NICOLAE TIMOFTI: "URMĂTORUL PAS ESTE SĂ CEREM ŞI SĂ OBŢINEM O PERSPECTIVĂ CLARĂ DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANĂ"

Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a participat pe 2 iulie la şedinţa Parlamentului, la care deputaţii au ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, comunică Moldpres cu referire la Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale.

Şeful statului a adresat parlamentarilor următorul mesaj:

„Doamnelor şi domnilor deputaţi,.

Onorată asistenţă,.

Am ajuns în momentul în care vom desăvîrşi cel mai important obiectiv pe care Republica Moldova l-a avut în ultimii ani: asocierea politică şi economică cu Uniunea Europeană.

Urmează să ratificaţi, doamnelor şi domnilor deputaţi, documentul care stabileşte un parteneriat excepţional prin caracterul său ferm şi solid, între ţara noastră şi comunitatea europeană.

Acordul de Asociere, inclusiv Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, conţine tot cadrul legal necesar şi deci toate premisele de cooperare cu spaţiul comunitar prosper şi stabil din imediata noastră vecinătate.

Avem nevoie de acest Acord cu Uniunea Europeană pentru a duce la îndeplinire sarcinile primordiale care stau în faţa noastră: consolidarea instituţiilor democratice, combaterea corupţiei, modernizarea economiei şi a ramurilor de bază – industria şi agricultura -, dezvoltarea infrastructurii, îmbunătăţirea serviciilor publice, şi multe altele.

Dar în primul rînd, încheierea Acordului de Asociere va confirma la nivel oficial, politic, ceea ce este o axiomă pentru toată lumea, şi anume că Republica Moldova este o ţară cu vocaţie eminamente europeană!

Cunoaştem cu toţii că n-a fost uşor să ajungem în acest moment solemn şi plin de semnificaţii. E important că am dat dovadă de unitate şi consecvenţă în tot acest parcurs, în toate împrejurările şi situaţiile complexe prin care am trecut.

Cetăţenii ţării noastre şi clasa politică, în majoritatea sa, au arătat o mobilizare formidabilă în numele proiectului nostru naţional de integrare europeană.

Sigur că ne-am fi dorit ca obţinerea statutului de ţară asociată cu Uniunea Europeană, care înseamnă şi va însemna un progres evident pentru societatea noastră, să fi generat mai puţine adversităţi politice. Dar eu sper din toată inima ca disensiunile pe această temă să se atenueze de acum înainte, şi să se instaureze un consens politic în ceea ce priveşte parcursul european al Republicii Moldova.

Pentru că, indiferent de viziunile noastre politice, avem cu toţii un singur scop, şi anume de a face din Republica Moldova o ţară înfloritoare, în care oamenii să trăiască liberi şi în bunăstare.

Cetăţenii ţării noastre merită să trăiască după voinţa şi crezul lor, nu după scenarii scrise de alţii. Exemplul ţărilor din Uniunea Europeană ne arată că, într-o societate liberă, în oameni se dezvoltă imaginaţia şi entuziasmul, două condiţii indispensabile pentru progres.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,.

Prin ratificarea Acordului de Asociere, urmează să întăriţi un al doilea mare succes din anul acesta al Republicii Moldova, după obţinerea, acum două luni, a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. De votul Dumneavoastră de astăzi depinde viitorul ţării noastre.

Peste ani, istoria va consemna faptul că aţi îndeplinit voinţa poporului, că aţi făcut ceea ce trebuia să faceţi. Şi aş mai adăuga aici: ceea ce trebuia să facem, cu toţii, mai de demult.

După ratificarea documentului şi de către statele membre ale Uniunii Europene, urmează o perioadă extrem de responsabilă, de implementare a prevederilor sale. Sînt convins că e în puterile noastre să reuşim în această lucrare. Sîntem pe o cale bună şi nu ne vom opri la jumătatea sa. Următorul pas este să cerem şi să obţinem o perspectivă clară de aderare la Uniunea Europeană. Sînt încrezător că şi acest scop este realizabil.

Vă mulţumesc”.

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
03.09.24 - 01:47
03.09.24 - 01:38
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39