NETANYAHU SE INTILNESTE CU PUTIN LA SOCI SI II VA CERE SA STAVILEASCA INFLUENTA IN CRESTERE A IRANULUI IN SIRIA (PRESA)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va întîlni miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, care-l va primi în stațiunea Soci de pe țărmul Mării Negre, unde îi va cere acestuia din urmă să oprească prezența și influența în creștere a Iranului în Siria, relatează agenția EFE.

Potrivit cotidianului Israel Hayom, apropiat premierului Netanyahu, acesta din urmă va fi însoțit și de directorul serviciului secret Mossad, Yosi Cohen, și îi va atrage atenția președintelui rus că dacă, pe măsură ce jihadiștii pierd teren în Orientul Mijlociu, va permite un avans al Iranului, atunci această regiune s-ar putea vedea confruntată cu un nou război.

'Israelul va avertiza Rusia nu doar că ar putea să apară noi organizații extremiste sunnite care să ia locul Statului Islamic, dar și că o consolidare a axei șiite (în Siria și Yemen) ar afecta stabilitatea regională, ar fi o amenințare pentru statele moderate sunnite și s-ar putea ajunge la o escaladare', notează cotidianul citat.

Este posibil ca Netanyahu să încerce de asemenea să-l convingă pe liderul de la Kremlin să nu mai furnizeze arme Iranului. Obținerea susținerii lui Putin este importantă, întrucît SUA și-au redus prezența în regiune, iar Rusia ar putea prelua din rolul jucat anterior de americani.

Directorul Mossadului a fost săptămîna trecută la Washington pentru a expune aceeași poziție despre riscul progresiei Iranului în regiune, dar, tot potrivit ziarului Israel Hayom, delegația israeliană, deși a fost bine primită la Casa Albă, s-a întors 'cu mîinile goale', fără nicio promisiune de măsuri concrete.

Preocupările Israelului sunt legate de posibilitatea ca Iranul să acționeze împotriva statului evreu de pe teritoriul Siriei, dar și de gruparea șiită libaneză Hezbollah, întrucît odată cu sporirea prezenței lor în Siria, iranienilor le va fi mai ușor să aprovizioneze cu arme această grupare.

Deși fostul comandant al forțelor aeriene israeliene a recunoscut public că aviația israeliană a executat sute de atacuri asupra unor convoaie Hezbollah presupuse a fi transporturi de arme, cotidianul Maariv notează în ediția sa de marți că scad tot mai mult posibilitățile Israelului de a descuraja în Siria și Liban această grupare șiită, care acum folosește adesea drone în atacurile asupra jihadiștilor Statului Islamic la frontiera siriano-libaneză.

Sursa: Agerpres