MERKEL: OCCIDENTUL ESTE GATA PENTRU NOI SANCTIUNI LA ADRESA RUSIEI

Occidentul este gata pentru noi sancţiuni la adresa Rusiei, însă aceasta nu este un scop în sine, a declarat luni cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Berlin împreună cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, informează agenţia de presă Tass.

«Sîntem gata la noi sancţiuni. Acest lucru nu este un scop în sine. Noi nu dorim sancţiuni, însă dacă va fi necesar, sîntem gata să le adoptăm», a subliniat Merkel.

Potrivit Angelei Merkel, «dacă vor fi încălcări brutale ale acordurilor de la Minsk, sancţiunile vor fi înăsprite». «Însă acesta nu este punctul principal pentru noi. Scopul nostru îl constituie discuţia politică pe marginea modului în care să fie aplicate acordurile de la Minsk», a spus Merkel ulterior, răspunzînd la întrebări ale jurnaliştilor.

«Nu vreau să vorbesc despre adoptarea în continuare de sancţiuni, vreau să vorbesc despre aplicarea acordurilor de la Minsk», a subliniat cancelarul federal german.

De asemenea, potrivit Merkel, pe lîngă încetarea focului în sud-estul Ucrainei, este necesară posibilitatea livrării de ajutor umanitar în această zonă.

«Pe lîngă încetarea focului şi retragerea armamentului, este important să oferim posibilitatea pentru livrarea de ajutor umanitar. Atunci cînd retragerea armamentului va fi confirmată de OSCE, cînd regimul de încetare a focului va fi respectat peste tot, cînd va avea loc schimbul de prizonieri, atunci vom avea posibilităţi mai bune pentru a lucra la procesul politic», a spus Merkel, subliniind că «la fel ca înainte, regimul total de încetare a focului nu a fost atins».

Nu în ultimul rînd, Merkel a declarat că, împreună cu Poroşenko, insistă asupra unei soluţionări diplomatice a conflictului din Ucraina. «Insistăm asupra unei soluţionări paşnice şi diplomatice a conflictului. Noi doi (Merkel şi Poroşenko) avem aceeaşi părere», a spus cancelarul federal al Germaniei.

Sursa: Agerpres