MOSCOVA SPERĂ CĂ RELAŢIILE SALE CU UE NU AU ATINS PUNCTUL "FĂRĂ ÎNTOARCERE"

Rusia speră că relaţiile sale cu Uniunea Europeană nu au ajuns la punctul «fără întoarcere» din cauza crizei ucrainene, a declarat marţi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timp ce UE a decis noi sancţiuni împotriva separatiştilor ucraineni, sprijiniţi de Moscova, relatează France Presse.

«Noi sperăm că «punctul fără întoarcere» nu a fost atins, a declarat Lavrov, citat de agenţia oficială de presă TASS, în cadrul unei reuniuni la Minsk, capitala belarusă.

«Noi vedem şi întotdeauna am văzut Uniunea Europeană drept un partener comercial-economic major şi important, sîntem interesaţi în dezvoltarea progresivă a cooperării pe baze de egalitate şi reciproc avantajoase», a afirmat ministrul rus, subliniind că Rusia nu caută confruntare cu Occidentul, sancţiunile sînt drumul spre nicăieri.

Politica actuală a UE faţă de Ucraina şi aplicarea de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul crizei ucrainene «subminează încrederea şi stabilitatea pe continentul european», a afirmat şeful diplomaţiei ruse, adăugînd că «Rusia nu are de gînd să implore Occidentul pentru ca să ridice sancţiunile unilaterale» instituite împotriva sa.

«Facem apel la Comisia Europeană să demareze acţiuni pentru crearea, în perspectivă, a unui spaţiu economic şi umanitar unic de la Atlantic la Pacific, în baza principiilor indivizibilităţii securităţii, inclusiv negocieri privind crearea unei zone de liber schimb între Uniunea Economică Eurasiatică şi Uniunea Europeană», a îndemnat Lavrov.

Referitor la situaţia din Ucraina, Lavrov a afirmat că Moscova este îngrijorată de faptul că reforma constituţională nu a devenit o prioritate pentru autorităţile de la Kiev. Rusia pledează pentru reluarea cît mai rapidă a procesului de negocieri de la Minsk şi cheamă Kievul să facă dovada sprijinului pentru acest proces de pace, a mai spus Lavrov.

Autorităţile ucrainene se îndreaptă spre strangularea social-economică a sud-estului, ceea ce riscă să ducă la relansarea ostilităţilor, a spus Serghei Lavrov, la reuniunea comună a colegiilor ministerelor de externe rus şi belarus, referindu-se la decizia autorităţilor ucrainene de a suspenda toate serviciile publice în regiunile aflate sub controlul separatiştilor proruşi, inclusiv plata pensiilor şi salariilor.

Într-un decret, preşedintele Petro Poroşenko a ordonat guvernului său să ia măsuri «pentru încetarea activităţilor companiilor, instituţiilor şi a organizaţiilor de stat în teritoriile unde are loc operaţiunea teroristă», ca urmare a pseudoalegerilor organizate de separatişti în 2 noiembrie, prin care au încălcat prevederile acordului de la Minsk de reglementare a crizei, potrivit Kievului.

Sursa: Agerpres