MAIA SANDU: „INTEGRAREA EUROPEANĂ VA ÎNTĂRI REALIZĂRILE NOASTRE DEMOCRATICE ȘI ECONOMICE”

Președinta Maia Sandu și-a încheiat vizita oficială în Republica Cehă, unde a discutat cu înalți oficiali despre parteneriatul moldo-ceh și procesul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Șefa statului a avut întrevederi cu Președintele Petr Pavel, Prim-ministrul Petr Fiala, Președintele Senatului Miloš Vystrčil și Președinta Camerei Deputaților Markéta Pekarová Adamová. Discuțiile s-au axat pe modalitățile de a dezvolta relații bilaterale, spori comerțul și investițiile cehe în economia Republicii Moldova și a continua proiectele de dezvoltare finanțate de Republica Cehă în țara noastră.

Pe lîngă relațiile bilaterale, interlocutorii au abordat reformele realizate de autoritățile de la Chișinău, pentru a moderniza țara și a accelera inițierea negocierilor de aderare la UE. „La fel cum Republica Cehă a căutat să-și consolideze progresul cînd a aderat la UE, așa facem și noi. Integrarea europeană va întări realizările noastre democratice și economice”, a declarat Președinta Maia Sandu în cadrul conferinței de presă comune cu omologul ceh.

Vizita oficială a șefei statului în Cehia a coincis cu o serie de evenimente dedicate Moldovei la Praga: cea de-a 5-a reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-cehe privind cooperarea economică, un for al oamenilor de afaceri din ambele țări, participarea Teatrului Național „Mihai Eminescu” la Festivalul Palm Off Fest, care reunește teatrele din Europa Centrală, și o expoziție de artă.

În adresarea sa către oamenii de afaceri, Președinta Maia Sandu, alături de Președintele Petr Pavel, a invitat companiile cehe să ia în considerare oportunitățile investiționale din Moldova. Aproape 50 de întreprinderi cu capital ceh deja sînt active în Moldova și contribuie la dezvoltarea economică a ambelor țări.

Cei doi președinți, de asemenea, au participat la deschiderea Forumului 2000, o conferință internațională anuală inițiată de fost președinte ceh, Václav Havel. Șefa statului a transmis două mesaje importante: democrația trebuie să prevaleze, iar țările care luptă pentru libertate merită toată susținerea din partea altor democrații.

Aflată la Praga, Președinta Maia Sandu a vizitat și sediul central al Radio Europa Liberă, unde a discutat cu mai mulți jurnaliști despre libertatea de exprimare, provocările presei libere și consolidarea democratică a țărilor din regiunea noastră.

Evidențiind talentele originare din Republica Moldova, șefa statului a decorat-o pe prima balerina a Teatrului Național din Praga, moldoveanca Alina Nanu, cu titlul onorific „Artist al Poporului”.

Sursa: presedinte.md