ÎN PERIOADA ELECTORALĂ

Experţii prognozează intensificarea provocărilor din partea Tiraspolului

Conducerea separatistă de la Tiraspol va recurge la un şir de provocări în perioada electorală pentru a face interesele Moscovei, iar ultimele acţiuni ale liderului transnistrean confirmă acest lucru. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către un grup de experţi, invitaţi ai emisiunii „Fabrika”, de la postul de televiziune „Publika TV”.

Potrivit şefului Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, Tiraspol caută pretexte pentru ca Rusia să poată interveni în Republica Moldova. „Vedem că Tiraspolul caută pretexte, lansează învinuiri în adresa Chişinăului. Pretexte similare vin şi din partea Moscovei. La fiecare pas făcut de Republica Moldova în direcţia integrării europene, Tiraspolul şi Moscova vor reacţiona cu provocări. Este îngrijorător şi faptul că partea transnistreană pentru a treia oară refuză să meargă la negocierile din formatul 5+2”, a precizat Bălan.

Fostul membru al comisiei Unificate de control, Ion Leahu, a declarat în cadrul emisiuni că liderul de la Tiraspol ar fi bolnav incurabil şi îşi pregăteşte terenul pentru a pleca de la putere. Potrivit lui Leahu, CUC este ineficientă şi nu mai poate face faţă problemelor. „CUC nu mai are nici o putere, este un organ mort, nu este în stare cel puţin să negocieze agenda întrevederilor”, a mai spus Leahu.

Analistul Petru Bogatu, consideră că astfel Tiraspolul se pregăteşte de relansarea proiectului lui Putin „Novorossia”. Jurnalistul mai este de părerea că prin provocările sale Tiraspolul promovează interesele Federaţiei Ruse.

Fostul deputat Ştefan Secăreanu crede că ultimele acţiuni ale liderului transnistrean ar avea legătură cu situaţia din Ucraina. „Şevciuk este o unealtă, el execută, nici nu gîndeşte cînd semnează planurile concepute în laboratoarele din Kremlin. Putin nu e omul care să cedeze, va căuta să iasă din orice situaţie. După summitul NATO, Ucraina se bucură de o atenţie sporită, iar Rusia e alarmantă”, a argumentat Secăreanu.

Invitatul permanent al emisiunii, jurnalistul Cristian Tabără, explică acţiunile Tiraspolului „prin sporirea sentimentului de tensiune”. „Această ipocrizie permanentă, această joacă, nu are alt scop decît de a provoca, de a face Chişinăul să comită o greşeală cît de mica ca Moscova să poată interveni sub pretextul de apărare a conaţionalilor”, a conchis Tabără.

Evgheni Şevciuk a dispus recent ca toate adăposturile de protecţie civilă din regiunea transnistreană să fie gata de folosire pînă în data de 1 noiembrie a.c.

Sursa: IPN