LOGICA FĂRĂDELEGILOR LUI PUTIN

Liderul de la Kremlin se consideră proprietarul tuturor Țărilor din spațiul URSS

Autor: Mihai CONȚIU

"Nu voi intra în detalii despre tipul exact de sprijin şi despre modul în care Ucraina foloseşte diferitele tipuri de sprijin pe care le primeşte. Ceea ce am spus de multe ori este că trebuie să ne amintim că acesta este un război de agresiune", a declarat, săptămîna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Rusia a atacat o altă ţară, a încălcat dreptul internaţional, a invadat Ucraina, iar Ucraina are dreptul la autoapărare şi asta include şi atacarea obiectivelor militare legitime din interiorul Rusiei", a declarat el.

Vladimir Putin și diplomația rusă au amenințat UE, SUA și Marea Britanie că dacă ucrainenii atacă obiective militare de pe teritoriul rus cu armament donat de către State occidentale, atunci Armata rusă este justificată să răspundă militar împotriva acestora. Totodată, este omniprezent șantajul amenințător rusesc cu recurgerea la armele nucleare într-o astfel de situație. Sunt deja binecunoscute reticențele americane, britanice și germane în privința furnizării către Ucraina de arme de înaltă precizie care să poată lovi obiective militare rusești aflate la mari distanțe de granița cu Ucraina. Reticențele despre care vorbim, pe care Franța sau Polonia nu le împărtășesc deloc, au, probabil, la bază și temeri că, în nesăbuința sa, dictatorul sîngeros Putin, în disperare de cauză, chiar ar fi capabil să apese pe butonul nuclear. Cu toate acestea, SUA și Germania au devenit mai permisibile în acest caz.

Într-o realitate logică vorbind, SUA, Marea Britanie și Germania ar fi trebuit să răspundă mai de mult solicitării ucrainenilor de al le fi furnizate arme capabile să lovească, în legitimă apărare, ținte militare rusești aflate la mari distanțe în interiorul Federației Ruse. ”Logica lui Putin”, care consideră că este ”îndreptățit” să atace Țările care oferă Ucrainei astfel de arme, creează o întrebare absolut logică: Oare NATO și UE nu ar trebui să amenințe, cum o face Putin, Iranul și Coreea de Sud pentru că furnizează arme Rusiei, cu care poartă războiul cotropitor din Ucraina?

NATO a greșit teribil cînd, în 2008, a admis opoziția Angelei Merkel față de aderarea Ucrainei la Pactul Nord-atlantic, care și-a motivat refuzul prin aceea că ”nu vrea să provoace Rusia pentru că știm ce poate face. Avem cazul Moldovei”. Dacă atunci nu era opoziția fermă a lui Merkel și Ucraina adera ulterior la NATO, acest război nu ar fi existat. Anume Merkel i-a dat aripi cotropitoare lui Putin. NATO și UE au greșit teribil în 2014, cînd Rusia a anexat Crimeea, pentru că nu au impus aceleași sancțiuni drastice Rusiei la fel ca cele de după declanșarea războiului împotriva Ucrainei. Dacă atunci ar fi fost instituite astfel de sancțiuni, acest război nu ar fi existat. Absența unor astfel de sancțiuni drastice i-a dat lui Putin aripi cotropitoare în Ucraina. În condițiile în care greșelile arătate nu ar fi existat, astăzi nu ar mai exista incertitudinile severe privind viitorul UE și al lumii, în general, provocate de către neonazistul Putin.

Din acțiunile și atitudinile exprimate, înțelegem clar că dictatorul de la Kremlin se consideră un fel de proprietar de drept al tuturor Țărilor care au făcut parte din URSS, dar și al acelor State care s-au aflat în sfera de influență a imperiului sovietic. La fel cum consideră Ucraina ca fiind un Stat artificial, astfel le privește și pe celelalte State ex-sovietice.