MOLDOVENII, CEI MAI VULNERABILI ȘI NEPROTEJAȚI CETĂȚENI

În absența unui Proiect de Țară, Statul se rătăcește în rivalități politice

Autor: Mihai CONȚIU

Știu bine că în clipa în care afirm că moldovenii sunt cei mai vulnerabili și neprotejați cetățeni oricine mă poate contrazice, invocînd Constituția și legile existente ale țării, dar nu ar avea dreptate în totalitate. Constituția și legile sunt doar ”pretexte interpretabile” pentru absolut orice politician ajuns în ”jilțul Puterii”. Adevărul deranjant e acela că, în Republica Moldova, partidele politice nu se coagulează în concepțiile unor doctrine și ideologii politice autentice, ci în proiectele sumare și ferme ale unor grupării restrînse care fondează o formațiune politică. Programele lor conceptuale sunt copiate sau inspirate după modele rusești, românești ori, mai nou, europene, însă ele zac în Programul scris al partidului, fără să aibă o reflectare reală în activitățile și realizările politice, mai ales atunci cînd se guvernează.

Autoidentificările politice de Dreapta, Stînga ori Centru sunt simpliste, penibile și agresiv-radicale. În ”concept moldovenesc”, a fi de Dreapta presupune opțiuni proeuropene și proromânești. Stînga politică înseamnă aservirea totală față de Rusia, iar Centrul politic este aidoma unei femei ușoare experimentată care are răbdare pînă apare un client cu dare de mînă ce-i poate justifica ”centrismul” versat spre Stînga.

Problema politică națională a Republicii Moldova este aceea că nu are un Proiect de Țară. Probabil că nici nu există vreun grup de experți care să-l conceapă, iar de politicieni nici nu poate fi vorba. Integrarea în UE nu este un Proiect de Țară, ci o strategie geopolitică, geostrategică și economică, strategie care se subordonează unor principii, norme și valori europene generale. Un Proiect de Țară autentic trebuie să conceapă asumare politică și civică la nivel național, posibilități, termeni de realizare și permanente adaptări. Un Proiect de Țară nu poate fi apanajul strict doar al unui partid politic, ci al tuturor forțelor politice și civice. Proiectul de Țară conține reforme structurale începînd cu Educația, care stă la baza tuturor, și continuînd cu Dreptul penal și civil, Cultura, Sănătatea, Economia, Apărarea, siguranța cetățeanului etc., etc.

În lipsa unui Proiect de Țară protejat constituțional, absolut toate guvernările s-au mulțumit să preia multiplele scheme moștenite de la predecesori, să le îmbunătățească, să le ascundă mai bine ori să le ”cosmetizeze legal”. În absența unui Proiect de Țară, în condițiile ”convenabile” ale preluării Puterii și a existenței unei corupții generalizate, moldoveanul simplu este cel mai neprotejat de către Stat. Puțini sunt moldovenii care nu pot da multiple exemple de cazuri de corupție în cam toate domeniile de activitate din Țară cu care ei se confruntă. Cu toate acestea, moldoveanul s-a deprins să voteze corupția pentru că a ajuns să depindă de ea, nemaifiind capabil să simtă că e o victimă neprotejată de către Stat. Anume Statul e cel care trebuie să-l depolitizeze pe moldovean, să-l educe pentru a fi capabil să voteze partide care i-au oferit sau pot să îi ofere proiecte sociale vizibile.

Vulnerabilitatea moldoveanului în fața Statului reflectă, în fond, însăși vulnerabilitatea Țării. Trebuie să recunoaștem că Statul Republica Moldova este vulnerabil atîta timp cît are nevoie vitală de asistență din partea UE, SUA și alte Țări democrate și prospere din Occident. Statul Republica Moldova este vulnerabil și din pricină că Rusia asta dorește, iar Țara colcăie de diversioniști subordonați lui Ilan Șor și celorlalți lideri politici pro-ruși care vor ca Moldova să reintre în sfera medievală de influență a Kremlinului. Statul Republica Moldova este vulnerabil pentru că nu are suficiente forțe politice și civice autentice de Dreapta capabile să-i trimită în derizoriu pe aliații moldoveni ai lui Vladimir Putin în războiul criminal declanșat împotriva Ucrainei.

Rivalitățile politice radicale, care toate sunt învăluite în pretinse ”argumente justificative”, nu fac decît să-l vulnerabilizeze permanent pe moldovean în fața unui Stat și el vulnerabil! Aici UE nu poate interveni, chiar dacă ”interiorul” e gol, cinic și poftitor de Putere în orice condiții, mai cu seamă în absența unor expertize profesionale profunde!

01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
01.12.24 - 15:08
01.12.24 - 15:12
02.12.24 - 14:59
03.12.24 - 00:51
03.12.24 - 00:59
03.12.24 - 00:53
02.12.24 - 15:12
04.12.24 - 00:32
03.12.24 - 00:55
01.12.24 - 15:14
03.12.24 - 00:57
02.12.24 - 15:11
05.12.24 - 00:19