NADEJDIN A FOST EXCLUS DIN CURSA PREZIDENȚIALĂ

Comisia Electorală Centrală (CEC) din Rusia a respins candidatura lui Boris Nadejdin, principalul rival al lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din luna martie, iar politicianul a anunțat joi că va ataca decizia în instanță, relatează Reuters.

CEC a transmis că a găsit probleme în semnăturile pe care Nadejdin și aliații săi le-au strîns în sprijinul candidaturii sale și că unele dintre acestea erau ale unor persoane decedate.

Nadejdin a declarat pe canalul său oficial Telegram că nu este de acord cu decizia CEC și că o va contesta la Curtea Supremă a Rusiei.

„Am strîns peste 200.000 de semnături în toată Rusia. Am desfășurat colectarea în mod deschis și onest - cozile de la sediul nostru și punctele de colectare au fost urmărite de întreaga lume", a spus Nadejdin.

„Participarea la alegerile prezidențiale din 2024 este cea mai importantă decizie politică din viața mea. Nu renunț la intențiile mele”, a mai adăugat politicianul rus.

Nimeni nu se aşteaptă ca Nadejdin, în vîrstă de 60 de ani, să cîştige, chiar dacă i se va permite să participe la scrutin, avînd în vedere dominaţia şi controlul îndelungat al lui Putin asupra statului rus.

Dar campania sa a captat atenţia oamenilor datorită opoziţiei sale categorice faţă de ceea ce Kremlinul numeşte „operaţiunea militară specială” în Ucraina. Nadejdin spune că Putin a făcut o „greşeală fatală” prin lansarea acesteia şi s-a angajat să pună capăt conflictului prin negocieri.

Kremlinul a spus că nu îl vede pe Nadejdin drept un rival serios al lui Putin, despre care spune că va cîștiga alegerile pe baza unui sprijin popular copleșitor.

Nadejdin, candidat din partea unui partid politic, trebuia să adune 100.000 de semnături în cel puțin 40 de regiuni pentru a candida la alegerile din 15-17 martie. În schimb, Putin, care a ales să candideze mai degrabă ca independent, are nevoie de 300.000 de semnături. El a strîns deja peste 3,5 milioane, potrivit susținătorilor săi.

Sursa: digi24.ro