MÎNDRIE CU TOPONIMIE RUSEASCĂ

”Karoce”, stau cu traiul pe ulița Lenin!

Autor: Mihai CONȚIU

După atîți amar de ani de la declararea independenței de Stat față de fosta URSS și trecerea la grafia latină, în destul de multele mele călătorii prin Republica Moldova, nu încetez să mă minunez de existența încă a numeroase toponimii rusești, unele dintre ele făcînd de mult parte din putrefacția istoriei. Ironic vorbind, iar asta pentru că realitatea te determină, se pare că edilii acestor localități nu le-au schimbat denumirile oarecum barbare deoarece îi așteaptă pe ruși ca să le demonstreze că le-au păstrat cu demnitate tradițiile toponimice.

Din multiplele exemple, mă voi limita doar la cîteva. Astfel, în raionul Drochia, există două sate numite Ceapaevca și Pervomaiscoe. În raionul Dondușeni, un sat se numește Octeabriscoe, iar denumirea se pare că este atît de atractivă încît găsim un sat cu același nume și în raionul Florești. Raionul Hîncești defilează cu satul Pervomaiscoe, Taraclia cu Novoseliovca și tot așa.

Denumirile stradale rusești sunt și mai numeroase, iar aici mă voi opri la satul Crasnoarmeiscoe din raionul Hînești. În pitorescul sat Crasnoarmeiscoe din acest raion, există o mulțime de oameni care își au domiciliul pe străzile Lenin, Pervomaiscaea, Vinogradnaea și Țentralnaea. Atîta timp cît mai există străzi care poartă numele lui Lenin, nu m-ar mira să aflu că ar putea exista denumiri stradale ca Stalin, Brejnev și, de ce nu?, în viitor, Putin!

Pentru unul ca mine, necunoscător al limbii ruse, astfel de denumiri îmi par barbare, chiar obscene și degradante pentru locuitorii lor, în fond. Mîndria de a fi moldovean nu se leagă deloc cu o astfel de toponimie. Cînd într-o Țară cu pretenții de integrare în UE există străzi care poartă numele lui Lenin…, rămîi oarecum blocat. Despre același blocaj putem vorbi și cînd ne pomenim în fața unor statui sovietice care împînzesc și acum Țara.