MIRACOLUL TURCESC SE APROPIE DE FINAL

Ori “răcoresc” economia ori explodează inflaţia

Devalorizarea agresivă a lirei în faţa principalelor monede precum şi istoricul inflaţionist al economiei Turciei au determinat banca central şi majoreze semnificativ dobînda de politică monetară. Ca efect, agenţia de rating Moody's Investors Service a apreciat că înăsprirea politicii monetare de către Banca Centrală a Turciei constituie un factor negativ pentru bănci, în condiţiile în care se aşteaptă ca aceste măsuri să le reducă profitabilitatea şi veniturile.

Turcia a ajuns în faţa celei mai grele decizii pe care, pînă la urmă, trebuie să o ia autorităţile din orice ţară care a crescut puternic, pe datorie. Fie înăspreşte politica monetară, limitînd accesul la credit dar temperînd astfel şi devalorizarea monedei fie merge înainte aruncînd “cărbuni” în economie, dar riscînd o “aterizare forţată”. Banca centrală a ţării considerate una dintre minunile crizei a decis să meargă pe varianta mai prudentă şi să crească dobînda de politică monetară. Decizia pare firească într-o ţară unde inflaţia a făcut ravagii ani la rîndul. Şi totuşi, există un revres al medaliei. „Ne aşteptăm ca majorarea dobînzii de referinţă să aibă ca rezultat creşterea costurilor de finanţare şi încetinirea ritmului de creştere economică, ceea ce va pune presiuni asupra profitabilităţii şi calităţii activelor băncilor în cursul anului 2014”, declara analistul Moody's, Irakli Pipia.

La o reuniune de urgenţă organizată săptămîna trecută, Banca Centrală a Turciei a majorat puternic dobînda de politică monetară pînă la 10%, de la 4,5%, în încercarea de a opri deprecierea lirei în raport cu dolarul şi moneda euro.

De asemenea, Banca Centrală a majorat dobînda la facilităţile de credit cu termen pe o zi de la 7,75% pînă la 12%, în timp ce dobînda la facilităţile de depozit pe termen de o zi a fost majorată de la 3,5% pînă la 8%.

Moody's se aşteaptă ca înăsprirea politicii monetare să crească riscurile la adresa prognozei de creştere economică de 3% pentru 2014 şi, în consecinţă, să afecteze mediul operaţional pentru băncile turceşti.

Sursa: Revista Presei