O ȚARĂ CORUPTĂ ÎN PRAGUL UE

Cum să lupți împotriva corupției de astăzi dacă nu-i stîrpită cea de ieri?

Autor: Mihai CONȚIU

La finele anului 2009, la propunerea jalnicului lider liberal Mihai Ghimpu, Dorin Drăguțan a fost învestit guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM). La începutul anului 2010, consultîndu-i biografia lui Drăguțan și nepricepîndu-mă în expertize bancare, dar intuind că acesta nu are expertiza necesară, că în spatele acestei numiri stau mizerii politice puse pe jaf ale liderilor de atunci ai AIE 1, am consultat experți bancari belgieni, britanici și din Africa de Sud, care mi-au confirmat că rolul lui Drăguțan va fi acela de a spăla bani, motiv pentru care am și publicat un articol despre acest lucru în Moldova Suverană. Ulterior, după furtul miliardului, mi s-a confirmat că experții amintiți consultați de mine au intuit precis rolul acestui individ propus de Ghimpu la conducerea BNM, pe care lamentabilul lider liberal ”l-a cedat sau vîndut” lui Vladimir Plahotniuc. Anume atunci a fost identificat ”pionul de rezistență bancară”, Drăguțan, întru pregătirea marelui jaf. În semn de recunoștință pentru ”serviciile aduse”, Plahotniuc a inclus-o pe nevasta lui Drăguțan pe nu mai știu ce liste electorale. Ce face acum Drăguțan – așteaptă vreo amnistie după un anumit termen de prescripție? A dracului mai e și lupta asta cu corupția!

Corupția, în esența ei, face parte din însăși structura formativă a poporului moldovenesc dintre Prut și Nistru încă din anul 1991. Ea s-a transmis de la o generație de moldoveni la alta, fiecare clasă politică adoptînd-o și cosmetizînd-o în raport cu ”cerințele moderne europene”. Fiecare guvernare nou venită la ”ciolanul Puterii” ar neamuri în clanurile guvernanților precedenți, moștenindu-le și anumite scheme.

Cu ce corupție se poate lupta acum dacă cea precedentă nu a fost încătușată? În afară de Drăguțan, ce se mai aude despre Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, ”renovatul” Pavel Filip, Ghimpu cu ”afacerile lui cu Primăria lui Chirtoacă”, Andrian Candu, Marian Lupu ”cu arderea Declarației de Independență”, șefii din instituțiile bugetare și nebugetare care au asigurat blocarea/asediul Chișinăul, iar mai apoi și Parlamentul, la ordinul lui Plahotniuc, pînă cînd oligarhul a fugit, acum cam toți fiind proprietari de vile și mașini scumpe achiziționate dubios sau ”moștenite ori donate” și tot așa?

Corupție, după cum scriam mai de mult, există și în Învățămînt, în școlile subvenționate de către Stat cu predare în limba rusă, unde se predă limba română, iar la finalul studiilor toți absolvenții au note de trecere la această materie fără să fi învățat limba română. Nu-i și asta o formă de corupție pe banii Statului?

În contextul integrării în UE, firește că va trebui ca multe capete să cadă, dar asta în condițiile în care procurorii nu trebuie să fie ”încătușați nici politic”, dar nici de către ”moștenirile coruptibile”!