LEGENDELE FOTBALULUI. TORPILA SUEDEZA
Zlatan Ibrahimovic este cel mai în formă fotbalist suedez al momentului. El a evoluat la formaţiile Juventus Torino, Inter Milano şi AC Milan. Pare ceva foarte exotic ca un jucător nordic să dirijeze atacul unei echipe italiene, numai că acest caz nu este singular în istoria peninsularilor. Și Zlatan nici măcar nu este cel mai cunoscut suedez care a evoluat în Italia, deși el se vede o legendă…
Între 1949 și 1956, în capitala Lombardiei a jucat Gunnar Nordahl. Poate pentru actualii iubitori ai fenomenului fotbalistic acest nume nu spune mare lucru, dar trebuie menționat că nordicul a marcat în total în Serie A nu mai puțin de 225 de goluri, dintre care 210 numai pentru Milan! Totul în 291 de meciuri în prima ligă italiană. Născut în 1921 în Hornefors, Suedia, el a ajuns în Italia destul de tîrziu, dar acest fapt nu l-a împiedicat să obțină de cinci ori titlul de golgheter în Serie A, record încă neegalat de alt fotbalist. De altfel, reușitele sale îl propulsează pe locul doi al topului all-time al golgheterilor din Cizmă, după Silvio Piola cu 274 de goluri. Nordahl mai deține și recordul de cele mai multe goluri marcate într-un sezon: 35 (1949-1950). Al doilea record la acest capitol îi aparține tot lui, cînd în intervalul 1950-1951, a înscris 34 de goluri. Un golgheter pur-sînge, el s-a remarcat în naționala Suediei, cu 43 de reușite în doar 33 de meciuri! Pentru selecționata nordică, Gunnar a jucat numai șase ani (1942-1948), dar s-a încoronat în 1948 campion olimpic. După ce s-a transferat în Italia a rupt legătura cu fotbalul din țara sa, fiindcă federația nu permitea ca în echipa națională să joace fotbaliști profesioniști, însă a scris una dintre cele mai importante pagini din istoria Il Calcio.
Un atacant complet la cei 1,85 metri, Nordahl a pus umărul la cîștigarea a două campionate și patru Cupe ale Italiei și a bifat o participare în Cupa Campionilor Europeni, chiar la prima ediție a competiției. Milan a ajuns atunci pînă în semifinale, iar suedezul a contribuit la această izbîndă cu patru goluri. Ulterior, în 1956 a plecat la Roma unde și-a petrecut ultimele două sezoane ale carierei. La 37 de ani a pus capăt unui parcurs fotbalistic impresionant, presărat cu trofee, dar mai ales cu multe goluri. Și totul începea la Norrkoping, echipă la care Gunnar a înscris 93 de goluri (inclusiv șapte într-un singur meci) în 95 de partide, dar cu care a obținut și patru titluri de campion al Suediei.
Nu a jucat niciodată la un Campionat Mondial, dar a făcut-o fiul său, Thomas Nordahl, care a făcut parte din lotul echipei naționale la turneul final din 1970.
Mircea DOMINTE