MODEL ROMÂNESC ÎN SCRIS, DAR NU ȘI ÎN REALITATE

Pactul ”Pentru Europa” și Pactul vrajbei moldovenilor

Autor: Mihai CONȚIU

Se știe deja că 12 partide politice moldovenești au semnat Pactul ”Pentru Europa”. Unii s-au precipitat să spună că e vorba despre un ”document istoric”. Înțeleg că documentul în sine adoptat ar fi identic cu ”Declarația de la Snagov", care a fost semnată în 1995 în orașul Snagov de 14 partide din România. Acestea se angajau să promoveze împreună ideea aderării României la Uniunea Europeană, care a fost îndeplinită în anul 2007. Că a fost sau nu o sugestie românească Pactul ”Pentru Europa” este prea puțin important, dar de o însemnătate considerabilă sunt diferențele enorme dintre forțele politice românești semnatare ale ”Declarației de la Snagov” și cele moldovenești care au semnat Pactul ”Pentru Europa”.

Atunci, în 1995, Declarația de la Snagov a fost semnată de lideri de partide cu ideologii diametral opuse – de Stînga, extrema Stîngă, Dreapta, extrema Dreaptă, centriști, proeuropeni și pro-ruși, începînd cu fostul președinte român pro-rus Ion Iliescu, continuînd cu extremiștii Corneliu Vadim Tudor și Gheorghe Funar, creștin-democrații, liberalii și tot așa.

Pactul ”Pentru Europa”, însă, nu a reușit să coaguleze în jurul său, la fel ca și în România, absolut toate forțele politice în numele idealului național de integrare europeană a Republicii Moldova. Dincolo de Pactul ”Pentru Europa”, avem de-a face și cu un Pact nescris al vrajbei moldovenilor. Dacă Rusia nu a reușit să saboteze Declarația de la Snagov prin intermediul politicienilor români pro-ruși, politicieni care, într-un final, au pus mai presus de simpatiile lor rusești interesul național românesc, în Republica Moldova izbutește să contracareze Pactul ”Pentru Europa”, iar asta prin intermediul unor lideri politici pro-ruși influenți, dar și prin ”strecurarea” altora pe lista semnatarilor.

În tot acest context, Pactul ”Pentru Europa” pare mai curînd o alianță conjuncturală între niște partide, o alianță insuficient de reprezentativă și fragilă, pe alocuri compromițătoare, în planul interesului național proeuropean. Să mă explic!

Citesc în presă că inițiativa de a semna Pactul ”Pentru Europa” a fost demarată acum o lună și jumătate de blocul politic ”Împreună”, din care au făcut parte patru partide – Partidul Schimbării, Partidul Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor și Coaliția Pentru Unitate și Bunăstare. Presa a scris că, pe parcursul discuțiilor purtate, o serie de partide au propus diverse completări. În mod special, Ion Chicu, fost prim-ministru și lider al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), a declarat că partidul ar fi de acord să semneze documentul doar dacă prevederile privind „integrarea euroatlantică” ar fi eliminate, iar pactul s-ar numi „Pentru Moldova – stat european”.

Alte amendamente au fost propuse de PAS și de alte partide. Pentru a se evita prea multe dezbateri la acest subiect, s-a decis semnarea Pactului în formularea inițială propusă de autori. Potrivit documentului, ”aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană este singura strategie națională care poate aduce dezvoltare, bunăstare, securitate și pace pentru toți cetățenii”. ”Semnatarii și-au asumat angajamentul politic de a contribui pe deplin la realizarea obiectivului de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, precum și de a „promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională în jurul obiectivului strategic al integrării europene, punînd interesele societății mai presus de interesele personale, de grup și de partid”.

În Pact se menționează necesitatea de a acorda o atenție sporită asigurării securității Republicii Moldova prin dezvoltarea cooperării cu UE și cu spațiul euroatlantic. De asemenea, semnatarii Pactului "condamnă războiul agresiv și ocuparea teritoriilor unor state suverane și independente”.

Pe lîngă cele patru partide din blocul ”Împreună”, care au inițiat semnarea documentului, Pactul a fost semnat de PAS, Ion Chicu, liderul PDCM, Partidul Social Democrat European (PSDE), PNL, Partidul Puterea Oamenilor, Partidul Mișcarea Alternativă Națională (MAN, condus de Ion Ceban), Partidul Voința Poporului și Partidul Verde Ecologist din Moldova.

Mai apoi, Pactul a fost semnat și de către filiala de partid a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR Moldova). Inițiatorii semnării pactului „Pentru Europa” au relatat că Partidul Liberal Democrat din Moldova a parafat documentul, dar reprezentanții acestuia nu au venit la ceremonia de semnare, promițînd că vor semna documentul mai tîrziu. Doar jumătate dintre partidele care au semnat documentul au fost reprezentate la nivel de lideri, în timp ce în numele celor mai influente partide documentul a fost semnat de vicepreședinții partidelor sau de alți lideri.

Acum să vedem de ce sughiță rău acest Pact și sub aspectul semnatarilor! În primul rînd, să reținem că Ion Chicu, Vlad Filat, liderul PLDM (partid care a parafat Pactul) și MAN, condus de Ion Ceban, prin Gaik Vartanean, au participat la întrevederea inițiată de jurnalista Natalia Morari în scopul identificării unui candidat comun la alegerile prezidențiale. Vă reamintesc faptul că la acea întrunire au participat Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe al fostului Guvern condus de ”democratul liber” Pavel Filip, Ion Chicu, fost premier și lider al PDCM, Igor Dodon, fosta bașcană Irina Vlah, deputatul neafiliat Gaik Vartanean, care a aderat la Partidul „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), fondat de primarul Capitalei Ion Ceban și ”al vostru Vlad Filat”, fost și actual lider al PLDM.

Firește că un candidat comun pe care aceștia intenționează ca să-l identifice trebuie să fie unul pe placul Kremlinului. Aici începe Pactul vrajbei moldovenilor! Altminteri, cum putem interpreta ”infiltrarea” lui Ion Chicu, a PLDM și a MAN în Pactul ”Pentru Europa”?

O altă mare scîrțîială în acest Pact o constituie prezența printre semnatari a filialei de partid a Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) – AUR Moldova. Așadar, AUR Moldova este, rețineți, o filială a AUR din România. După cum bine se știe, AUR este un partid anti UE și NATO, are orientare pro-rusească asumată, este de acord cu invazia rușilor în Ucraina și este controlat de serviciile secrete rusești. Prin urmare, și AUR a fost infiltrat în acest Pact. Știindu-se prea bine toate aceste lucruri despre AUR, este extrem de interesant că a fost acceptat în calitate de semnatar al Pactului ”Pentru Europa”!

Ca să vedeți cît de eficient acționează serviciile secrete rusești în Republica Moldova! De fapt, nici nu le este prea greu, la cîți agenți au infiltrați prin cam toate structurile moldovenești…!

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31