic și rezultatul e că au luat o mare plasă. Au terminat prin a fi ele prizonierele lui Plahotniuc. Nu îl controlau ele pe Plahotniuc. Și este plauzibilă și varianta îngrozitoare potrivit căreia tot ce are România la nivel de servicii pe zona de Est e compromis prin această ieșire din scenă a lui Plahotniuc. Sunt străini care se întreabă dacă nu cumva prin jocurile pe care serviciile secrete le-au făcut cu Plahotniuc au reușit să compromită agentură, oameni.

Plahotniuc este și creația PSD-ului

O importanță o are și CSAT-ul. Pentru că deciziile se iau la nivel înalt ale CSAT-ului, la nivelul consilierilor de securitate și de politică externă ai Președintelui. CSAT-ul este condus de Președinte, nu ai cum să spui că acesta nu are habar. E în fișa postului. Poate să spună că nu știe unde e Moldova pe hartă, dar intră în fișa postului lui să știe. Mai e și Ministerul Afacerilor Externe și PSD. Într-un fel Plahotniuc este și creația PSD-ului, nu doar a serviciilor secrete.

Ministerul Românilor de Pretutindeni finanțează publicații în Republica Moldova. Aceste publicații sunt cele mai nocive surse de fake news și cele mai agresive care au atacat opoziția proeuropeană. L-au atacat pe Năstase si pe Maia Sandu la modul cel mai mizerabil cu putință. Iar un corifeu al acestor publicaţii este Iulian Chifu. A avut în ultimii ani cele mai urîte atacuri la adresa Maiei Sandu. Recent, după ce s-a făcut această alianță cu ACUM, cele mai urîte atacuri au venit dinspre România, nu din altă parte. Siteul Publika îl preia masiv pe Iulian Chifu. Aceasta este probabil rețeaua care a funcționat”, a explicat Armand Goșu.

Norica Nicolai și Boștinaru, "întorși cu cheița" de Plahotniuc. Rolul lui Iulian Chifu

El a precizat că Vladimir Plahotniuc a reușit să obțină o influență tot mai mare pe lînga decidenții din România folosind resursele financiare impresionante pe care le controlează. "Cu acești bani cumpără influență, cumpără vizibilitate. Să nu vă închipuiți că Norica Nicolai sau Boștinaru știu ei foarte bine ce se întîmplă în Moldova. Nu, pur și simplu sunt întorși cu cheița. Cînd era nevoie de ei să producă niște declarații favorabile la Bruxelles pentru Plahotniuc, apăsau pe un buton și făceau declarații", a declarant Arman Goșu.

Ambasadorul României în Republica Moldova, un "mare fan" al lui Plahotniuc

El a comentat și prestația pe care Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, a avut-o, precizînd că încă din 2016, cînd era secretar de stat la MAE, oficialul român a sprijinit interesele lui Vladimir Plahotniuc.  

"Ioniță este un mare fan al lui Plahotniuc. La un moment dat, cînd a fost criza mare în 2016, au fost niște ambasadori străini chemați să le explice cum e cu Moldova, ce se întîmplă acolo. Au ieșit șocați. Sunt ambasadori străini care acoperă de la București și Republica Moldova. Sunt țări nu de primă mînă, nu cu interese foarte mari în zonă, care nu au o cunoaștere foarte bună a situației, cunoașterea aia modestă totuși îi făcea să fie șocați de ce li se spunea despre Republica Moldova.

Au dus politica externă românească din rău în mai rău. După ce a plecat Băsescu, care încercase să mai controleze situația echilibrat, nu a rămas decît această linia a PSD-ului, cu corifeii din anturajul lui Adrian Năstase. Uitați-vă ce s-a întîmplat în Parlament, că nici azi Comisia de Politică Externă nu a fost în stare să discute și să adopte o rezoluție. Oamenii ăștia încă speră că se întoarce Plahotniuc la Chișinău pe cai mari și că fluxul de plicuri spre România o să continue. Că pe ei nu îi interesează rușii pe Prut, pe ei îi interesează să le vină plicurile sau să meargă în continuare pînă la Chișinău să se distreze în cluburi de noapte", a conchis Armand Goșu.

Cine ar fi "agentul de influență" al lui Plahotniuc

Despre oamenii din Romania care au sprijinit si au protejat în ultimii ani regimul oligarhic controlat de Vladimir Plahotniuc a vorbit pentru B1.ro și analistul Pavel Lucescu. În viziunea sa cei mai prolifici agenți ai oligarhului în mass-media sunt editorialistul Iulian Chifu și jurnalistul Cristi Tabără.

“Cel mai vizibil, mai ales prin frecvența cu care se exprimă public atît în R Moldova cît și în România este Iulian Chifu, un personaj care la un moment dat a fost preluat chiar și de Traian Băsescu, în ultima parte a celui de-al doilea mandat de Președinte, în calitate de consilier prezidențial. Nu știu cîtă bază a pus Băsescu pe sfaturile lui Chifu, înclin să cred că puțin spre deloc. Băsescu fiind cunoscut ca un politician care nu prea ascultă de consilieri. De ce e de amintit Băsescu aici? Pentru că atît el cît și Iulian Chifu sunt extrem de activi în ultimii ani pe Republica Moldova și eu văd aici un fel de continuitate.

Revenind la Iulian Chifu, eu l-aș caracteriza ca agent de influență al lui Plahotniuc în special pe zona ”unionistă”. Chifu este cel mai prolific editorialist al unui site finanțat de Guvernul României prin Ministerul Românilor de Pretutindeni. Site-ul se numește deschide.md. Dacă-l urmărești în timp (site-ul are cîțiva ani de existență), vei vedea că Iulian Chifu susține mereu exact tezele propagandei lui Plahotniuc, pe care le poți identifica ușor, pentru că sunt mult mai brutal promovate, și în agenda imperiului mediatic al acestuia din urmă. Chifu, cu alura și stilul de ”analist și expert român”, e în aparență ceva mai subtil. Nu-l apără niciodată pe Plahotniuc, în schimb i-a atacat și îi atacă mereu pe adversarii lui, cei de care oligarhul se teme cel mai mult. De ani de zile, Chifu îi atacă obsesiv pe cei doi lideri pro-europeni de la Chișinău, Maia Sandu și Andrei Năstase, numindu-i în tot felul. Singurele referiri la Plahotniuc sunt de fapt tot atacuri ironice la adresa celor doi. Cînd e nevoit să pomenească de Platohniuc, Chifu îl numește, cu ghilimele, ”Oligarhul cel Rău”. Ironia e evidentă.

Omul chiar și acum, după ce Plahotniuc a fost măturat de la putere și e fugit din țară, susține că, spre exemplu”, soluția în R Moldova e organizarea de alegeri anticipate pe 6 Septembrie, chiar după sistemul mixt inventat de oligarh. O soluție despre care nu mai vorbesc nici măcar liderii PD-ului, partidul lui Plahotniuc.

Trăgînd linie, cred, după ce i-am urmărit discursul din ultimii ani, că Iulian Chifu e de fapt și unul dintre agenții acoperiți ai serviciilor românești pe zona R Moldova, angajat ca să-l susțină pe Plahotniuc, pe care serviciile noastre l-au inventat și apoi l-au impus la conducerea și controlul aproape total al țării. Nu exclud nici ipoteza ca acest domn să fi fost la un moment dat și agățat efectiv de oligarh prin celebrele sale ”metode specifice” prin vreunul din hotelurile sale din Chișinău. Dar asta n-o vom știi probabil decît dacă va vrea la un moment dat chiar oligarhul.

Cristi Tabără, vedeta cumpărată de Plahotniuc

Un alt personaj este jurnalistul Cristian Tabără. Deși mulți români l-au uitat de pe vremea cînd era vedetă la ProTV și apoi la TVR în România, Tabără e de mulți ani vedetă cumpărată de Plahotniuc pentru imperiul lui mediatic de la Chișinău. E un jurnalist cu foarte mare greutate (la figurat, mă refer) în propaganda oligarhului. Are un talk-show de mare audiență la una dintre televiziunile acestuia, e una dintre vedetele media pe care Plahotniuc le plătește și le promovează intens. Eu personal n-am întîlnit, văzut, auzit nici un jurnalist care să-i fi făcut lui Plahotniuc mai mari servicii de imagine decît Cristi Tabără. Uneori la modul absolut grețos. Mai sunt apoi cîțiva jurnaliști de mică anvergură cumpărați de Plahotniuc din România, cărora nici nu merită să le dau numele, dar și diverși alți ”consilieri” de care se folosesc, dacă nu Plahotniuc direct, diverşi oameni de-ai lui”, a explicat Pavel Lucescu.

Politicienii români care l-au sprijinit pe Plahotniuc

Referitor la sprijinul pe care Vladimir Plahotniuc l-a obținut în rîndul decidenților de la București, analistul a enumerat nume grele din politica românească precum, Adrian Năstase, Ion Iliescu, Victor Ponta sau Teodor Meleșcanu.    

“Dacă vorbim de politicieni români, e de amintit aici o mulțime de pesediști: Adrian Năstase și Ion Iliescu, pe cînd erau la putere l-au promovat puternic pe Plahotniuc ca om de bază în sistemul de putere din R. Moldova. Apoi au venit Ponta, Corlățean, Meleșcanu și alții mai mici care l-au ținut în braţe și l-au girat pe Plahotniuc inclusiv în Occident, ca garant al stabilității R. Moldova.  Și să nu uităm nici de Norica Nicolai, cel mai înfocat agent al oligarhului în instituții europene, în special în Parlamentul European.

Aici trebuie spus că Plahotniuc-politicianul fiind o creație a statului român în anii 2000, evident că multe instituții de stat de la noi i-au făcut jocul: servicii, guverne, premieri, miniștri, media de stat sau controlată de servicii, dar și Justiția noastră care l-a și făcut scăpat la un moment dat de un dosar cu mare greutate, declinîndu-și într-un mod extrem de suspect competențele, transferîndu-l justiției de la Chișinău controlate de acesta. Dosar care s-ar putea să explodeze la un moment dat, acum că tot a pierdut guvernarea țării”, a spus Pavel Lucescu.

"Năstase l–a numit pe Plahotniuc șef peste Petrom în R Moldova, după ce devenise și cetățean român"

Lucescu a explicat că Vladimir Plahotniuc a reușit să obțină tot mai multă putere pe baza unor infracțiuni grave: de la crimă, la proxenetism, șantaj, furt și evaziune la scară mare.

Plahotniuc e un tip extrem de inteligent. Asta o recunosc și cei mai înfocați dușmani de-ai lui. Dar e o inteligență pe care aș numi-o malefică. Unii psihologi l-au ”taxat” drept psihopat. Cert e că e în stare de lucruri de care un om cu minimă morală n-ar fi niciodată. Biografia lui e plină de infracțiuni sau de acuzații grele, de la crimă, la proxenetism, șantaj, furt și evaziune la scară mare și cîte și mai cîte. Ascensiunea sa s-a bazat pe toate acestea, iar la un moment dat s-a infiltrat se pare și pe lîngă mai marii de la București. Așa se face că în 2001, Năstase l–a numit șef peste Petrom în R Moldova, după ce devenise și cetățean român, numai că, culmea, sub un alt nume decît cel pe care i-l știm. Încă o dovadă a legăturilor sale strînse cu instituții de vîrf de la București.

În final, Plahotniuc a devenit omul preferat de statul român în tot ce a însemnat pînă recent evoluția Republicii Moldova, internă și externă. I-a fost naș, protector și promotor. Și, în final, victimă. Pentru că Plahotniuc a cam jucat pe degete și statul român prin metodele sale sofisticate și uneori mafiote de a se face indispensabil”, a mai spus analistul Pavel Lucescu.

"Nu am auzit pe nimeni care să nu-l considere pe Daniel Ioniță o simplă ”sculă” a oligarhului"

El este de părere că vizita consilierului prezidențial Bogdan Aurescu nu a avut nici o implicație pentru demisia Guvernului condus de Pavel Filip, iar despre prestația ambasadorului Daniel Ioniță analistul a sugerat că ea reflectă subordonarea statului român față de interesele oligarhului Vladimir Plahotniuc.

“Implicații zero, a fost doar o figurație de dragul salvării imaginii României afectate profund negativ de anii lungi de protecție acordată lui Plahotniuc. Despre prestația ambasadorului nostru la Chișinău, vă spun ce se discută în mediile politice, civice și mediatice de la Chișinău: nu am auzit pe nimeni care să nu-l considere pe Daniel Ioniță o simplă ”sculă” a oligarhului. Adevărul o fi la mijloc, adică n-o fi fost doar a lui Plahotniuc ci și a statului român. Atîta doar că și statul român s-a comportat pînă acum tot ca un captiv al oligarhului. Pînă acum și, prin diverşi oameni ai lui, probabil încă o vreme de-acum încolo”, a conchis Pavel Lucescu.

"A existat un telefon roșu între Plahotniuc și Dragnea"

La rîndul său, Victor Ciobanu, comentator și analist politic din Republica Moldova, este de părere că Vladimir Plahotniuc este omul serviciilor din România. El consideră că oligarhul a avut sprijin necondiționat din PSD și că cei responsabili pentru dosarul Republicii Moldova trebuie să își asume acest eșec pentru politica externă românească.

Plahotniuc este produsul serviciilor din România pe care ar trebui să și-l asume. Acești oameni – din umbră sau foarte vizibili și vocali la Chișinău și la București, care au administrat dosarul RM, ar trebui să răspundă pentru acest eșec monumental al politicii externe românești. A mai avut și sprijinul necondiționat (nu cred că și dezinteresat) permanent al PSD. Chiar bănuiesc că a existat un telefon roșu între Plahotniuc și Dragnea, atît de vizibil era schimbul de experiență (să amintesc doar de aducerea susținătorilor în Capitală sau mutarea Ambasadelor la Ierusalim)”, a precizat Victor Ciobanu.

El a indicat șantajul și coruperea ca principale metode folosite de Plahotniuc pentru a obține influență la București.

Demnitari români ar fi fost filmați în hotelurile lui Plahotniuc

Mai mulți demnitari și factori de decizie din România au trecut prin hotelurile lui Plahotniuc unde li s-au oferit servicii mai picante cu bonus-filmuleț. Plahotniuc și-a început cariera în business vînzînd fete în Turcia și niciodată nu a abandonat această primă profesie. Mai există și o listă mare a bursierilor lui Plahotniuc, la care s-a referit și dl. Președinte Băsescu, dar deocamdată nu o face publică. A zis că-i cunoaște pe toți cei care au ciugulit din palma lui Plahotniuc pe ambele maluri ale Prutului. Cred că ar face un bine și RM, și României, publicînd această listă ca să mai facem curățenie”, a explicat analistul din Republica Moldova.

În ceea ce privește vizita consilierului Bogdan Aurescu la Chișinău, în contextul demisiei Guvernului Pavel Filip, Victor Ciobanu a apreciat la rîndul său că  jocul era deja făcut de Rusia, UE și SUA.

Cred că a fost o vizită întîrziată (ca și luarea de poziție a României în general) care a demonstrat încă o dată necunoașterea totală a situației din RM a celor care se ocupă de acest subiect. Or, jocul era deja făcut. Rusia, UE și SUA au punctat decisiv. Nu știu dacă a existat vreo negociere a d-lui Aurescu cu Plahotniuc, iar dacă a existat – ea nu a mai contatVizita de un sfert de oră a ambasadorului american a fost decisivă. Și bănuiesc că acesta nu a fost un dialog..., a mai spus Victor Ciobanu.

În legătură cu unele din afirmațiile de mai sus, B1.ro precizează că l-a contactat pe Iulian Chifu, dar acesta nu a dorit să facă niciun comentariu. De asemenea, în legătură cu sponsorizările oferite de Ministerul Românilor de Pretutindeni către diferite publicații din Republica Moldova, B1.ro a primit o poziție oficială, dar care evită să răspundă tranșant acuzațiilor. Aceasta poate fi citită AICI. Încă nu este clar unde "a dispărut" Plahotniuc din spațiul public, după pierderea puterii, fiind vehiculate mai multe locații, de la Marea Britanie, Elveția și pînă la posibilitatea de a se afla în Turcia. (Preluare de pe B1.ro)