Mihailo Podoliak: Contradictii profunde persista in negocierile ruso-ucrainene

”Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua Miercuri, dar un ”compromis” este încă posibil, a apreciat Marţi un consilier al Preşedintelui ucrainean, Mihailo Podoliak, relatează AFP, potrivit agerpres

”Este un proces de negociere complicat şi extrem de laborios. Dar, desigur, un compromis este posibil’, a spus el pe Twitter.

Guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei Rusiei, a declarat anterior consilierul prezidenţial Ihor Zhovkva, potrivit agenţiei UNIAN, notează Reuters.

Discuţiile au devenit ”mai constructive”, după două zile de negocieri prin videoconferinţă.

”În primele runde, Rusia nu era pregătită să ne asculte poziţia, a dat doar ultimatumuri: ca Ucraina să se predea, depuneţi armele, că Preşedintele nostru ar trebui să semneze un act de capitulare”, a spus Shovkva. ”Acum, Rusia şi-a schimbat puţin tonul”, a precizat el.

Shovkva a spus că delegaţia ucraineană este ”optimistă cu precauţie”, apreciind că un progres ar putea fi obţinut doar de către Preşedinţii Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.

Delegaţiile rusă şi ucraineană au reluat Marţi prin videoconferinţă negocierile în încercarea de a găsi un acord care să pună capăt războiului declanşat după invazia Rusiei în Ucraina.

Kievul a transmis Luni că va cere din nou Moscovei la aceste negocieri un armistiţiu imediat şi retragerea trupelor ruse, după aproape trei săptămîni de la începutul invaziei ordonate pe 24 Februarie de preşedintele rus Vladimir Putin.