LILLEHAMMER 2016, PRILEJ DE AFIRMARE PENTRU TINERELE TALENTE

Duminică, 21 februarie, la Lillehammer, Norvegia, s-a încheiat cea de-a doua ediţie a Jocurilor Olimpice de Tineret (JOT) de iarnă, competiţie rezervată juniorilor cu vîrste în 14 şi 18 ani. La capătul unei lupte captivante, primele trei locuri în clasamentul pe naţiuni au revenit sportivilor din Coreea de Sud, SUA şi Rusia. Posesori ai medaliilor olimpice au devenit tineri atleţi din 29 de state.

Dintre sportivii moldoveni ultimul a evoluat schiorul Cristian Bocancea. Concurînd pe distanţa de 10 kilometri, Cristian a finişat pe locul 39 din numărul total de 50 de schiori. După cum a remarcat Larisa Popova, şefa misiunii Republicii Moldova la JOT, “Cristian a luptat cu dăruire de sine, lăsînd în urma sa mai mulţi tineri, care au reprezentat naţiuni cu tradiţii în probele de iarnă”.

Cel mai înalt rezultat la ediţia a doua a JOT aparține lui Leonard Cepoi, clasat pe locul IX la sanie simplu masculin, cu timpul de 1.37.236.

La finalul manifestării preşedintele CIO Thomas Bach a remarcat într-o conferinţă de presă succesul incontestabil al Jocurilor Olimpice de Tineret: “Participanţii au stabilit noi recorduri naţionale, iar întrecerile din Norvegia au fost urmărite pe toate continentele. Pe durata Jocurilor, în Satul Olimpic s-au aflat renumiţi campioni olimpici, care i-au încurajat pe tinerii sportivi”.

Prima ediţie de vară a JOT a avut loc la Singapore, în 2010, iar cea dintai ediţie de iarnă a fost organizată la Innsbruck, în 2012.

JOT au loc o dată la patru ani după acelaşi format ca al Jocurilor Olimpice numai că participanţii au vîrste cuprinse între 14 si 18 ani.

Sursa: olympic.md